Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă

Consiliul Concurenței. Raport de activitate pentru anul 2019
19.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Content

Marți, 18 februarie 2020, Consiliul Concurenței a dat publicității raportul de activitate pentru anul 2019.

Astfel:

Investigații finalizate
– Autoritatea de concurenţă a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu 1 mai puţin faţă de 2018. Din cele 14 investigaţii finalizate, jumătate au fost cazuri de abuz de poziție dominantă.
– Au fost finalizate investigații de impact în domenii esențiale (farmaceutic, servicii conexe instalației de gaze, acces la infrastructura esențială, achiziții publice), care stabilesc poziția CC pentru cazuri viitoare.

Amenzi
–  În 2019, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 96.432.485 lei (20,3 milioane euro), din care companiile au recunoscut aprox 30%
–  Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de poziție dominantă, 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri;

Cele mai importante amenzi:
– 59.967.944 lei (12.857.897 euro): Roche România SRL pentru abuz de poziţie dominantă pe piața unor produse oncologice din România.
– 17.650.326 lei (aprox. 3,7 milioane euro): Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) cu amendă în valoare de pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.
– 6,3 milioane lei (aprox. 1,3 milioane euro): Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţii.
– 5.042.540 lei (aprox 1,1 milioane euro): 4 companii pentru trucarea unor licitaţii organizate de CNADNR (în prezent CNAIR) în anii 2012 şi 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naţionale şi autostrăzilor aflate în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj.
– 3.182.184 lei (667.000 euro) 4 companii pentru trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje rutiere.
– 449.529 lei (94.240 euro): Safety Securty SRL și Spartan Pază şi Protecţie SRL pentru trucarea unei licitații organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva RA, prin Direcția Silvică Hunedoara, în vederea atribuirii contractului: “Contract de prestare servicii de pază – DS Hunedoara 2017“.

Investigații declanșate
În 2019 au fost declanşate 9 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei,

Investigații în derulare
La sfârşitul anului 2019, Consiliul Concurenţei avea în derulare 32 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei.

Anchete sectoriale / studii / analize
– În 2019, au fost finalizate 9 anchete sectoriale/studii/ analize (Sare deszăpezire, Retail carburanţi, Iluminat public, Alimentare apă, Ciment)
– La sfârşitul anului erau în derulare 17 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 6 au fost declanşate în 2019.

Inspecții inopinate
În 2019 s-au desfăşurat 9 inspecţii inopinate la 44 de sedii şi puncte de lucru.

Concentrări economice
Pe parcursul anului 2019, Consiliul Concurenţei a autorizat 75 de concentrări economice, din care 1 a fost autorizată cu condiţii: OMV Petrom Marketing a preluat a opt stații de distribuție carburanți de la compania ART Petrol.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Cuvinte cheie: ,