Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul Concurenței. Raport de activitate pentru anul 2019
19.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 18 februarie 2020, Consiliul Concurenței a dat publicității raportul de activitate pentru anul 2019.

Astfel:

Investigații finalizate
– Autoritatea de concurenţă a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu 1 mai puţin faţă de 2018. Din cele 14 investigaţii finalizate, jumătate au fost cazuri de abuz de poziție dominantă.
– Au fost finalizate investigații de impact în domenii esențiale (farmaceutic, servicii conexe instalației de gaze, acces la infrastructura esențială, achiziții publice), care stabilesc poziția CC pentru cazuri viitoare.

Amenzi
–  În 2019, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 96.432.485 lei (20,3 milioane euro), din care companiile au recunoscut aprox 30%
–  Din totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru abuz de poziție dominantă, 91%, restul de 9% fiind aplicate pentru carteluri;

Cele mai importante amenzi:
– 59.967.944 lei (12.857.897 euro): Roche România SRL pentru abuz de poziţie dominantă pe piața unor produse oncologice din România.
– 17.650.326 lei (aprox. 3,7 milioane euro): Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) cu amendă în valoare de pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.
– 6,3 milioane lei (aprox. 1,3 milioane euro): Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţii.
– 5.042.540 lei (aprox 1,1 milioane euro): 4 companii pentru trucarea unor licitaţii organizate de CNADNR (în prezent CNAIR) în anii 2012 şi 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naţionale şi autostrăzilor aflate în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj.
– 3.182.184 lei (667.000 euro) 4 companii pentru trucarea unor licitații privind achiziționarea de indicatoare rutiere și/sau lucrări de marcaje rutiere.
– 449.529 lei (94.240 euro): Safety Securty SRL și Spartan Pază şi Protecţie SRL pentru trucarea unei licitații organizate de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva RA, prin Direcția Silvică Hunedoara, în vederea atribuirii contractului: “Contract de prestare servicii de pază – DS Hunedoara 2017“.

Investigații declanșate
În 2019 au fost declanşate 9 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei,

Investigații în derulare
La sfârşitul anului 2019, Consiliul Concurenţei avea în derulare 32 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei.

Anchete sectoriale / studii / analize
– În 2019, au fost finalizate 9 anchete sectoriale/studii/ analize (Sare deszăpezire, Retail carburanţi, Iluminat public, Alimentare apă, Ciment)
– La sfârşitul anului erau în derulare 17 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 6 au fost declanşate în 2019.

Inspecții inopinate
În 2019 s-au desfăşurat 9 inspecţii inopinate la 44 de sedii şi puncte de lucru.

Concentrări economice
Pe parcursul anului 2019, Consiliul Concurenţei a autorizat 75 de concentrări economice, din care 1 a fost autorizată cu condiţii: OMV Petrom Marketing a preluat a opt stații de distribuție carburanți de la compania ART Petrol.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti