Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Mihaela Maxim: Implicarea femeilor este atât de puternică pe cât își doresc femeile jurist să fie


9 ianuarie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Mihaela Maxim

Mihaela Maxim

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Mihaela Maxim, Sef Departament Consultanta de Business, Directia Juridica, BCR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mihaela Maxim: Mulțumesc foarte mult pentru invitație, sunt onorată! În primul rând, felicitări pentru inițiativa acestei serii, pe care o urmaresc de la apariție!

Revenind la întrebarea Dvs., cred despre mine că sunt un profesionist exigent cu sine însuși, care aplică pentru el și pentru echipa sa standarde înalte. Încerc să învăț ceva în fiecare zi, cred foarte mult în capacitatea fiecăruia de a face lucrurile un pic mai bine în fiecare zi. Urăsc birocrația și procesele greoaie, caut în permanență modalități de a face lucrurile mai simple pentru colegii mei și organizația în care lucrez, în ultima vreme, inclusiv cu ajutorul tehnologiei. Caut să fac conceptele juridice inteligibile și abordabile pentru colegii mei din business. Valorizez foarte mult autonomia, autenticitatea, comunicarea onestă și transparentă, expertiza și învățarea continuă.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mihaela Maxim: O întrebare interesantă. Cred că implicarea oricărui om, indiferent de sex, poate fi limitata atât de credințele lui personale, cât ți de mediul personal și profesional în care activează. Eu personal nu am simțit în activitatea mea profesională o limitare generată strict de faptul că sunt femeie, consider că în general am beneficiat de aceleași oportunități profesionale, inclusiv oportunități de dezvoltare și promovare ca și colegii mei bărbați.

Am observat, însă că, in general, atât în plan personal, cât și în plan profesional, femeile tind să fie mai aspre cu ele însele, aplică criterii mai stricte de evaluare decât colegii bărbați și tind să fie mai perfectioniste. Cred că fiecare femeie trebuie să găsească un echilibru în a aplica acest „perfectionism”.

Atenția la detalii este cu adevărat importantă în profesia juridică și poate reprezenta un avantaj, pe de altă parte, atunci când e aplicată excesiv, te poate ămpiedica să ai o viziune mai largă sau o privire strategică asupra unei spețe sau asupra unui proiect. În concluzie, aș zice că implicarea femeilor este atât de puternică pe cât își doresc femeile jurist să fie și depinde doar de limitele pe care ni le stabilim singure.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mihaela Maxim: Filtrul pe care îl folosesc eu este cel al valorilor personale. De fiecare dată când sunt în fața unei decizii importante, îmi reamintesc sau îmi reevaluez valorile care îmi ghidează viață și evaluez alternativele prin filtrul valorilor respective. Este o chestiune de autocunoaștere și de asumare a responsabilității pentru deciziile făcute. Orice decizie care avantajează unul din „roluri” va avea un impact asupra celuilalt „rol”, important (cel puțin pentru mine) este să îmi reamintesc că am limite personale și să îmi asum responsabilitatea pentru consecințele alegerilor mele.

Într-o notă mai pragmatică, un sistem de susținere adecvat este de mare ajutor, cum ar fi un partener de viață înțelegător, bunici sau prieteni disponibili, colegi care să poată să preia o sarcină de serviciu într-un termen scurt, un program de muncă flexibil sau chiar redus în anumite perioade de viață ale copilului etc.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mihaela Maxim: În baza experienței mele de mai mult de 20 de ani ca avocat și consilier juridic, aș zice că da. Am întâlnit femei care au schimbat domeniul juridic (ca și mine, trecând din avocatură în partea de consiliere juridică intern, colege consilieri juridici care acum activează ca și judecători, etc), femei care au părăsit cu totul domeniul juridic pentru domenii foarte diferite (inclusiv domeniul IT / tehnologia sau afacerile, poziții de management în consiliile de administrație sau de supraveghere ale unor organizații mari), dar și femei care au intrat în profesia juridică la o vârstă semnificativ mai înaintată decât media.

Mediul juridic pare să ofere suficientă flexibilitate și suficiente oportunități, astfel încât femeile profesioniști ai dreptului să poată fi ce își doresc să fie. Important este să conștientizăm ce ne dorim să fim și să luptăm cu consecvență pentru realizarea visurilor noastre.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mihaela Maxim: Asumarea responsabilității pentru propriile decizii este foarte importantă pentru mine, însă, în momentele dificile, atât în plan personal, cât și profesional, poate fi greu să ne amintim că avem în continuare posibilitatea de a alege și că suntem responsabili de alegerile pe care le facem. Cu cât avansăm în procesul de introspecție și de cunoaștere personală, cu cât acest proces de asumare al responsabilității devine (oarecum) mai ușor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mihaela Maxim: Am întâlnit de-a lungul carierei mele multe femei puternice și inteligente, și am învățat atât din succesele cât și eșecurile lor, așa cum învăț continuu din succesele și esecurile mele. Multe femei care și-au început propria afacere (propriile firme de avocatură) și care ne învață despre curaj și spirit antreprenorial, femei cu cunoștințe profesionale excepționale, exemplu de profesionalism și expertiză, femei implicate în viața cetății, exemplu de responsabilitate civică și, nu în ultimul rând, femei elegante, atât din punct de vedere al apariției, cât și din punct de vedere al stilului de comunicare. În profesia noastră, prin excelență, se găsesc multe exemple de femei cu adevărat deosebite, surse de inspirație pentru noi toți.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mihaela Maxim: Nu atât de greu cum pare să fi fost pentru alte persoane. La muncă, ne-am adaptat foarte repede la experiența teleworkingului colectiv. Cu câteva luni înainte de pandemie, toți colegii mei erau echipați cu laptop și putea accesa sistemele informatice de acasă, ceea ce s-a dovedit o măsură foarte inspirată și care a ajutat mult la tranziția ușoară la lucrul de acasă generalizat.

De multe ori, munca de acasă mi se pare mai eficientă și mai productivă. Ești mai greu de întrerupt și te concentrezi mai ușor pe proiecte. Mi-a lipsit însă interacțiunea de echipă de la birou, discuțiile zilnice (care s-au mutat însă în mediul virtual), pauza de masă cu colegii (care nu s-a mutat însă pe zoom :-)).

Mi-a fost însă destul de greu să mă adaptez la combinația muncă – grijă copil. A fost destul de dificil să împăcăm urgențele mele de la muncă cu nevoia lui de atenție și de joacă, conferințele mele cu lecțiile lui pe zoom, organizarea meselor (de care eu mă puteam dispensa, dar el nu). Imediat ce s-a putut, am readus bunicii în peisajul zilnic, ceea ce ne-a făcut pe toți mai echilibrați.

Personal, mi se pare că sistemul actual care îmbină munca de acasă cu prezența fizică la birou are potențialul de a armoniza cel mai bine perioadele de muncă mai intensă cu cele de planificare și interacțiune socială în echipă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mihaela Maxim: Le doresc tuturor doamnelor, inclusiv celor din lumea juridică, să aibă încredere în ele și în capacitatea lor de a produce schimbări pozitive în mediul în care activează. Să continue să se dezvolte personal și profesional, pentru a fi (cât mai) pregătite pentru provocările constante ale lumii în care trăim.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mihaela Maxim: Și eu vă mulțumesc foarte mult pentru întrebările foarte interesante! Sărbători fericite tuturor și un an 2023 mai bun!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii