Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Judecătoria de ocol Precupeții Vechi. Cauza Fux c. Poliției Locale


14 aprilie 2023 | Radu SLĂVOIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Articole, Contencios contravențional, Opinii, SELECTED
Radu Slăvoiu

Radu Slăvoiu

Situația de fapt

Joia mare. Dimineața, 8,30.

Fux, schnauzerul meu pitic, se plimbă agitat prin casă. ”Face pe el” zice soția mea, chioară de somn. Și eu sunt chior, dar nu de somn, eu sunt chior chiar pe bune, că nu mi-am pus lentilele de contact, 8,50 pe stângul, 7,50 pe dreptul.

”Tehnic, câinele n-are cum să facă pe el, că doar nu poartă pantaloni”, dau eu o replică deșteaptă. Dau replica în gând, firește, doar nu-s nebun să îi zic asta soției.

Mă uit la Fux, el la mine, îmi pun lentilele, îi pun zgarda, ”hai afară”, Fux e arc, îmi trag niște ”pantaloni de trening și pantofi cu toc”, cum zice Mărgineanu, sunt cocalarul perfect, ieșim afară.

Trec strada spre părculețul etern de lângă casa mea, ăla cu statuia lui Tudor Vladimirescu (intersecția Precupeții Vechi cu Mihai Eminescu și Monumentului), verific întâi dacă am săculeți, ”Am săculeți!!!!!! Ura!!!!!”.

Deci, trec strada. Văd așa, la vreo 25 de metri, o auto de la Poliția Locală. Bine, foarte bine că se păstrează ordinea.

Fux miroase ce miroase pe la un stâlp și dă să intre în părculeț. Părculețul lui, pe care îl bate dimineață de dimineață de 4 ani și 3 luni, că atât e etatea lui. El știe de ce îl bate. Că vine și Igor, câinele ăla mare alb, și vreo două cățelușe pitice (și e primăvară și pentru Fux), și prietenul lui Fux, Thor, ciobănescul german, și Acu, cățelul actriței de la noi de pe stradă, și ____ ăla foarte prietenos pe care uit cum îl cheamă, și vreo alți 5 câini vagabonzi apăruți de vreo 6 luni prin cartier, și poate mai apar și alte fețe noi, ce mai, gașcă mare canină ma frend.

Eu… după Fux, pe post de strângător cu săculeț.

Dau să intru în parc, când aud o voce: ”Domnule!”

Nu răspund, nici nu întorc capul. La cât de cocalar arăt, sigur nu mă poate striga nimeni pe mine ”Domnule”.

Vocea o ține pe a ei: ”Domnule”.

”Bă, să vezi că eu sunt!”. Și întorc capul. Din mașina Poliției Locale venea. ”Riscați sancțiune dacă plimbați câinele prin parc!”. Mă uit ca prostul. Mă uit ca prostul. Mă uit ca prostul. Încep să procesez, că Fux nu a procesat și a intrat în parc. Deci, risc sancțiune. Risc. Sancțiune. Fux. Parc. Sancțiune. Risc.

Poliția Locală coboară din auto. O doamnă, pe urmă un domn. ”Este interzis să plimbați câinele prin parc”. Câine. Parc. Sancțiune. Risc.

Nu zic nimic. Doamna îmi zice să-i dau CI. Ce CI? ”Al dvs”. ”Nu îl am, e joia mare și Fux făcea pe el”. Doamna îmi dă o replică deșteaptă:”Tehnic, câinele n-are cum să facă pe el, că doar nu poartă pantaloni”. Touché. Doamna insistă să îi dau CI. ”N-am”. Atunci să îi zic datele mele de identitate, să mă amendeze. ”Nu vreau”, mă enervez eu. ”Vă avertizez că refuzul de legitimare se sancționează cu amendă de la 500 la 1500 lei!”. Jesus!!! Apare un alt nene, care se interpune între mine și Poliția Locală, de era să leșin. Gândesc ”ăștia trei mă și ard acum”. Nu, nenea are o problemă că de ce nu sunt sancționați și ceilalți proprietari de mașini care parchează alandala, nu doar eu. Poliția Locală îi explică cu frumosul că eu sunt sancționat pt Fux în parc, nu pt mașină. Nenea nu renunță, că poate am și mașină.

Între timp, în parc intră Igor. Fux îl ignoră. Și Poliția Locală îl ignoră. Mai intră și un tip cu un husky. Fux îl ignoră și pe ăsta. Și Poliția Locală face ca Fux. Cred că Fux, la cele 8 kile în viu ale lui, devine un lider zonal.

Eu mă uit la Igor și la husky. Doamna de la Poliția Locală insistă să îmi declin identitatea. Eu nu vreau. ”Atunci vă luăm cu forța la sediu”. Nenea cu mașinile discută cu domnul de la Poliția Locală despre mașinile parcate ilegal, că poate e și a mea. Husky scapă din lesă și iese din parc. Fux își consolidează autoritatea și începe să latre. Eu mă mișc să îl bag în lesă, doamna de la Poliția Locală se mișcă după mine ”vă duc cu forța la secție”, eu zic că bine dar continui să merg. Doamna se proțăpește în fața mea, eu o ocolesc că Fux vrea să plece din parc, Igor se uită ca prostu’ la noi, doamna de la Poliția Locală îmi zice că nu cooperez și îmi dă amendă, eu zic bine, dar îmi sare țandăra și îi arăt mizeria din parc, dar ea îmi zice că nu e de competența ei, îi zic de casa de vizavi de parc în care se vând droguri de 2 ani de știe toată strada și îmi răspunde ”știți câte reclamații s-au făcut?”, ”da, știu, că am făcut și eu, dar tot se vând”, doamna îmi zice că ea se referă la ”oamenii care stau lângă statuie”, statuia lui Tudorică, mă uit la Tudorică și înnebunesc, că e Udorică mai nou, T-ul a dispărut, cred că a dispărut pt că Udorică a făcut o Evoluție de când a trecut Iiii, doamna insistă că mă amendează, mă duce la secție, eu îmi deschid larg brațele și îi zic ”amendați-mă, ce vă opresc eu”, da’ bag și ceva de prescripție și CCR și abuzul în serviciu, la care doamna se blochează, și atunci fug de la fața locului, mă sustrag urmăririi organului de stat. Adică, îl iau pe Fux și o tai pe străzi.

Soluția

Dispozițiile art. 1052 din Statutul străzii Precupeții Vechi se opun unei reglementări naționale care i-ar permite lui Fux să intre în părculeț, dacă prin aceasta orice poliție ar fi determinată să vadă casa de vizavi unde se vând droguri.

Notă critică

Știu că Fux n-are dreptate cu intratul în parc, eu cu atât mai puțin, motiv pentru care prezint scuze sincere doamnei de la Poliția Locală că n-am stat să mă amendeze, ca un cocalar ce sunt, dar ziceam să sesizez și așa că de 2 ani se vând droguri la o casă de pe Monumentului la intersecție cu Precupeții Vechi și Mihai Eminescu.

Lect. univ. dr. Radu Slăvoiu
Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti – Facultatea de Drept

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică