Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Dreptul muncii, Familie, Monitorul Oficial al României, Noutăți legislative, Proiecte legislative, SELECTED
 1 comentariu

Salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani pot solicita 4 zile pe lună de muncă la domiciliu

24 iulie 2023 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 673 din 21 iulie 2023 a fost publicată Legea nr. 241/2023 pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.

După articolul 118 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii se introduce un nou articol, articolul 1181, cu următorul cuprins:

(1) La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.

(2) În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentaţi legali sunt salariaţi, cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal nu este necesară.

(3) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, cu modificările şi completările ulterioare, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile prevăzute la alin. (1) au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului.

Intrare în vigoare: 24 iulie 2023

***

Miercuri, 12 aprilie 2023, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. (B224/2023)

Prezenta inițiativă legislativă propune ca salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani sa beneficieze, la cerere, de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu/telemuncă, cu excepția situațiilor în care locul de muncă nu o permite.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică