Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Condițiile de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei


20.02.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial nr. 129 din 19 februarie 2020, a fost publicat Ordinul nr. 482/2020 privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței.

Ordinul reglementează:

I. Compensarea lunară a chiriei

Polițiștii de penitenciare au dreptul, în condițiile legii, la compensarea lunară a chiriei pentru o locuință închiriată în localitatea în care își desfășoară activitatea, în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere.

* Compensarea lunară a chiriei se acordă, în condițiile legii, și pentru locuințele atribuite de către autoritățile administrației publice locale sau pentru locuințele de serviciu.

Compensația lunară pentru chirie se acordă dacă polițistul de penitenciare îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
– nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea în care își desfășoară activitatea, nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au în proprietate o locuință în localitatea unde solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege;
– nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au înstrăinat o locuință în localitatea unde își desfășoară activitatea, după data încadrării în sistemul administrației penitenciare, sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, nici el și nici soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu au înstrăinat o locuință în localitatea unde solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege;
– nu a încheiat contractul de închiriere cu rude de până la gradul II inclusiv, ale sale ori ale soțului/soției;
– locuiește în locuința pentru care prezintă contractul de închiriere;
– a întreprins demersurile necesare pentru închirierea unei locuințe în localitatea în care își desfășoară activitatea, însă nu a reușit să identifice o locuință corespunzătoare nevoilor sale locativeł
– soțul/soția nu beneficiază de locuință sau de decontarea chiriei pentru locuință asigurată de angajator în aceeași localitate în care își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare sau, în situația în care nu există fond locativ corespunzător în localitatea unde își desfășoară activitatea, în localitatea unde solicită acordarea compensației lunare a chiriei ori în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă, în limita prevăzută de lege.

Ordinul prevede, totodată, și situațiile în care încetează dreptul la compensația lunară pentru chirie. Cu titlu de exemplu, menționăm următoarele situații: la data dobândirii de către beneficiar sau de către soțul/soția/copilul aflat în întreținere a unei locuințe proprietate personală în localitatea în care își desfășoară activitatea polițistul de penitenciare; la încetarea contractului de închiriere a locuinței; în cazul în care, în urma verificărilor efectuate, se constată că polițistul de penitenciare nu locuiește la adresa locuinței care face obiectul închirierii; în cazul în care se constată că declarațiile anexate cererii de acordare a compensației lunare a chiriei nu corespund realității etc. 

II. Compensația lunară a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe

Polițiștii de penitenciare care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuințe beneficiază de compensația lunară a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

* Compensația lunară a chiriei pentru plata ratei se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei.

Polițistul de penitenciare care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și optează pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței beneficiază de acest drept dacă îndeplinește cumulativ condițiile menționate mai sus, pentru care se acordă compensația lunară pentru chirie.

De asemenea, Ordinul prevede situațiile în care încetează compensația lunară a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rată. (A se vedea art. 24)

Prezentul Ordin abrogă Ordinul ministrului justiției nr. 1.443/C din 26 mai 2008 privind condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie cuvenită funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 2 iunie 2008, cu modificările ulterioare.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro