« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Constanța. Suspendarea obligatorie a procesului. Caracterul derogatoriu al motivelor de repunere pe rol
25.02.2020 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Alina Gaja

Curtea de Apel Constanța a statuat că în cazul de suspendare legală (obligatorie) prevăzut de art. 412 alin. 1 pct. 1 C. pr. civ., când măsura opririi judecăţii se impune instanţei ce nu poate continua procesul dacă constată că una dintre părţi a decedat, repunerea cauzei pe rol se poate dispune numai când motivul limitativ prevăzut de lege care a împiedicat continuarea judecaţii a dispărut, respectiv se introduc în cauză moştenitorii, deoarece caracterul derogatoriu al motivelor de repunere pe rol împiedică reînceperea judecăţii dacă subzistă cauza care a generat suspendarea, iar partea împotriva căreia curge termenul de perimare solicită continuarea procedurii fără însă a învedera posibilitatea juridică a acestei duceri pe mai departe a judecaţii începute. Instanța reține că prin încheierea de suspendare, instanța nu se dezînvestește, ci procedura rămâne în nelucrare, orice act de procedură efectuat în timpul suspendării judecății fiind lovit de nulitate. Simpla cerere de redeschidere făcută de una dintre părți nu va putea conduce decât la repunerea pe rol a acelor pricini suspendate prin acordul părților sau în lipsa acestora (evident după plata taxei judiciare de timbru când aceasta este datorată), iar nu pentru orice altă situație. (Decizia nr. 273/C din 2 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Constanța)

Alina Gaja

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD