Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Regulamentul de procedură al Eurojust
25.02.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 50/1 din 24 ianuarie 2020, a fost publicat Regulamentul de procedură al Eurojust.

Regulamentul de procedură conține prevederi cu referire la următoarele aspecte:

I. Președintele Eurojust

– Colegiul alege cu o majoritate de două treimi din membrii săi un președinte dintre membrii naționali. Alegerile se desfășoară prin vot secret.
Președintele:
(i) semnează comunicările oficiale ale colegiului, inclusiv cu privire la aspectele financiare, în conformitate cu normele financiare aplicabile Eurojust
(ii) stabilește locul, ziua și ora reuniunilor colegiului, redactează ordinea de zi provizorie, deschide și încheie reuniunile, moderează dezbaterile și supraveghează punerea în aplicare de către directorul administrativ a deciziilor adoptate de colegiu
(iii) invită persoanele să participe la reuniunile colegiului
(iv) pregătește lucrările colegiului atunci când acesta din urmă își exercită funcțiile operaționale.

– Președintele convoacă alegeri cu o lună înainte de încheierea mandatului său. În cazul în care postul de președinte devine vacant înainte de încheierea mandatului de patru ani prevăzut, vicepreședintele care la data respectivă are cea mai lungă perioadă de serviciu în cadrul Eurojust convoacă fără întârziere o reuniune a colegiului, în vederea alegerii președintelui, care urmează să aibă loc în termen de o lună de la data la care postul a devenit vacant.

–  În caz de urgență, atunci când o decizie nu poate fi amânată și este necesară înainte de a se putea convoca colegiul, președintele poate decide să recurgă la o procedură scrisă (a se vedea art. 7).

II. Vicepreședinții Eurojust

– Colegiul alege cu o majoritate de două treimi din membrii săi doi vicepreședinți dintre membrii naționali. Vicepreședinții îl înlocuiesc pe președinte în cazul în care acesta nu își poate îndeplini atribuțiile.

* În cazul în care președintele sau vicepreședintele nu mai îndeplinește condițiile cerute pentru exercitarea atribuțiilor sale, acesta poate fi destituit de colegiu, care hotărăște la propunerea unei treimi din membrii săi. Decizia se ia prin vot secret. Decizia se adoptă în baza unei majorități de două treimi din membrii colegiului, excluzând președintele sau vicepreședintele în cauză.

III. Colegiul

Colegiul organizează cel puțin o reuniune pe lună. Calendarul și locul reuniunilor colegiului fac obiectul unei decizii anuale a colegiului de adoptare a unui calendar al reuniunilor. În absența președintelui și a vicepreședinților, membrul național cu cea mai lungă perioadă de serviciu în cadrul Eurojust la data respectivă prezidează reuniunile colegiului.  Reuniunile colegiului nu sunt publice, iar discuțiile rămân confidențiale. Colegiul poate decide să se reunească într-o sesiune în care prezența poate fi limitată.

– Este necesară prezența a două treimi din membrii colegiului pentru întrunirea cvorumului.În cazul în care cvorumul necesar nu poate fi atins, președintele continuă reuniunea fără a consemna adoptarea vreunei decizii oficiale. Cu excepția unor dispoziții contrare și dacă nu se poate ajunge la un consens, colegiul adoptă deciziile cu majoritatea membrilor săi. Se ajunge la un consens atunci când niciun membru al colegiului nu se opune în mod expres. Colegiul poate vota doar atunci când președintele înregistrează o lipsă de consens.

– Colegiul poate înființa grupuri de lucru care să ofere consiliere și cunoștințe specializate colegiului. Mandatul, componența și funcționarea practică a acestor grupuri de lucru vor fi stabilite printr-o decizie de punere în aplicare a colegiului.

IV. Comitetul executiv

– Doi membri ai colegiului alții decât președintele sau vicepreședinții sunt desemnați ca membri ai Comitetului executiv pe baza unui sistem de rotație bienală. Ordinea de rotație în care cei doi membri ai colegiului sunt invitați să fie membri ai Comitetului executiv se bazează pe lista de protocol a UE. Colegiul procedează la o tragere la sorți pentru a determina statul membru din lista respectivă cu care începe sistemul de rotație. Reprezentantul primului stat membru desemnat și cel al statului membru care urmează imediat pe lista de protocol a UE vor fi membri ai Comitetului executiv pentru o perioadă de doi ani.

– Comitetul executiv se reunește cel puțin o dată pe lună. Se pot organiza reuniuni suplimentare la inițiativa persoanei care prezidează Comitetul executiv sau la cererea Comisiei Europene ori a cel puțin doi dintre membrii acestuia.

– Cvorumul este întrunit dacă sunt prezenți, inclusiv prin videoconferință, cel puțin trei membri ai Comitetului executiv. În lipsa cvorumului, președintele încheie reuniunea și convoacă o altă reuniune în termen de cinci zile lucrătoare, la care nu există cerințe specifice de cvorum.

V. Directorul administrativ

– Directorul administrativ este numit de către colegiu dintr-o listă de candidați propuși de Comitetul executiv, în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente. Colegiul numește directorul administrativ cu majoritatea membrilor săi, în cazul în care nu se poate ajunge la un consens. Decizia se ia prin vot secret.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.