Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Prelucrarea și protecția datelor cu caracter personal în cadrul Eurojust
25.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Data protection, Drept penal, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 50/1 din 24 ianuarie 2020, a fost publicat Regulamentul de procedură privind prelucrarea și protecția datelor cu caracter personal în cadrul Eurojust.

Regulamentul de procedură se aplică atât datelor operaționale cu caracter personal, cât și datelor administrative cu caracter personal prelucrate de Eurojust.

I. Normele privind operațiunile de prelucrare a datelor operaționale cu caracter personal

– În calitate de operator de date, Eurojust acționează prin intermediul membrilor naționali care sunt responsabili de gestionarea cazurilor deschise de aceștia în exercitarea atribuțiilor lor.

– În cazul în care Eurojust detectează orice inexactitate care afectează datele primite de la un stat membru în contextul unei cercetări sau urmăriri penale, sau de la o instituție, organ, oficiu sau agenție a Uniunii, membrul național solicită, după consultarea autorităților naționale, corectarea informațiilor respective fără întârziere și informează statul membru respectiv sau instituția, organul, oficiul sau agenția Uniunii de la care au fost primite informațiile.

– Fiecare membru național al Eurojust documentează politica de acces pe care a autorizat-o în cadrul biroului său național cu privire la datele operaționale cu caracter personal și-l informează pe responsabilul cu protecția datelor cu privire la aceasta.

– Membrii naționali pot decide, de la caz la caz, să acorde o autorizație specifică pentru accesul la un fișier de lucru temporar sau la o parte din acesta unei persoane care nu este membru al personalului Eurojust, dar care lucrează în numele Eurojust și aparține unei categorii specifice de responsabili care a fost anterior autorizată de către directorul administrativ al Eurojust pentru a i se acorda acces la sistemul de gestionare a cazurilor.

– Sistemul Eurojust de gestionare a cazurilor servește drept evidență a tuturor activităților de prelucrare în măsura în care sunt vizate date operaționale cu caracter personal.

– Deciziile privind transferul de date cu caracter personal către țări terțe sau către organizații internaționale se iau de către colegiul Eurojust la cererea membrului național sau membrilor naționali în cauză, în urma unei evaluări efectuate de responsabilul cu protecția datelor.

– Eurojust pune în aplicare măsuri tehnice adecvate pentru a se asigura că termenele de stocare a datelor operaționale cu caracter personal sunt respectate și că, în cazul în care, la momentul verificării, nu se ia nicio decizie justificată cu privire la continuarea stocării datelor operaționale cu caracter personal, datele respective sunt șterse în mod automat.

Cu referire la drepturile persoanei vizate, Regulamentul prevede că:

– Cererile de exercitare a drepturilor persoanei vizate sunt tratate de membrul național sau membrii naționali vizați de cerere, care furnizează o copie a cererii responsabilului cu protecția datelor pentru înregistrarea acesteia. Motivele de fapt și de drept pe care se bazează decizia luată de membrul național sau de membrii naționali sunt consemnate în fișierul de lucru temporar privind cererea din sistemul de gestionare a cazurilor și sunt puse la dispoziția AEPD la cerere.

– Responsabilul cu protecția datelor comunică persoanei vizate decizia luată de membrul național sau de membrii naționali în cauză în numele Eurojust și informează persoana vizată cu privire la posibilitatea de a depune o plângere la AEPD, în cazul în care aceasta nu este mulțumită de decizie, sau de a formula o cale de atac la Curtea de Justiție.

II. Normele privind operațiunile de prelucrare a datelor administrative cu caracter personal

– Fiecărei operațiuni de prelucrare individuală a datelor administrative cu caracter personal care are loc în cadrul Eurojust îi este asociat un termen clar și definit pentru stocare pentru a se asigura că datele sunt păstrate numai pentru o perioadă care nu depășește perioada necesară scopurilor pentru care sunt prelucrate datele administrative cu caracter personal.

– Eurojust păstrează datele administrative cu caracter personal atât timp cât este necesar și, în orice caz, nu depășește perioadele indicate pentru fiecare categorie de activități de prelucrare în tabelul inclus în anexa la prezentul regulament de procedură.

Cu referire la drepturile persoanei vizate, Regulamentul prevede că:

– Cererile de exercitare a drepturilor se adresează direct directorului administrativ al Eurojust sau responsabilului cu protecția datelor. În orice caz, o copie a cererii se transmite responsabilului cu protecția datelor în vederea înregistrării. Cererile sunt tratate integral în termen de o lună de la data primirii. Această perioadă poate fi prelungită cu încă două luni atunci când este necesar, ținându-se seama de numărul și complexitatea solicitărilor.

– Directorul administrativ adoptă o decizie privind cazul specific, pe baza informațiilor furnizate de către entitatea administrativă implicată direct în prelucrarea datelor cu caracter personal și a consilierii oferite de responsabilul cu protecția datelor.

– Responsabilul cu protecția datelor comunică persoanei vizate decizia luată de directorul administrativ și informează persoana vizată cu privire la posibilitatea de a depune o plângere la AEPD, în cazul în care aceasta nu este mulțumită de decizia luată de Eurojust.

Regulamentul este completat cu o anexă care prevede termenele maxime pentru păstrarea datelor administrative cu caracter personal:

1 an

Activități de prelucrare a datelor legate de organizarea și gestionarea evenimentelor organizate de Eurojust, gestionarea continuității activității, gestionarea bibliotecii Eurojust și orice alte activități conexe de prelucrare.

1 an

Activități de prelucrare a datelor referitoare la relațiile cu parteneri externi ai Eurojust și RJE, organizarea reuniunii anuale a forumului consultativ.

1 an

Activități de prelucrare a datelor legate de funcționarea Comitetului pentru personal al Eurojust și orice alte activități conexe de prelucrare.

1 an

Activități de prelucrare a datelor legate de funcționarea Comitetului social al Eurojust și orice alte activități conexe de prelucrare.

3 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de monitorizarea respectării normelor Eurojust privind protecția datelor, inclusiv tratarea cererilor din partea persoanelor vizate, cooperarea cu Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor și orice alte activități conexe de prelucrare.

3 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de gestionarea relațiilor publice, marketing, presă și mijloace de informare în masă, precum și orice alte activități conexe de prelucrare.

7 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de execuția bugetului Eurojust în conformitate cu obligațiile legale: deciziile colegiului (de exemplu, privind Regulamentul financiar aplicabil Eurojust), deciziile directorului administrativ, deciziile și politicile Eurojust etc., gestionarea misiunilor și a creanțelor, precum și orice alte activități conexe de prelucrare.

7 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de funcționarea secretariatului Rețelei privind genocidul, a secretariatului Rețelei JIT și a RJE, precum și orice alte activități conexe de prelucrare.

10 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de gestionarea cotidiană a administrației, de gestionarea personalului, de funcționarea președinției și a Comitetului executiv, de echipele colegiului, de punerea în aplicare a documentelor de programare multianuală, de planurile anuale și de programele de lucru, de execuția bugetului și a conturilor, de marketing și relații publice, de proceduri de achiziții și de administrare a contractelor, de gestionare a contactelor de afaceri, de punerea în aplicare a normelor Eurojust privind accesul la documente, de participarea la diverse proiecte legate de cadrul juridic al Eurojust și de obiectivele strategice și de orice alte activități conexe de prelucrare.

10 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de serviciile de securitate și siguranță efectuate pentru a asigura securitatea și controlul accesului pentru protecția clădirii Eurojust și a resurselor-cheie (active fizice, persoane care lucrează și vizitează Eurojust și informații), precum și orice alte activități conexe de prelucrare.

10 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de punerea în aplicare a Statutului funcționarilor și a Regimului aplicabil celorlalți agenți, deciziile Comisiei, deciziile directorului administrativ, deciziile și politicile Eurojust privind gestionarea resurselor umane, precum și orice alte activități conexe de prelucrare.

10 ani

Activități de prelucrare a datelor legate de guvernanța informatică și de gestionarea informatică a Eurojust, precum și orice alte activități conexe de prelucrare.

120 de ani

Activități de prelucrare a datelor legate de drepturile și obligațiile în vigoare ale membrilor personalului.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti