Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Raportul de activitate al ÎCCJ în anul 2019
27.02.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

La data de 26 februarie 2020, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție a avut loc prezentarea Raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru anul 2019, potrivit unui comunicat.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, jud. Corina-Alina Corbu, în alocuțiunea sa, a subliniat rolul și importanța activității Înaltei Curți de Casație și Justiție în cadrul sistemului judiciar, în special în ceea ce priveşte asigurarea interpretării unitare a legii și unificarea jurisprudenței.

De asemenea, președintele instanței supreme a făcut referire la măsurile care se impun în vederea combaterii supraîncărcării judecătorilor din cadrul instanței supreme şi pentru îmbunătățirea calității actului de justiţie. Au fost prezentate sintetic date statistice referitoare la activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție în anul 2019, măsurile adoptate în vederea îmbunătăţirii accesului liber la justiţie și pentru menținerea funcționalității și parametrilor de eficiență ai activității instanței.

Astfel, s-a arătat că pe parcursul anului 2019 s-au aflat pe rolul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie 28.950 de cauze, din care 13.966 de cauze nou-intrate şi, chiar dacă la nivelul secţiilor, exceptând secţia de contencios administrativ şi fiscal, numărul cauzelor nou-intrate a avut în anul 2019 un trend descendent, acestea rămân în situația de a trebui să gestioneze provocările create prin cronicizarea fenomenului supraîncărcării din anii precedenți.

La nivelul completurilor de 5 judecători au fost soluţionate, în cursul anului 2019, 585 de cauze, în timp ce la nivelul fiecăreia dintre cele două secții civile s-au pronunțat în medie aproximativ 2400 de decizii, la nivelul secției de contencios administrativ și fiscal peste 6500, iar la secția penală aproximativ 2100.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a exprimat aprecierea instanței supreme pentru judecătorii din cadrul celorlalte instanțe judecătorești, pentru contribuția esențială a fiecăruia dintre aceștia la realizarea actului de justiție, precum și pentru ceilalți actori instituționali implicați în realizarea actului de justiție – avocaţi, procurori sau reprezentanți ai celorlalte profesii juridice.

În final, a subliniat rolul stabilizator al justiției într-un stat de drept, de factor de echilibru și de garant al supremației legii și al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

***

Miercuri, 26 februarie 2020, ora 11:00, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție va avea loc evenimentul de prezentare a Raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție în anul 2019, potrivit unui comunicat.

La eveniment au fost invitați să participe: Președintele României, Klaus Werner Iohannis, președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, jud. Nicoleta Margareta Țînț, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, Avocatul Poporului, Renate Weber, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proc. Gabriela Scutea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. Traian-Cornel Briciu și președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, Dumitru Viorel Mănescu.

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.