Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Raportul de activitate al ÎCCJ în anul 2019
27.02.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

La data de 26 februarie 2020, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție a avut loc prezentarea Raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru anul 2019, potrivit unui comunicat.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, jud. Corina-Alina Corbu, în alocuțiunea sa, a subliniat rolul și importanța activității Înaltei Curți de Casație și Justiție în cadrul sistemului judiciar, în special în ceea ce priveşte asigurarea interpretării unitare a legii și unificarea jurisprudenței.

De asemenea, președintele instanței supreme a făcut referire la măsurile care se impun în vederea combaterii supraîncărcării judecătorilor din cadrul instanței supreme şi pentru îmbunătățirea calității actului de justiţie. Au fost prezentate sintetic date statistice referitoare la activitatea Înaltei Curți de Casație și Justiție în anul 2019, măsurile adoptate în vederea îmbunătăţirii accesului liber la justiţie și pentru menținerea funcționalității și parametrilor de eficiență ai activității instanței.

Astfel, s-a arătat că pe parcursul anului 2019 s-au aflat pe rolul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie 28.950 de cauze, din care 13.966 de cauze nou-intrate şi, chiar dacă la nivelul secţiilor, exceptând secţia de contencios administrativ şi fiscal, numărul cauzelor nou-intrate a avut în anul 2019 un trend descendent, acestea rămân în situația de a trebui să gestioneze provocările create prin cronicizarea fenomenului supraîncărcării din anii precedenți.

La nivelul completurilor de 5 judecători au fost soluţionate, în cursul anului 2019, 585 de cauze, în timp ce la nivelul fiecăreia dintre cele două secții civile s-au pronunțat în medie aproximativ 2400 de decizii, la nivelul secției de contencios administrativ și fiscal peste 6500, iar la secția penală aproximativ 2100.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a exprimat aprecierea instanței supreme pentru judecătorii din cadrul celorlalte instanțe judecătorești, pentru contribuția esențială a fiecăruia dintre aceștia la realizarea actului de justiție, precum și pentru ceilalți actori instituționali implicați în realizarea actului de justiție – avocaţi, procurori sau reprezentanți ai celorlalte profesii juridice.

În final, a subliniat rolul stabilizator al justiției într-un stat de drept, de factor de echilibru și de garant al supremației legii și al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

***

Miercuri, 26 februarie 2020, ora 11:00, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție va avea loc evenimentul de prezentare a Raportului de activitate al Înaltei Curți de Casație și Justiție în anul 2019, potrivit unui comunicat.

La eveniment au fost invitați să participe: Președintele României, Klaus Werner Iohannis, președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, jud. Nicoleta Margareta Țînț, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, Avocatul Poporului, Renate Weber, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, proc. Gabriela Scutea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. Traian-Cornel Briciu și președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, Dumitru Viorel Mănescu.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti