Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
Print Friendly, PDF & Email

UNBR lansează campania Viață în instanță. Chestionar pentru avocați. UPDATE: Analiză preliminară
02.03.2020 | JURIDICE.ro

Luni, 2 martie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității o analiză preliminară a chestionarului – parte a campaniei Viață în Instanță, potrivit unui comunicat.

Chestionarul a fost completat, până la acest moment, de către 311 avocați din 34 de județe ale țării.

Rezultate parțiale:

Într-o zi dedicată instanțelor, cât timp vă petreceți efectiv în sala de judecată și cât timp așteptați pe holurile instanțelor (1a și 1b)?

1. Pentru majoritatea repondenților (70%), timpul util petrecut în instanță este sub 30% din timpul total, cu unele extreme notabile: sub 5% timp util pentru 10% dintre repondenți și peste 70% timp util pentru  13% repondenți (1a).

De asemenea, peste 65% dintre repondenți petrec mai mult de 70% din timp în așteptare (1b);

Cât timp ați așteptat cel mai mult până ce a fost audiat clientul dumneavoastră?

2. Peste 42% dintre repondenți spun că au fost situații în care au petrecut mai mult 8 ore în așteptarea audierii, iar pentru 45% dintre avocați timpul de așteptare a fost de 4-7 ore.

În cazul audierilor nocturne prelungite, vi s-a părut justificată urgența? Plasați răspunsul pe o scală de la 1 la 5, unde 1 reprezintă lipsa urgenței, iar 5 reprezintă o situație imperativă.

3. Dintre toate audierile nocturne, doar în 13 cazuri (4%) urgența a fost descrisă printr-o situație imperativă (nivelul 5 pe scală) și în 19 cazuri (6%) a fost justificată (nivelul 4 pe scală).

În 59% din cazuri urgența nu a existat (nivelurile 1 și 2 pe scală). În aceste cazuri există decalaje foarte mari de timp (8-10 ore sau mai mult) între momentul reținerii suspectului și chemarea avocatului pentru audieri, respectiv între prezentarea la instanță și începerea ședinței de judecată pentru propunerea de emitere a mandatului de arestare.

Multe situații de acest fel se produc în timpul nopții, iar mulți avocați care vin din alte localități sunt obligați să călătorească în cursul nopții pentru a ajunge la termenul de dimineață.

Cum v-ați simțit după audieri prelungite (mai mult de 8 ore) din punct de vedere fizic și psihic? Plasați răspunsul pe o scală de la 1 la 5, unde 1 reprezintă un grad de oboseală suportabil, iar 5 reprezintă o stare de epuizare avansată.

4. 88% dintre avocați s-au aflat într-o stare de epuizare avansată după audieri mai lungi de 8 ore (nivelele 4  și 5 pe scală);

Cum vă afectează familia situația descrisă la punctul 4? Folosiți 4 termeni semnificativi.

5. Familiile avocaților sunt afectate extrem de grav de situațiile prezentate mai sus. Termenii utilizați pentru a răspunde la întrebarea 5 din chestionar sunt: boli profesionale, îngrijorare, frustrare, stres, despărțire, înstrăinare, abandon, tristețe, neglijarea copiilor, iritare, teamă, neparticipare la evenimentele familiei, ale copiilor, neglijarea educației copiilor, tensiune, neglijare, lipsă de comunicare, reproșuri, instabilitate, dezastru, lipsa timpului liber, indignare.

Un caracter aparte îl are faptul că, de cele mai multe ori, timpul petrecut în instanțe sau în sediul parchetelor ori a secțiilor de politie se caracterizează prin înfometare/alimentație necorespunzătoare, întrucât nu este prezentat nici un plan de audieri, astfel încât să se poată previziona un mod eficient de organizare a timpului.

Descrieți pe scurt soluția potrivită pentru a rezolva problemele de management al timpului în procedurile judiciare.

6. Avocații repondenți au dovedit o implicare extrem de serioasă și activă în identificarea soluțiilor privind managementul eficient al timpului în procedurile judiciare.

Principalele probleme vizează:
– absența unui program fixat al cauzelor, program care să fie respectat;
– lipsă de management al timpului în procedurilor judiciare;
– lipsa de interes și de respect a unor judecători față de avocat și față de profesia de avocat;

Propunerile făcute vizează:
a) fixarea orelor pentru soluționarea cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată; modificarea regulamentelor din cadrul unităților de parchet; implicarea CSM privind respectarea de către organele judiciare a drepturilor cetățenilor aflați în proceduri judiciare;
b) obligații legale privind întreruperea audierilor ca urmare a stării de epuizare fizică;
c) citarea cauzelor pe ore (nu toată ședința dimineața, la aceeași oră);
d) respectarea caracterului de excepție al audierilor pe timpul nopții;
e) asigurarea dreptului avocaților de a depune cereri și de a formula obiecțiuni în timpul acțiunilor nocturne (actualmente acestea nu pot fi înregistrate);
f) informatizare, cooperare între magistrați și avocați;
g) redimensionarea resurselor umane și materiale din sistemul judiciar;
h) audierea cauzelor cu martori la sfârșitul ședinței;
i) asigurarea spațiului de lucru în arhive;
k) număr mai mic de dosare pe ședință.

***

Miercuri, 26 februarie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România, vocea la nivel național a profesiei de avocat, a lansat campania Viață în instanță. Demersul reprezintă implicarea UNBR în problema suprasolicitării din instanțe și parchete din cauza lipsei unui management eficient al timpului în procedurile judiciare, potrivit unui comunicat semnat de prof. univ. dr. av. Traian Briciu.

Cauza avocatului Ernest Andrei Moldoveanu, care a murit într-un accident de circulație pe fondul oboselii apărute după audieri maraton de aproximativ 20 de ore, a rămas un semnal de alarmă asupra epuizării care apare în lipsa unui program realist de strigare a cauzelor și de planificare a audierilor.

UNBR a transmis Comisiei împotriva Abuzurilor din Senatul României soluții pentru o schimbare a situației administrativ-judiciare. Soluțiile includ completarea articolului 106 din Codul de Procedură Penală, referitor la protecția sănătății persoanelor ascultate, în sensul de a aplica aceleași măsuri și avocaților.

UNBR propune completarea acestei dispoziții astfel: ”dacă în timpul audierii unei persoane, aceasta sau avocatul acesteia prezintă semne vizibile de oboseală excesivă sau simptomele unei boli care îi afectează capacitatea fizică ori psihică de a participa la ascultare, organul judiciar dispune întreruperea ascultării…”. O astfel de reglementare ar putea fi extinsă inclusiv pentru judecători și procurori.

De asemenea, considerăm că trebuie avut în vedere un timp de muncă de maxim 8 ore, care să includă timpul de așteptare până la strigarea cauzei sau până la audierea clientului.

În argumentarea soluției, invocăm decizia CEDO Makhfi c. Franței din.2005, în care s-a reținut că nu au fost îndeplinite exigențele unui proces echitabil, în special acelea privind dreptul la apărare și dreptul la egalitatea de arme. În decizia CEDO se subliniază că “este esențial ca nu doar acuzatul, ci și apărătorul său, să asiste la audieri, să răspundă la întrebări și să pledeze fără a fi într-o stare avansată de oboseală. De asemenea, este crucial ca judecătorii și jurații să beneficieze de întreaga lor capacitate de concentrare și de atenție pentru a putea urmări dezbaterile și judeca limpede”.

Campania Viață în instanță cuprinde realizarea tuturor demersurilor necesare pentru implementarea unor măsuri administrative în acord cu legislația existentă și respectarea timpului de muncă al avocatului în exercițiul atribuțiilor de serviciu la instanțe și parchete. Campania Viață în instanță este și un apel adresat Guvernului României, Ministerului Public și Consiliului Superior al Magistraturii de a sprijini respectarea dreptului la apărare și a dreptului la viață și sănătate al tuturor participanților la proces.

Pentru mai multe informații, referitoare inclusiv la soluțiile propuse de UNBR pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, accesați adresa de răspuns a UNBR nr. 68-AUT-2020 urmare solicitării Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții a Senatului României, nr. 487/2019 referitor la circumstanțele în care s-a produs decesul d-lui avocat Ernest Andrei Moldoveanu din Baroul Dâmbovița.

***

Conducerea UNBR solicită sprijinul avocaților pentru susținerea campaniei publice pe care dorește să o desfășoare, cu privire la problema suprasolicitării din instanțe și parchete din cauza lipsei unui management eficient al timpului în procedurile judiciare.

Chestionarul conceput de UNBR reprezintă una dintre acțiunile campaniei Viață în instanță și dorește să scoată în evidență situația reală a avocaților în instanțe, modul în care aceasta se reflectă în viața, în activitatea lor și, bineînțeles, în calitatea actului de justiție.

Este cunoscut tuturor cazul tragic al avocatului Ernest Andrei Moldoveanu, devenit acum un reper al consecințelor epuizării ce apar în lipsa unui program realist de strigare a cauzelor și de planificare a audierilor.

Percepția socială operează des cu false certitudini la adresa avocaților, de la caracterul liber al breslei, trecând prin asocierea acestora cu profilul moral al unor justițiabili și sfârșind cu legendara bunăstare a tuturor. În cazurile fericite, aceste opinii se bazează pe lipsa de înțelegere a rolului legal, social și a statutului avocatului. Rigoarea, reținerea specifică avocatului sunt deseori percepute ca semne ale unei superiorități deplasate. Astfel de confuzii se întâlnesc inclusiv în medii profesionale adiacente.

Implicarea avocaților, prin completarea chestionarului atașat și transmiterea lui către UNBR, va ajuta la prezentarea realității și diversității din profesie. Chestionarul are 6 itemi cu modalități diferite de răspuns. Rezultatele vor fundamenta și rafina măsurile administrative și legislative pe care UNBR le va susține.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.