Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Probleme în aplicarea art. 335 alin. 3 Cod Penal
28.02.2020 | Constantin SCALEȚCHI

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Constantin Scalețchi

Constantin Scalețchi

Art. 335. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.

Legiuitorul român, în politica sa de combatere a accidentelor rutiere a ales incriminarea faptei de conducere a unui vehicul de către o persoană care nu deține permis de conducere sau are dreptul de a conduce suspendat ori anulat. Textul de incriminare se găsește în art. 335 alin. 1 și 2 C.pen.

La alineatul al 3-lea al art. 335 C.pen., legiuitorul român a ales și incriminarea faptei de a încredința un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care se știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2). Practic, este sancționată complicitatea la infracțiunile prev. de art. 335 alin. 1 și 2 C.pen., sub forma încredințării vehiculului. În ceea ce privește pedeapsa ce urmează a fi aplicată, art. 335 alin. 3 C.pen., stipulează ”cu aceeași pedeapsă”.

Analizând textul de lege de la art. 335 C.pen., se poate interpreta că fapta prevăzută de art. 335 alin. 3 teza I, este sancționată cu aceeași pedeapsă prevăzută de art. 335 alin. 2, respectiv închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Totuși, având în vedere opțiunea legiuitorului de a sancționa mai grav fapta prev. de art. 335 alin. 1 în comparație cu art. 335 alin. 2, dată fiind și diferența dintre gradul de pericol social al fiecărei fapte, tendința logică este de a aplica pedepse diferite. Respectiv, se va aplica o pedeapsă cuprinsă între 1 și 5 ani pentru fapta de a încredința un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care se știe că se află în situația prevăzută în art. 335 alin. (1) C.pen. În cazul încredințării unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care se știe că se află în una din situațiile prevăzute în art. 335 alin. (2) C.pen., apreciez că pedeapsa ce urmează a fi aplicată este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, întrucât gradul de pericol social pentru această faptă este mai scăzut în comparație cu încredințarea unui vehicul unei persoane care nu deține deloc permis de conducere.

Este și firesc să fie așa, având în vedere că incriminarea cuprinsă în art. 335 alin. 3 teza I C.pen., reprezintă sancționarea unei forme a complicității la faptele prev. de art. 335 alin. 1 și 2 C.pen.

Chestiunea interesantă apare în teza a doua a art. 335 alin. 3 C.pen., respectiv incriminarea faptei de a încredința un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care se știe că se află sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive. Aici apare întrebarea firească: ”Ce pedeapsă aplicăm: cea prev. de art. 335 alin. 2, art. 335 alin. 1 sau art. 336 alin. 1 ori art. 336 alin. C.pen.?”

Putem observa că și în cazul tezei a doua a art. 335 alin. 3 C.pen. este incriminată o forma a complicității la faptele prevăzute de art. 336 alin. 1 și 2 C.pen., respectiv cea de încredințare a unui vehicul persoanei aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Este de precizat faptul că, în situația încredințării vehiculului unei persoanei aflate sub influența alcoolului, pentru existența infracțiunii este imperios necesar ca valoarea alcoolemiei să depășească 0,80 g/l alcool pur în sânge. Dacă valoarea ar fi mai mică, am fi în situația unei complicități la o contravenție rutieră, ceea ce nu este o faptă prevăzută de legea penală.

De asemenea, putem cu ușurință să observăm că lipsește incriminarea faptei de a încredința un vehicul unei persoane ce se află în unele din situațiile prev. de art. 336 alin. 3 C.pen.

Din punctul meu de vedere ar fi anormal ca pentru faptele prev. de art. 335 alin. 3 teza a doua, rap. la art. 336 alin. 1, 2 sau 3 C.pen. să fie aplicată pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

O altă problemă practică ar fi, dacă se va reține un concurs de infracțiuni, sau o sigură infracțiune,în situația încredințării unui vehicul unei persoane despre care se știe că se află concomitent în situația prev. de art. 335 alin. 1, în situația prev. de art. 336 alin. 1 și în situația prev. de art. 336 alin. 2. Spre exemplu, în situația ipotetică a încredințării unui vehicul unei persoane despre care se știe că nu deține permis de conducere, a consumat o cantitate considerabilă de alcool și a fumat hașiș.

În această speță, conducătorul auto cu siguranță va fi sancționat pentru un concurs ideal format din 3 infracțiuni, prev. de art. 335 alin. 1, art. 336 alin. 1 și art. 336 alin. 2 C.pen. Însă este incert cum va fi sancționată persoana care a încredințat vehiculul, știind toate cele 3 împrejurări. Această incertitudine decurge, din punctul meu de vedere din modul defectuos în care legiuitorul a ales să redacteze textul de lege de la art. 335 alin. 3 C.pen.

Din punctul meu de vedere, pentru a fi evitate orice situații incerte referitoare la faptele incriminate la art. 335 alin. 3 C.pen., ar trebui modificate textele de lege, pentru o mai bună claritate și previzibilitate a normei de incriminare. Respectiv textul art. 335 alin. 3 ar trebui să fie abrogat, iar textele de la art. 335 alin. 1 și 2, respectiv art. 336 alin. 1, 2 și 3 C.pen., modificate.

Astfel art. 335 C.pen., ar avea următorul conținut:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere. 

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care se află în una din situațiile anterior menționate.

În ceea ce privește art. 336 C.pen., acesta ar avea următorul conținut:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care cunoaște că se află sub influența alcoolului, dacă îmbibația alcoolică este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care se află sub influența unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care cunoaște că se află sub influența unor substanțe psihoactive.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează vehiculul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care se află în una din situațiile anterior menționate.

Procuror Constantin Scalețchi
Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti