WOMEN IN LAW. Ramona Grațiela Milu: Influența feminină este benefică și din punct de vedere calitativ, nu doar cantitativ
2 ianuarie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov, aleasă membră a Consiliului Superior al Magistraturii cu începere din 2023, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Ramona Grațiela Milu: În primul rând aș dori să vă mulțumesc eu pentru că îmi oferiți prilejul să abordez un subiect sensibil, care mă preocupă de multă vreme, rolul de profesionist în viața unei femei, dar și cât de mult spațiu mai rămâne pentru celelalte roluri, rolul de mamă sau/și de parteneră în cuplu.
Întorcându-mă la întrebarea dumneavoastră pot răspunde pe nerăsuflate că perfecționismul și pasiunea pentru ceea ce fac sunt primele răspunsuri pe care le pot oferi , dacă este să spun ce mă definește ca profesionist al dreptului. Însă, la o a doua privire, cele menționate anterior reprezintă doar vârful aisbergului. Ceea ce rămâne ascuns privirii, dar ocupă o pondere mult mai mare ar fi: tenacitatea, determinarea și o mare capacitate de muncă și de concentrare. Undeva și mai profund, însă, se ascunde ceva specific feminin, capacitatea creatoare și sensibilitatea. În două cuvinte, o carapace rațională care îmbracă un miez de emoție pură!
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Ramona Grațiela Milu: Cred că în viață totul este o alegere, chiar și aceea de a ne stabili limite! Așadar depinde doar de opțiunea noastră ca femei dacă ne implicăm total în profesia juridică aleasă sau dacă ne rezervăm energie și timp pentru alte roluri pe care tot noi alegem să le îmbrățișăm, rolul de mamă sau de parteneră în cuplu.
Însă, ce pot spune, este că arta cere sacrificii, performanța într-un domeniu creează handicapuri în altele și că, în rare ocazii, le poți avea pe toate simultan la cel mai înalt nivel. Vorbesc în cunoștință de cauză pentru că am cochetat cu performanța și mi-am făcut alegerile în mai multe ocazii. Bunăoară atunci când eram în pragul performanței sportive ca și copil am ales să mă dedic mai degrabă școlii. Sau atunci când eram în liceu la profilul informatică, azi Colegul Național Vlaicu Vodă din Curtea de Argeș, pentru că m-am decis foarte devreme să merg la facultatea de drept, am ales să ajung olimpică națională la limba română și apoi la istorie. Apoi, olimpică fiind, aș fi putut fi admisă fără examen la mai multe facultăți, istorie, filologie, jurnalistică, științe politice, dar am ales calea cea grea și competiția de la Facultatea de Drept a Universității București. Mai târziu, am studiat un an un master internațional în Italia și am ales să nu rămân acolo ci să concurez pentru Institutul Național al Magistraturii. O altă alegere grea a fost între a începe o carieră universitară la București sau a-mi întemeia o familie la Brașov. Am ales, de data aceasta familia. Apoi, judecător fiind la Judecătoria Brașov și apoi la Curtea de Apel Brașov, am ales, din nou, să fac mai mult pentru carieră și pentru sistemul judiciar și mai puțin, poate, pentru familie. Am fost vicepreședinte al Judecătoriei Brașov, apoi președinte al secției de contencios administrativ și fiscal al Curții de Apel Brașov, și am ales să mă implic mai mult decât era în fișa postului în diverse proiecte profesionale. Apoi, știți bine, și vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit ocazia să mă exprim în spațiul dumneavoastră juridice.ro al ales să candidez pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Cine știe ce alte alegeri mă așteaptă în perspectivă!
Dar, pentru că am vorbit de sacrificii, nu pot să nu evoc o vulnerabilitate a femeii de carieră juridică, iar aceea este viața personală și uneori de familie, dar și calittaea de mamă. Pentru că performanța din carieră necesită timp și energie iar acestea sunt inevitabil finite, trebuie să faci o alegere dificilă, să renunți la ceea ce nu este esențial și să te exploatezi la extremă, pentru a fi prezentă și în cuplu și în viața copiilor. Iar dacă o căsnicie nu este, la limită, indispensabilă, calitatea de mamă este una de o viață. Așa că într-un fel, și o spun în cunoștință de cauză, copiii unei femei de carieră sunt o specie aparte, în anumite contexte privați de figura maternă clasică, și mai expuși , în mod indirect, la partea mai puțin frumoasă a vieții, pentru că încărcătura emoțională a profesiei de judecător, nu poate fi dezbrăcată o dată cu roba ci se transferă inevitabil și în mediul familial.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Ramona Grațiela Milu: Deși mă feresc să dau sfaturi, pentru că eu nu am reușit să împac aceste roluri și, la un moment dat, a trebuit să aleg, cred că așteptările trebuie conturate realist pornind de la premisa că nu poți face performanță decât unidirecțional. Astfel că, poate, calea de mijloc ar fi cea mai puțin prejudiciabilă. Aurea mediocritas, spuneau latinii, nu mediocritatea, ci calea de mijloc este cea care îți poate aduce împlinirea. Și cred că toate rolurile, atât cel de profesionist al dreptului dar și cel de mamă sau parteneră pot fi potențate printr-o bună comunicare și prin sprijinul celor apropiați.
Secretul fericirii, spunea un mare profesor de drept, este să mergi cu drag la serviciu și să te întorci cu drag acasă. Pare simplu, spus în termenii aceștia, dar e atât de dificil! Și, iarăși, este vorba de o alegere!
Un partener de viață care să te susțină și care să înțeleagă complexitatea și încărcătura emoțională a profesiei de magistrat este unul dintre ingredientele succesului. Apoi, ține de igiena ta emoțională, să separi pe cât posibil rolurile astfel încât încărcătura de la birou să rămână acolo și să nu se transfere în mediul familial, dar și viceversa, problemele de acasă să nu influențeze negativ capacitățile profesionale.
Ați folosit cuvântul filtru și, după aceste câteva rânduri, văd sensul la care cred că v-ați gândit atunci când ați formulat întrebarea. Cred că da, ne trebuie un filtru care să ne protejeze de ”ultravioletele” cele nocive, dar care să lase să se transfere dintr-un rol în altul, ”ultravioletele” cele bune. Satisfacția profesională, în mod evident, îți crește stima de sine și atunci se produce transferul benefic în mediul familial, așa cum și o viață personală împlinită te hrănește, ca profesionist și îți oferă ambientul să înflorești în cariera. Din păcate și reversul este valabil.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Ramona Grațiela Milu: Categoric, pot spune că mediul juridic mi-a oferit mie personal oportunitatea de a deveni ceea ce am dorit să fiu! Cred că toți cei care am ales cariera juridică avem un simț al dreptății bine conturat! Dintre profesiile juridice, mă regăsesc în mod clar în profesia de judecător, prin aceea că ADN-ul meu se scrie apăsat cu cei trei ”I”: independența, integritatea, imparțialitatea. Mediul juridic este unul plin de provocări, iar daca asta este ceea ți se potrivește, este minunat! Este departe însă de a fi o zonă de confort, ceea ce din punctul meu de vedere este bine pentru că este un mediu viu, în permanentă evoluție și transformare.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Ramona Grațiela Milu: Aici aș vrea să continui cu cei trei ”I” care urmează după ”A” de la autonomie și ”E” de la educație. Poate, prea multă vreme, toate acestea au fost greu accesibile femeilor și ca, orice fruct interzis, au atras , printr-o psihologie inversă colectivă, generațiile anterioare de femei.
Sunt convinsă că studiile sociologice vor arăta că trăim în epoca post-emancipării femeii. În mediul juridic statisticile cred că pot confirma ceea ce este vizibil cu ochiul liber, femeile jurist sunt majoritare numeric. Aș vrea să plusez spunând că influența feminină este benefică și din punct de vedere calitativ, nu doar cantitativ. Pentru rolul de profesionist, este de necontestat că trăim într-o era din ce în ce mai mult a noastră, a femeilor și ar trebui să ne punem în valoare toate atuurile: inteligența emoțională, inteligența socială, abilitățile de comunicare, sensibilitatea, empatia, spiritul organizatoric, blândețea. Pe de altă parte însă transformarea ar trebui să se reflecte și în celelalte roluri, pentru că resursele noastre de energie și de timp sunt limitate. Dacă monopolul bărbaților în rolul profesional a suferit o breșă în ultimele generații iar rolul de profesionist al femeii capătă contur, nu același lucru este la fel de vizibil în ce privește celelalte roluri, atribuite prin excelență, în continuare, femeilor, rolul de părinte și rolul de partener responsabil cu nevoile de bază ale familiei. Așadar femeile profesionist pot alege fie să se dedice exclusiv rolului de profesionist, fie să opteze pentru cea mai mare provocare, aceea de a jongla cu cele trei roluri. O ecuație dificilă! E o opinie pur personală bazată pe propria experiență, dar cred că direcția este evidentă și este doar o chestiune de timp până când se va sparge și celălalt monopol, de data asta atribuit de prea multă vreme doar femeilor.
Ca să mă întorc la întrebarea dumneavoastră, cred că este o chestiune de asumare și de responsabilitate ca, într-o lume juridică ce devine, din ce în ce mai mult a femeilor, să imprimăm un model feminin.
Citeam undeva, sper să traduc aproape de intenția autorului, că, în timp ce competiția este legea junglei, cooperarea este legea civilizației. Așadar să face ce știm noi mai bine și ce este înscris în codul nostru genetic feminin, să rescriem istoria nu doar în două dimensiuni în ierarhii competiționale, pe verticală ori pe orizontală, bazate pe raporturi de forță, dar mai ales în 3 dimensiuni, în rețele interumane în care toți suntem deopotrivă esențiali și complementari, cu accentul pe cooperare și comunicare.
Cred că arta păcii este eminamente feminină așa cum arta războiului a fost , prea multă vreme, apanajul bărbaților. Poate nu întâmplător femeile excelează în domeniul juridic, pentru că dreptul este arta binelui și a echității, Jus este ars buoni et aequi. Să nu uităm că zeița dreptății este întruchipată în mitologia greacă de o femeie frumoasă, legată la ochi, ținând în mâna stângă balanța justiției iar în mâna dreaptă o sabie cu lama îndreptată în jos, semn că s-a făcut dreptate. Themis înseamnă legea naturii și era considerată personificarea legii, a ordinii divine și a obiceiurilor.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Ramona Grațiela Milu: Sunt bucuroasă că am avut de unde alege nu doar unul, ci chiar mai multe modele feminine în cariera. Formulând răspunsul la întrebarea dumneavoastră, realizez că mi-am căutat în special modele feminine în profesie. Mă bucur că mi-am ascultat intuiția, un alt atu mai degrabă atribuit femeilor.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Ramona Grațiela Milu: Din fericire, nu am fost afectată decât într-o foarte mică măsură de pandemie, și asta doar pentru că a presupus o altă formă de organizare atât a activității profesionale cât și acasă. Am privit-o ca pe o provocare și, zic eu, am parcurs-o cu bine. Și eu și toți ai mei se pare că ne bucurăm de o stare de sănătate destul de bună astfel că am trecut cu bine de acest flagel. Aș prefera, însă, să nu se mai repete.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Ramona Grațiela Milu: Mesajul meu pentru doamnele din lumea juridică este unul pe mi l-am însușit citindu-l pe undeva, dar în care mă regăsesc și pe care îl parafrazez: îți trebuie grație și eleganță să rămâi blândă în situații dificile. Așadar, să alegem să rămânem pline de grație și să ne păstrăm blândețea față de ceilalți, dar mai ales față de noi însene. Să devenim maestre în arta binelui și a echității!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Ramona Grațiela Milu: Este o plăcere de fiecare dată să interacționez cu dumneavoastră! Mi-ați oferit prilejul minunat al unui exercițiu de reflecție, la ceas aniversar!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro