« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-778/18 Association française des usagers de banques. Protecția consumatorilor. Obligația împrumutatului de domiciliere a veniturilor sale într‑un cont de plăți pentru o perioadă stabilită prin contractul de împrumut Concluziile avocatului general Henrik Saugmandsgaard Øe
27.02.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Protecția consumatorilor – Contracte de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale – Cont de plăți sau de economii – Obligație a împrumutatului de domiciliere a veniturilor sale într‑un cont de plăți pentru o perioadă stabilită prin contractul de împrumut

Cererea de decizie preliminară formulată de Consiliul de Stat, Franța, privește interpretarea articolului 12 alineatul (2) litera (a) și alineatul (3) din Directiva 2014/17/UE, a articolului 45 alineatul din Directiva 2007/64/CE, a articolului 55 alineatul (2) din Directiva (UE) 2015/2366, precum și a articolului 12 alineatul (3) din Directiva 2014/92/UE. Aceste dispoziții urmăresc în esență să faciliteze mobilitatea bancară.

Această cerere a fost formulată cu ocazia unui litigiu între Association française des usagers de banques (Asociația franceză a utilizatorilor de bănci), pe de o parte, și ministrul economiei și finanțelor, pe de altă parte, în cadrul căruia AFUB contestă o reglementare națională care permite creditorului să condiționeze o ofertă de împrumut imobiliar de domicilierea de către împrumutat pentru o perioadă de zece ani – sau, în cazul în care durata contractului de împrumut este mai mică, pentru această perioadă – a tuturor salariilor sale sau a veniturilor asimilate într‑un cont de plăți la creditor, cu condiția ca, în schimbul acestei domicilieri, creditorul respectiv să ofere împrumutatului un avantaj individualizat.

Avocatul general propune Curții să răspundă că:

1) Articolul 12 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale trebuie interpretat în sensul că nu autorizează o reglementare națională care permite o practică de legare în sensul articolului 4 punctul 26 din această directivă, potrivit căreia creditorul poate impune împrumutatului, în schimbul unui avantaj individualizat, domicilierea tuturor veniturilor sale salariale sau asimilate într‑un cont de plăți pentru o perioadă stabilită prin contractul de împrumut, în măsura în care acest cont poate fi utilizat de împrumutat pentru executarea operațiunilor de plată zilnice, cum ar fi depunerea, transferul și retragerea de fonduri.

Articolul 12 alineatul (3) din Directiva 2014/17 trebuie interpretat în sensul că nu autorizează o reglementare națională care permite o practică de legare în sensul articolului 4 punctul 26 din această directivă, în măsura în care reglementarea respectivă nu asigură, pe de o parte, că practica de legare are drept rezultat un beneficiu clar pentru consumatori și nici, pe de altă parte, că această apreciere se efectuează cu luarea în considerare în mod adecvat a disponibilității și a prețurilor produselor relevante oferite pe piață.

2) Articolul 45 alineatul (2) din Directiva 2007/64/CE privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, potrivit căreia închiderea unui cont deschis de împrumutat la creditor pentru domicilierea la acesta a veniturilor sale în schimbul unui avantaj individualizat în cadrul unui contract de credit determină, în cazul în care are loc înainte de expirarea perioadei stabilite în acest contract, pierderea avantajului respectiv, inclusiv la mai mult de un an de la deschiderea contului, și potrivit căreia această perioadă poate atinge zece ani sau durata totală a creditului.

:: Concluziile

 
Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD