Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Contul de plăți în care este evidențiată moneda electronică nu poate fi supus popririi
02.03.2020 | Raluca SĂNUCEAN

Secţiuni: Cyberlaw, Fiscalitate, Opinii, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Raluca Sănucean

Raluca Sănucean

Moneda electronică este definită ca fiind o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică.

De cele mai multe ori, moneda electronica este stocată și evidențiată într-un cont online din care utilizatorul poate iniția operațiunile de plată, denumit și cont de plăți.

Prin raportare la caracteristicile și modul de funcționare a unui astfel de cont, acesta nu reprezintă un cont bancar nefiind deschis la o instituție de credit. Spre deosebire de un cont bancar, contul de plați nu evidențiază valoarea monedei scripturale existentă în cont, ci evidențiază valoarea creanței pe care o are deținătorul de monedă electronică o are asupra emitentului.

În opinia mea, contul de plăți în care este evidențiată moneda electronică nu poate fi supus regulilor și procedurilor de poprire a conturilor bancare reglementate de Codul de Procedură Civilă sau de Codul de Procedură Fiscală.

În același timp, nici contul colector unde sunt păstrate fondurile primite de emitentul de monedă electronică nu poate face obiectul popririi la cererea unui creditor al deținătorului de monedă electronică. Acest cont este deschis pe numele emitentului de monedă electronică și are ca scop protejarea fondurilor până la răscumpărarea monedei electronice sau transferarea acesteia altui emitent de monedă electronică. În plus, creditorii instituției emitente de monedă electronică, alții decât deținătorii de monedă electronică, nu pot obține indisponibilizarea prin măsuri asigurătorii și nu pot executa în nicio situație fondurile existente în contul colector, inclusiv în caz de insolvență a instituției emitente de monedă electronică.

Pe de altă parte, având în vedere că moneda electronică constituie o creanță împotriva emitentului, creditorul poate soma emitentul, în calitate de terț poprit, să plătească sumele datorate deținătorului de monedă electronică. O astfel de procedură de executare poate fi îngreunată atunci când emitentul de monedă electronică nu are un sediul în România.

Av. Raluca Sănucean
ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Cazuri speciale de poprire: Revolut ș.a.ediția 334, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti