« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 

UNNPR. Procedura divorțului pe cale notarială rămâne în vigoare
02.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 2 martie 2020, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a informat că singurele modalități legale de desfacere a căsătoriei sunt în fața notarului public sau a ofițerului de stare civilă și în fața instanței de judecată. Acestea sunt reglementate de art. 374 și art. 375 din Codul civil, potrivit unui comunicat.

Având în vedere:

– confuzia apărută în spațiul public între divorțul notarial și divorțul la mediator, ca urmare a publicării deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 33 în dosarul nr. 2023/1/2019, conform căreia exprimarea de către soți a acordului acestora privind desfacerea căsătoriei în fața unui mediator și încheierea de către aceștia a unui acord de mediere în care consemnează acest acord nu poate avea drept consecință desfacerea căsătoriei prin acordul soților, precum și

– necesitatea informării corecte și cu bună credință a publicului larg,

Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face următoarele precizări:

Singurele modalități de desfacere a căsătoriei avute în vedere în mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 și art. 375 din Codul civil: în fața ofițerului stării civile sau notarului public și în fața instanței de judecată.

Indiferent de procedura prin care se realizează (administrativă, notarială sau judiciară), divorțul presupune verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către o autoritate publică, respectiv de către un funcționar public învestit să îndeplinească un serviciu de interes public, notarii publici făcând parte din această categorie prevăzută de legiuitor.

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD