Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
3 comentarii

Se mai poate divorța prin mediator în urma Deciziei nr. 33/2019 a ÎCCJ publicată în M.O. nr. 144 din 24 februarie 2020?
04.03.2020 | Petru MUSTĂȚEANU

JURIDICE - In Law We Trust
Petru Mustateanu

Petru Mustateanu

Raspunsul scurt, la aceasta intrebare, este DA. Cetatenii romani, care aleg sa beneficieze de serviciile de mediere, in vederea stabilirii conditiilor desfacerii casatoriei, pot angaja cu incredere un mediator, in aceleasi conditii existente de la aparitia Legii 192/2006 privind exercitarea profesiei de mediator. Din punctul de vederea al beneficiarului serviciilor de mediere nimic nu s-a schimbat. Totul a ramas asa cum am explicat aici.

Decizia nr. 33/2019 pronuntata de ICCJ schimba, sau, mai corect spus, stabileste o practica unitara, cu privire la cererea, care insoteste documentele rezultate din procedura de mediere, adresata instantei de judecata, pentru a lua act de intelegerea partilor si a emite o sentinta in acest sens. Pana la aparitia Deciziei nr. 33/2019, acordul de mediere, prin care partile conveneau cu privire la desfacerea casatoriei si a aspectelor accesorii divortului, era inaintat instantei insotit de cereri diferite. O parte din colegi apreciau ca este necesara o cerere in baza art 374 NCC, care stabileste divortul prin acordul sotilor pe cale judiciara, iar altii o cerere in baza 63 alin. (1) si (3) din Legea nr. 192/2006 care reglementeaza conditiile de consfintire a unui acord de mediere. In egala masura si judecatorii, in functie de interpretarea personala a legii, admiteau sau nu o cerere sau alta din cele precizate.

Ce spune, de fapt, Decizia nr. 33/2019 a ICCJ publicata in M.O. nr. 144 din 24 februarie 2020?

Decizia nr. 33/2019 spune ca, de acum inainte, pentru divortul prin mediator, nu mai depunem cereri de consfintire a acordului de mediere, ci cereri de divort prin acordul partilor pe care judiciara, acord obtinut in urma medierii si consemnat in acordul de mediere anexat, conform exigentelor art. 374NCC.

Si atunci de unde a pornit acesta dezinformare?

Fara a suspecta pe cineva de nestiinta sau de intentii necurate, mai multe publicatii juridice, printre care si JURIDICE.ro, publica numai jumatate de adevar, in care se face vorbire despre ”imposibilitatea instantei de a consfinti acordul de mediere referitor la intelegerea partilor privind desfacerea casatoriei”, lasand sa se inteleaga ca medierea este, cumva, lipsita de conditii de legalitate si ca acordul de mediere nu mai poate fi supus niciunei alte proceduri juridice pentru a conduce la concretizarea juridica a acordului de vointa exprimat de parti in procedura de mediere. De aici pana la tabloidele care publica titluri mari in care spun ca ”Divortul la mediator a fost interzis” mai este doar un pas. Insist sa cred ca este vorba doar despre o eroare. Toata lumea a publicat doar considerentele personale despre Decizia nr. 33/2019 a ICCJ fara sa publice si continutul deciziei. In spatiul on-line, in afara de Monitorul Oficial, doar aici mai poate fi gasita decizia pentru a putea fi citita in integralitate.

Divortul prin mediator a fost interzis?

Rasunsul corect este NU. Medierea este o etapa importanta in dinamica divortului si are avantaje de necontestat. ” Unele state U.E. au o legislatie sau norme procedurale cuprinzatoare cu privire la mediere. In altele, organismele legislative au aratat prea putin interes pentru reglementarea medierii. Cu toate acestea, exista state membre care au o cultura solida a medierii, care se bazeaza in principal pe autoreglementare”. A se vedea aici.

In loc de concluzii, despre utilitatea medierii, am sa-l citez pe judecatorul Cristi Danilet:Atunci, cei doi adulti, in loc sa mearga la un psiholog sa isi rezolve problemele de adulti sau la un mediator sa rezolve amiabil problemele de fosti soti, apeleaza la judecator. Desigur, unii se vor duce mai intai la un avocat, care le va spune in fata: ”Asta nu cerem, ca instanta nu va da” sau ”Asa e practica, o sa va vedeti copilul la doua weekend-uri”. Revin: cei doi ajung la judecator. Care se uita in dosar, vede iar ”doi nebuni care se lupta pentru copil” si le da termen in functie de incarcatura, de vacanta, apoi vin termene peste termene, o odonanta presedintiala se solutioneaza in minim jumatate de an, un proces pe fond dureaza cativa ani buni, solutia este motivata cand se poate…

Ah, dar judecatorul nu poate impaca precum mediatorul, ci doar transa… El nu uneste ca primarul, ci doar desparte si imparte… Paradoxul este ca astfel de cazuri se solutioneaza la Judecatorie, unde sunt cei mai tineri magistrati: in varsta de 24-25 de ani, fara a fi ei inca casatoriti sau fara a avea copii, ei trebuie sa decida cu privire la trei destine. Legal, ar trebui sa decida in functie de interesul superior al copilului. Practic, vor decide la care proprietar se va duce lucrul, dupa care vor limita dreptul celuilalt de a decide accesul la lucru ca ”asa se face” – nu se are in vedere ca s-a schimbat radical legislatia de 5 ani de zile, ca nu mai exista „incredintare”, ci ”autoritate parinteasca comuna” („ce prostie mai e si asta, autoritate parinteasca comuna?”, „cum sa aiba copiii doua case?!”) sau ca din octombrie 2013 avem criterii clare de stabilire a domiciliului copilului si sanctiuni pecuniare pentru cel care nu permite accesul celuilalt parinte la copil. Vor intreba formal copilul ”Parintii tai au decis sa se desparta, tu cu cine vrei sa ramai?”, incalcand toate recomandarile posibile si naruind lumea acelui copil care are nevoie de amandoi parintii, dar care brusc este pus in situatia de a decide intre parintele cu care a venit de manuta la instanta sa stea de vorba cu doamna judecatoare si parintele celalalt pe care l-a vazut plangand printre usi.” Articolul complet poate fi citit aici.

Mediator Petru Mustateanu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Se mai poate divorța prin mediator în urma Deciziei nr. 33/2019 a ÎCCJ publicată în M.O. nr. 144 din 24 februarie 2020?”

  1. Eu ma mir ca puteai divorta prin mediator. Adica e o contradictie in termeni. Te astepti ca mediatorul sa nu te mai faca sa divortezi, nu invers.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.