Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Cerere de suspendare a executării deciziei (titlul executoriu) în lipsa declanșării procedurii execuționale
09.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că debitorul trebuie să facă dovada urgenței care ar justifica suspendarea executării deciziei ce constituie titlu executoriu, precum și a prejudiciilor aduse de continuarea executării silite, deși legiuitorul nu a prevăzut în mod expres condițiile în care poate fi luată măsura suspendării executării (art. 484 C. proc. civ.: Alin. 1: Recursul suspendă de drept executarea hotărârii în cauzele privitoare la desființarea de construcții, plantații sau a oricăror lucrări cu așezare fixă, precum și în cazurile anume prevăzute de lege. Alin. 2: La cererea recurentului formulată în condițiile art. 83 alin. 2 și 3, instanța sesizată cu judecarea recursului poate dispune, motivat, suspendarea hotărârii atacate cu recurs în alte cazuri decât cele la care se referă alin. 1). În speță, instanța supremă a constatat că nu se poate reţine iminenţa producerii unui prejudiciu, în condițiile în care nu s-a făcut dovada declanşării procedurii execuţionale, reținându-se că ”prin efectul admiterii cererii de revizuire împotriva deciziei a cărei suspendare a executării se solicită, s-a redus perioada pentru care petenta datorează prestaţia lunară periodică în cuantum de 1000 lei, în sensul că aceasta se datorează de la data de 31.10.2017, în loc de 05.01.2017, cu consecinţa micşorării debitului datorat sub acest aspect”. (Încheierea nr. 1202 din 12 iunie 2019, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti