Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Elemente constitutive
04.03.2020 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta reprezentantului unei întreprinderi individuale de a depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în susţinerea cererii de acordare a subvenţiilor, un contract de arendare anulabil pentru un viciu de consimţământ cunoscut de către subiectul activ, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept a subvenţiilor din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul de stat, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în art. 181 alin. (1) din Legea nr. 78/2000.

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai statuat că fapta reprezentantului unei întreprinderi individuale de a depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în susţinerea cererii de acordare a subvenţiilor, un contract de arendare anulat de instanţa de judecată pentru un viciu de consimţământ, în scopul de a obţine pe nedrept subvenţii din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul de stat, întruneşte elementele constitutive ale tentativei la infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene prevăzută în art. 184 raportat la art. 181 alin. (1) din Legea nr. 78/2000.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că fapta inculpatului A., constând în aceea că, în calitate de administrator împuternicit al Întreprinderii Individuale B., a depus la data de 15 mai 2014 la A.P.I.A., în susținerea cererii de acordare a plăților în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață – campania 2014, acelaşi contract de arendare din 20 februarie 2013 încheiat între societatea C. – în calitate de arendator – și Întreprinderea Individuală B. – în calitate de arendaș, înscris ce fusese anulat definitiv cu efect retroactiv de către instanța de judecată datorită unui viciu de consimțământ, la data de 25 martie 2014, în scopul autorizării la plată a subvenției pe suprafața de 85,72 ha teren agricol, atât din bugetul Uniunii Europene, cât și din bugetul de stat, întruneşte elementele constitutive ale tentativei la infracţiunea prevăzută în art. 184 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 181 alin. (1) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. (1) C. pen. (Decizia nr. 425/RC din 7 noiembrie 2019, pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

Av. Adrian Șandru
act | Botezatu Estrade Partners

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti