Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Libertatea de exprimare. Comunicat emis prin preluarea unor informații dintr-un comunicat DIICOT
05.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că exercitarea libertății de exprimare, drept fundamental (protejat de art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului), presupune respectarea anumitor condiţii, precum ocrotirea umană, respectul datorat reputaţiei şi drepturilor altuia. În speță, instanța supremă a reținut următoarele: ”comunicatul publicat de pârâţi (Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti (ARCB) şi B., Arhiepiscop Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti) este de natură să aducă atingere dreptului reclamantului la onoare şi reputaţie, consacrat de art. 72 C. civ., întrucât acesta nu se rezumă la prezentarea formulării acelui denunţ, ci prezintă concluzii la care pârâţii au ajuns ca urmare a propriei analize făcute asupra unor fapte care nu sunt în mod concret prezentate în comunicat, precum şi opinia pârâţilor cu privire la încadrarea juridică a acestor fapte. Împrejurările prezentate în comunicat nu sunt judecăţi de valoare, ci se pretinde săvârşirea de către reclamant a unor fapte de natură penală. Pârâţii au susţinut că au preluat informaţia de la DIICOT sau din presă, însă aceasta nu este o împrejurare care să înlăture caracterul ilicit al faptei dat fiind că, în comunicat, nu au fost citate, ca sursă de informaţii, autoritatea publică sau publicaţiile respective, afirmaţiile, prin care se descriu elemente materiale aparţinând laturii obiective a unor infracţiuni asociate cu persoana reclamantului, reprezentând o statuare directă şi neechivocă a pârâţilor.”, justificându-se obligarea pârâților la plata daunelor morale către reclamant în valoare de 10.000 RON. (Decizia nr. 1187 din 12 iunie 2019, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti