Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Desuetul bun simț
04.03.2020 | Adriana STOICESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Adriana Stoicescu

Adriana Stoicescu

În realizarea actului de justiţie, profesioniştii dreptului au un rol esenţial, fiind parteneri în asigurarea supremaţiei legii şi a respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, păstrându-şi independenţa profesională, inclusiv unii faţă de alţii.

Profesiile juridice îmbrăţişează valori etice comune cum sunt umanismul, profesionalismul, integritatea, demnitatea, buna credinţă, ascultarea empatică şi respectul reciproc.

Simpla interacţiune umană prin răspunsul natural la salut ori o strângere de mână nu trebuie considerată nepotrivită sau să i se confere o altă semnificaţie decât cea care ţine de bunele maniere. Purtarea în incinta instituţiei a unor conversaţii în limite de timp rezonabile ar trebui considerată drept o manifestare acceptată a unor relaţii colegiale între magistraţi şi ceilalţi profesionişti ai dreptului, fără alte conotaţii.

Când s-a lansat „GHIDUL DE BUNE PRACTICI privind relația sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocați”, toată lumea a strâmbat din nas.

Au bombănit ultragiaţi că noi nu avem nevoie să ne înveţe cineva să comunicăm.

Fără să îl citească, au decretat că e inutil.

Noi, magistraţii, nu avem nevoie să comunicăm cu nimeni.

Suntem, nu-i aşa, deasupra muritorilor.

Azi, cred că şi-au schimbat opinia.

E foarte trist că am ajuns să fim nevoiţi să reglementăm buna cuviinţă.

Că suntem obligaţi să înlocuim cei 7 ani de acasă cu norme şi recomandări.

Dar, se pare că altfel nu se poate.

Isteria din justiţie, care a cuprins societatea de prin anii 2000 încoace, a transformat relaţia dintre avocat şi judecător într-un tabu.

Colegi de facultate nu se mai salutau prin instanţă, nu care cumva să creadă lume că au vreun interes ocult.

Psihoza a fost perfecţionată, dusă mereu şi mereu la un alt nivel, din ce în ce mai absurd.

Avocaţi lăsaţi să moară pe coridoare şi în săli de judecată sau birouri întunecate şi insalubre, după şedinţe de judecată sau audieri începute la răsărit şi terminate târziu în noapte.

Judecător Adriana Stoicescu
Președinte Tribunalul Timiș


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.