« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

“Divorțul prin mediere a fost interzis”. Dar când a fost permis?
05.03.2020 | Dana BARBU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Dana Barbu

Dana Barbu

“Divorțul prin mediere a fost interzis”. Faptul că se pot face astfel de afirmații atât în presa scrisă, cât și în emisiuni TV sau social-media duce la concluzii îngrijorătoare la aproape 15 ani de când profesia de mediator este reglementată în România.

Ideea că se putea divorța la mediator este greșită din orice unghi ar fi privită de aceea devine o enigmă cum de poate fi asimilată atât de ușor. Discutabil a fost, motiv pentru care au și existat hotărâri judecătorești contrare, dacă divorțul poate fi pronunțat în urma unei cereri de consfințire a acordului de mediere sau este necesară existența unei cereri de desfacere a căsătoriei, acordul de mediere depunându-se alăturat; de divorțat, însă, în fața mediatorului nu s-a pus vreodată problema. Dintotdeauna, odată realizat acordul de mediere, pentru ca părțile să-și poată atribui statutul de divorțate, acesta trebuia adus fie în fața notarului, fie în fața judecătorului, în funcție de opțiunea părților, tocmai datorită naturii medierii (a cărei finalitate nu este îndeplinirea de acte de autoritate publică) și, în același timp, a reglementărilor cu privire la desfacerea căsătoriei (ce se poate realiza doar de către ofițerul de stare civilă, notar sau judecător).

Cultura cu privire la mediere

Decizia nr. 33/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, publicată în M.O. nr. 144 din 24 februarie 2020 aduce in discutie, astfel, pe lângă aspectele atât de ușor preluate în mod eronat de cei mai mulți din cei ce au abordat subiectul, și carențe mari ale culturii cu privire la mediere: după mai bine de un deceniu de medieri în România, este încă greu de perceput ce face medierea, atât la nivel de opinie publică, cât și din punct de vedere al profesiilor cu care vine în contact direct, dar chiar și la nivel de profesioniști din domeniu.

De aceea, este important de subliniat că:

– Medierea nu vine în urma niciunei alte profesii: nici să o completeze, nici să o concureze. Medierea are locul ei!

– Medierea umple un gol existent în materie de soluționare a conflictelor aflat între lipsa dorinței de a renunța la propria voință și nepuțina de a ajunge la o soluție fara sprijinul unui specialist, pe de-o parte, și convingerea că nu există o altă cale decât renunțarea la propria voință (ceea ce ești nevoit să faci într-un proces). Din ce în ce mai mulți oameni, aflați în imposibilitate de rezolvare a unui diferent caută o variantă de soluționare nefiind dispuși să intre, la acel moment sau vreodată, într-un proces.

– Medierea nu lucrează cu formulare, îndeplinirea unor proceduri, necesitatea probării a oricărei susțineri. Medierea urmărește nivelul uman (emoțional, valoric, conceptual, situațional), lăsând în seama altor profesii atingerea cerințelor de ordin formal și procedural. Singurul material cu care lucrează medierea este voința părților, mai exact rațiunea și simtirea prin care pot fi exrpimate motivele din spatele unei poziții. Felul în care voința părților, odată găsit un punct comun, se va pune în aplicare este deja de competența altor profesii. Așadar, puterea mediatorului nu stă în ștampila aplicată pe un act, ci în acordul de voință al părților.

Dezvoltarea inteligenței emoționale și, implicit, a celei relaționale îi face pe oameni sa înțeleagă că disputele pot fi soluționate și cu ajutorul altui tip de abordare. Ritmul alert de dezvoltare ne arată că, deja, prezentul și, cu atât mai mult, viitorul se caracterizează prin apariția de noi și noi abordări transformate în profesii ce nu au existat în trecut. Această inovație constantă este determinată de căutarea continuă a omenirii de modalități adecvate și adaptate contextului de dezvoltare umană cu scopul de a avea parte, în orice moment, de cele mai bune soluții. Esențial este, însă, faptul că oricâte abordări se vor mai dezvolta, legea va fi întotdeauna coloana vertebrală, și atunci cand legea spune că divorțul poate fi făcut pe cale administrativă, notarială sau judiciară este atât de simplu de înțeles că în alt fel nu se poate.

Informații eronate cu intenție și din neștiință

Și atunci apare în mod natural întrebarea: cum să fie interzis divorțul la mediator când nu a putut niciodată fi făcut? Răspunsul este același ca în orice caz de prezentare a unor informații eronate: acestea sunt livrate fie cu intenție, fie din neștiință. Ambele variante fiind la fel de supărătoare.

Dacă ne gândim la aruncarea cu informații intenționat greșite atunci nu poate fi vorba decât de profesioniști ce activează în domenii unde aceștia s-ar putea simți în concurență cu mediatorii. Este, însă, o falsă temere venită din lipsă de cultură cu privire la mediere! Din păcate, sunt ceva avocați care zilele acestea au apărut să explice limitările aduse profesiei de mediator în materie de divorț, ca și cum Decizia ÎCCJ ar avea legătură cu dimensiunile muncii mediatorilor și nu cu o procedură prin care despărțirea dorită de doi oameni căsătoriți poate deveni oficială! Informația corectă este că mediatorii își vor continua munca, și în materie de neînțelegeri vizând continuarea căsătoriei, exact ca și până acum.

Dacă ne gândim la informații apărute din neștiință, aici, este vorba despre profesioniști proveniți chiar din domeniul medierii. Deși pentru a fi mediator, legea nu solicită studii juridice, totuși, iată, măcar ceva noțiuni trebuie deținute, pentru că dacă într-o mediere poți avea parte de sprijinul avocaților părților, în ceea ce privește propria profesie trebuie sa-i poți înțelege, măcar, aria de întindere. Să auzim susțineri, zilele acestea, că divorțul va continua să poată fi făcut la mediator, este la fel de greșit ca și afirmațiile ce susțin exact opusul. Deși poate fi vorba de niște nuanțe, și cei ce fac aceste afirmații se gândesc în esență la ideea că oamenii pot în continuare să-și soluționeze conflictele cu privire la neînțelegerile privitoare la încetarea căsătoriei prin mediere, exprimarea este extrem de nefericită pentru că de la mediator oamenii căsătoriți nu pleacă divorțați! Ce pot face este să plece cu o înțelegere privind modul în care vor divorța, urmând a face demersurile legale pentru a aduce în concret, la nivel oficial, voința lor comună.

Din fericire, cei mulți sunt cei care-și înțeleg foarte bine profesiile: pe de-o parte, avocați care înțeleg că medierea nici nu împacă și nici nu lucrează cu impuneri și obligații, ci cu deschiderea de opțiuni prin facilitarea comunicării și disponibilitatea mediatorului de a asculta și a căuta dincolo de ceea ce pare evident la suprafață și de cealaltă parte, mediatori care înțeleg că încă mai este nevoie de timp pentru educarea publicului și au răbdare fără a forța lucrurile împingând medierea din afara locului pe care-l ocupă spre alte profesii consacrate.

Concluzie

Decizia ÎCCJ nu a pus în discuție dacă doi oameni căsătoriți pot divorța în fața mediatorului sau nu, pentru că este un aspect deja foarte clar stabilit de lege: de divorțat numai ofițerul de stare civilă, notarul sau judecătorul poate! Așadar discuția dacă se mai poate divoța la mediator sau nu este de un non-sens absolut! Decizia ÎCCJ a adus clarificări cu privire la modul procedural pe care trebuie să-l adopte părțile ce au ajuns la un acord de mediere cu privire la încetarea căsătoriei ce include și aspecte conexe precum partajul de bunuri comune, exercițiul autorității părintești, stabilirea domiciliului copilului, contribuția părinților la întreținerea copiilor și orice alte aspecte cu privire la drepturi la care soții pot decide. În discuție era dacă divorțul poate fi pronunțat în urma unei cereri de consfințire a acordului de mediere sau este necesară existența unei cereri de desfacere a căsătoriei, acordul de mediere depunându-se alăturat. ÎCCJ ne-a oferit răspunsul care nu aduce sub nicio formă vreo limitare medierii așa cum o știam, în ciuda încercărilor din ultimele zile de creare a senzației de diminuare a prerogativelor medierii.

Mediator Dana Barbu

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Mediere, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD