Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
PIPEREA & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Analiză CITR: Mediul economic stabil oferă cadrul prielnic însănătoșirii companiilor. Anul trecut, aproximativ 3 companii de impact au intrat săptămânal în insolvență
05.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

29% din insolvențele noi înregistrează și datorii la stat, valoarea creanțelor datorate statului se ridică la 1,4 miliarde de lei, adică 75% din total

Conform analizelor CITR, parte din Impetum Group, numărul insolvențelor în rândul companiilor de impact a scăzut cu 32% de la 183 la 139 în 2019, însă valoarea acestora în active imobilizate (AI) înregistrează creșteri majore comparativ cu anul precedent, semn că anul trecut au intrat în insolvență companii de impact mai mari. În același timp, numărul insolvențelor noi la nivel național este în scădere pentru al treilea an consecutiv, în 2019 scăzând cu aprox. 27%, până la 6.524 de companii afectate. Conform datelor ONRC, anul trecut au fost înființate 134.220 de noi societăți, peste 400.000 intrând în economie în ultimii trei ani.

„În cei 20 de ani de lucru cu companiile în insolvență, echipa noastră a învățat că există o corelație directă între scăderea numărului de insolvențe și creșterea economică națională. Echilibrul macroeconomic de anul trecut a oferit companiilor posibilitatea să își mențină un flux economic constant și un cash-flow relativ stabil. În plus, cei 12 ani trecuți de la criza economică mondială au lăsat timp companiilor afectate să se redreseze, în timp ce au fost înființate noi companii. Suntem într-o etapă de maturizare a mediului de afaceri românesc, pe care ne bucurăm să o susținem prin rolul nostru de salvatori ai valorii în business”, susține Andra Olar-Caragea, CEO CITR, cu aproape 10 ani de expertiză în analiză financiară și coordonarea operațiunilor de business.

Deși în 2019 au intrat în insolvență mai puține companii de impact, efectul lor asupra pieței muncii și salariaților a crescut cu 19%, afectând peste 14.000 de angajați. Pe baza AI, printre județele cele mai afectate se numără Hunedoara (37%), București și Ilfov (18%), Brașov (7%), Constanța (5%) și Cluj (4%).

Potrivit experților CITR, valoarea totală a activelor imobilizate ale companiilor de impact în insolvență a depășit 1 mld. de euro în 2019 și este în creștere cu 25% față de 2018. Și media AI per proiect a crescut cu aproape jumătate (43%), ajungând la 7,8 mil. de euro. Cifra de afaceri a companiilor de impact analizate a depășit anul trecut valoarea de 700 de mil. euro, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Tabel 1:  Evoluția companiilor de impact intrate în insolvență în ultimii doi ani:

Topul companiilor intrate în insolvență anul trecut

Cele mai mari insolvențe noi în 2019, atât după cifra de afaceri cât și după valoarea activelor imobilizate sunt: Complexul Energetic Hunedoara, Delta ACM, ELCEN Constanța și Petrocart SA. Primele zece insolvențe de impact din punctul de vedere al valorii activelor imobilizate însumează o valoare totală a AI de 639 mil. de euro și asigură 45% din locurile de muncă.

Tabel 2: Top 10 insolvențe de impact în 2019, după valoarea activelor imobilizate (AI) și după cifra de afaceri (CA)

Top trei cele mai afectate sectoare de activitate cumulează 73% din valoarea AI, 79% din angajați și 61% din CA a insolvențelor de impact. De pe locul întâi, sectorul energetic însumează 41% din AI, 36% dintre angajați și 605 mil. de lei CA. Pe locurile doi și trei se situează construcțiile cu 19% din valoarea AI și 764 mil. lei CA și, sectorul industrial, cu 13% din AI și 708 mil. lei CA și cele mai multe companii afectate, 21 din 139. Locurile patru și cinci sunt ocupate de comerț și imobiliare, iar cel mai puțin afectate au fost transportul, agricultura, distribuția de apă și petrolul.

Conform analizei CITR, în 2019 au intrat în insolvență aproximativ 12 companii de impact în medie lunar, însemnând aproape 3 insolvențe pe săptămână. Dintre acestea, numai 39 de companii, respectiv 29% insolvențele noi de anul trecut înregistrează și datorii la stat, însă valoarea creanțelor pe care acestea le datorează statului se ridică la 75% din total, respectiv 1,4 miliarde de lei.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență din România încă din 2008. Cu o experiență de 20 de ani pe piața insolvenței și peste 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de peste 650 de milioane de euro și distribuie anual peste 300 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

Începând cu anul acesta, CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea calitativă, la consolidarea mediului economic național și la crearea unui viitor prosper pentru România.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.