Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

UNNPR. Precizări suplimentare privind procedura divorțului pe cale notarială
05.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 5 martie 2020, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității următorul comunicat:

Nu doar economia de timp, de resurse financiare și reducerea consumului emoțional fac preferabilă pentru multe cupluri procedura divorțului pe cale notarială, ci și gradul sporit de protecție a drepturilor și intereselor celor care aleg să își încheie oficial mariajul pe această cale.

Dacă doresc, aceștia pot fi asistați de avocați, verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către notarul public fiind făcută în prezența tuturor participanților.

Nu reprezintă deloc o excepție situațiile în care soții, mai bine informați și consiliați  ca urmare a colaborării dintre notarii publici și avocați, să renunțe la desfacerea căsătoriei”, declară purtătorul de cuvânt al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, notar public Miruna Popescu.

Potrivit datelor statistice furnizate de Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale C.N.A.R.N.N.-INFONOT, pe parcursul ultimilor trei ani, numărul cererilor de divorț înregistrate și nefinalizate a fost în creștere. Astfel, în anul 2017, dintr-un total de 18.672 de cereri de divorț înregistrate în Registrul Național de Evidență a Certificatelor de Divorț (RNECD), 1.802 au fost respingeri. În anul 2018, dintr-un total de 19.746 de cereri de divorț, 2.016 au fost respingeri, iar în 2019, dintr-un total de 19.746 de cereri de divorț, 2.140 au fost respingeri.

„Cauzele respingerii cererilor de divorț pot fi diverse: fie faptul că soții renunță la acțiune, împăcându-se, fie neprezentarea ambelor părți în fața notarului public, fie imposibilitatea ajungerii la un acord și alegerea instanței ca soluție finală de desfacere a căsătoriei. Împăcarea soților ca motiv pentru care notarul public nu pronunță divorțul este relativ des întâlnit în această procedură”, explică notarul public Miruna Popescu.

Conform reglementărilor în vigoare, respectiv art. 374 și art. 375 din Codul civil, singurele modalități de desfacere a căsătoriei sunt în fața ofițerului stării civile sau notarului public și în fața instanței de judecată.

:: A se vedea: UNNPR. Procedura divorțului pe cale notarială rămâne în vigoare


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.