Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Opinia INM ref. modalitatea de soluţionare a apelului exercitat împotriva încheierii privind încuviințarea executării silite
06.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Cu ocazia întâlnirii reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii cu președinții secţiilor civile ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, desfășurată în perioada 14-15 noiembrie 2019 (Pitești), au fost dezbătute probleme de drept ce au generat practică neunitară în materie civilă.

Moderatorii dezbaterilor au fost formatorii INM (catedra de Drept civil şi Drept procesual civil):
– Camelia-Maria Solomon, judecător la Curtea de Apel București
Ioan Stelian Vidu, judecător la Curtea de Apel Timișoara.

Au participat, de asemenea:
– judecător Laura Ivanovici, președintele Secției I Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție
– președinții secțiilor civile sau judecători din cadrul curților de apel
– judecător dr. Evelina Oprina, membru CSM
– procuror Luminița Niculescu, Biroul de recursuri civile în interesul legii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Una dintre problemele dezbătute a fost: Modalitatea de soluţionare a apelului exercitat împotriva încheierii privind încuviințarea executării silite, respectiv dacă rezolvarea lui are loc într-o procedură necontencioasă, în camera de consiliu doar cu citarea creditorului sau instanţa ar putea aprecia dacă se impune sau nu citarea părţilor, sau într-o procedură contencioasă, cu citarea ambelor părţi în şedinţă publică.

Acte normative incidente: art. 482, art. 534, art. 535, art. 536., art. 666 alin. (2), (7) C. proc. civ.

Opinia Institutului Național al Magistraturii:

Cererea de încuviințare a executării silite este una necontencioasă, atât timp cât prin intermediul ei nu se tinde la stabilirea unui drept potrivnic față de o altă persoană, subsumându-se astfel exigențelor art. 527 C. proc. civ.

Odată fixat caracterul necontencios al procedurii, el privește atât soluționarea cererii în fața primei instanțe, cât și a apelului formulat împotriva încheierii pronunțate în această primă fază a judecății.

În condițiile în care normele speciale dedicate încuviințării executării silite nu cuprind reglementări speciale privitoare la judecarea apelului, urmează a se aplica regulile de drept comun specifice materiilor necontencioase.

În considerarea celor anterior arătate, rezultă că apelul împotriva încheierii date de către prima instanță în procedura de încuviințare a executării silite se va judeca în camera de consiliu, potrivit art. 534 alin. (5) C. proc. civ.

Sub aspectul citării, se impune aplicarea regulii cuprinse art. 532 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ., care stabilește că, în absența unei dispoziții speciale, citarea creditorului și a debitorului are loc numai dacă instanța ar aprecia necesar acest lucru. Acest text este aplicabil și apelului, soluție impusă de art. 536 C. proc. civ. raportat la art. 482 C. proc. civ.

În aceste coordonate legislative, rezultă că nu subzistă nicio obligație în sarcina instanței de a-l cita pe debitor. În plus, o astfel de citare nici nu se impune, atât timp cât nemulțumirile sale legate de modalitatea de soluționare a cererii de încuviințare a executării silite trebuie exprimate în cadrul procedural al contestației la executare și nu în acela al încuviințării executării silite, așa cum rezultă din cuprinsul art. 666 alin. (6) C. proc .civ.

În concluzie, opinia I.N.M. este aceea că apelul exercitat împotriva încheierii privind încuviinţarea executării silite se soluționează într-o procedură necontencioasă, în camera de consiliu, cu citarea doar a creditorului, dacă instanța o apreciază ca necesară.

În unanimitate, participanții și-au însușit soluția expusă în opinia INM.

:: Minuta

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.