Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Inspecția Judiciară. Raportul de activitate pentru anul 2019
06.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 6 martie 2020, Inspecția Judiciară a dat publicității Raportul de activitate pentru anul 2019.

Lucian Netejoru, Inspector-şef: „Inspecţia Judiciară s-a aflat în anul 2019 în faţa unor opţiuni fundamentale, determinate de noua concepţie privind sistemul judiciar, consacrată legislativ la finele anului 2018. Reconfigurarea statutului şi extinderea atribuţiilor s-au reflectat şi în normele interne privind organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare, ca precursoare a unor schimbări de esenţă în cultura sa organizaţională.

Interesul public în creştere pentru activitatea pe care o desfăşurăm ne-a adus în faţa unei provocări majore: menţinerea instituţiei într-un spaţiu propriu realizării scopului pentru care a fost înfiinţată.

Rapoartele și rezoluțiile Inspecției Judiciare au continuat să pună la dispoziția Consiliului Superior al Magistraturii informări imparţiale şi corecte cu privire la funcționarea instanțelor și parchetelor sau, după caz, la starea disciplinară a magistraţilor, pentru fundamentarea măsurilor necesare.

În anul 2019, au existat voci care au contestat calitatea serviciului nostru în materia răspunderii disciplinare având în vedere numărul de respingeri ale acţiunilor pe care le-am exercitat. Departe de a fi un eșec, cred că procentul de respingere este un reflex al necesarei independenţe a inspectorilor judiciari, mai ales în contextul în care ConsiliulSuperior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casație și Justiție au menţinut situațiile de fapt constatate în cursul cercetărilor disciplinare.

S-a susţinut cu diverse ocazii că acțiunile disciplinare pun presiune asupra judecătorilor și procurorilor. Libera exprimare este un drept fundamental de care suntem mândri că l-am câştigat şi tocmai de aceea trebuie ştiut că aceste acţiuni reprezintă mai puţin de 4% din totalul lucrărilor disciplinare. Ca atare, în peste 95% din cazuri inspectorii judiciari le prezintă petenților, prin intermediul rezoluţiilor de clasare, argumente pertinente cu privire la modul corect în care judecătorii şi procurorii îşi desfăşoară activitatea.

Îmi doresc ca anul 2020 să fie un an în care să construim pentru ca justiţia să fie acel serviciu public de care este nevoie şi pe care oamenii oneşti şi-l doresc.”

Raportul este disponibil aici.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti