Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Efectele paradoxale ale digitalizării muncii
10.03.2020 | Șerban PÂSLARU

JURIDICE - In Law We Trust
Șerban Pâslaru

Șerban Pâslaru

Digitalizarea muncii este un proces amplu, ce comportă consecințe multiple, fără a se rezuma doar la telemuncă.

Astfel, constatăm o generalizare a comunicării prin intermediul terminalelor ”inteligente”, folosind aplicațiile informatice ce facilitează comunicarea la distanță, în timp real, accesul la informație, precum și gestiunea sau stocarea acesteia.

Practic, interacțiunea umană directă aferentă relației angajat-angajator se restrânge gradual în favoarea celei la distanță, folosind tehnologia informației și comunicațiilor, chiar și în cazul muncii prestate la locurile de muncă organizate de angajator și nu doar în afara acestora.

Constatarea vizează, în egală măsură, stabilirea obiectivelor, a sarcinilor și transmiterea instrucțiunilor de lucru, accesul la informația suport necesară îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, raportarea îndeplinirii acestora, comunicarea în cadrul echipelor de lucru, dar și comunicarea cu clienții, partenerii, furnizorii și chiar cu autoritățile sau instituțiile publice. Procesele amintite sunt în prezent din în ce în ce mai mult asigurate de poșta electronică, intranet, spațiile virtuale și alte aplicații informatice, platformele informatice de socializare.

În același timp, constatăm pentru numeroase industrii o digitalizare accelerată a chiar rezultatelor muncii salariaților, concretizată tot mai mult în produse informatice specifice, scrise sau desenate, audio, video.

Revoluția informatică afectează înseși fundamentele clasice ale relației angajat-angajator, resetând treptat piața muncii și nevoia de reglementare. Vorbim de muncă ce reclamă mai multă flexibilitate, inovare, implicare și autonomie în exercitarea atribuțiilor, precum și o adaptare permanentă la provocări și cerințe într-o continuă schimbare. Angajații sunt din ce în ce mai informați, mai calificați și solicitați pe piață, ceea ce conduce la o reducere considerabilă a vulnerabilității acestora și a nevoii protecției prin reglementare.

Practic, relația de subordonare specifică ”paradigmei clasice” a muncii începe să fie pusă sub semnul întrebării, la fel și actualitatea normelor în vigoare, angajații acționând din ce în ce mai mult ca prestatori sau parteneri ai angajatorului și implicându-se în deciziile ce concură la realizarea activităților derulate de angajator.

Desigur, nu putem generaliza concluziile de mai sus, care s-ar putea să fie încă premature pentru multe industrii și sectoare de activitate. Totuși, tendințele par a fi clare, de aici și nevoia nu doar de a adapta reactiv legislația muncii ci, mai ales, de a anticipa schimbări încă de pe acum vizibile.

Avocat Șerban Pâslaru
Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Liberi, în sfârșit? Efectele paradoxale ale digitalizării muncii„, ediția 336, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.