Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea unor norme privind achizițiile Băncii Centrale Europene


09.03.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Achiziții publice, Banking, Content, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L-69/41 din 6 martie 2020, a fost publicată Decizia (UE) 2020/380 a Băncii Centrale Europene din 18 februarie 2020 de modificare a Deciziei (UE) 2016/245 de stabilire a normelor privind achizițiile (BCE/2020/10).

Prin Decizia 2020/380 au fost operate mai multe modificări, dintre care reținem:

– La art. 8 din Decizia 2016/254, intitulat „Produse, servicii și lucrări suplimentare”, se modifică denumirea și conținutul. Astfel, titlul se înlocuiește cu următorul text: Modificarea contractelor în cursul perioadei lor de valabilitate” și se prevede că BCE poate modifica un contract atunci când modificarea, indiferent de valoarea acesteia, a fost prevăzută în documentele achiziției inițiale prin clauze de revizuire clare, precise și fără echivoc, care pot include clauze de revizuire a prețului, sau prin opțiuni.

De asemenea, BCE poate modifica un contract în cazul în care modificarea nu este semnificativă, indiferent de valoarea sa.

În plus, BCE poate modifica un contract în următoarele cazuri:

i. dacă modificarea devine necesară datorită unor circumstanțe pe care BCE, deși a acționat în mod diligent, nu le-ar fi putut prevedea, cu condiția ca modificarea să nu afecteze caracterul general al contractului inițial; sau

ii. dacă produsele, serviciile sau lucrările suplimentare care au devenit necesare nu pot fi separate din punct de vedere tehnic sau economic de contractul inițial fără a genera inconveniente semnificative sau o duplicare semnificativă a costurilor.

– Se modifică procedura de atribuire publică a contractelor de achiziții. Astfel, BCE atribuie contractele a căror valoare estimată este egală cu sau mai mare decât valorile-limită (209 000 EUR pentru contractele de furnizare și de servicii; 5 225 000 EUR pentru contractele de lucrări și de concesiune) prin procedura de licitație deschisă sau restrânsă. În cazuri justificate, BCE poate aplica o procedură de negociere competitivă, un dialog competitiv sau un parteneriat pentru inovare.

De asemenea, se introduc prevederile potrivit cărora BCE poate decide să atribuie un contract sub formă de loturi separate și poate stabili dimensiunea și obiectul unor astfel de loturi.
* Pentru calcularea perioadelor, a datelor și a termenelor, se aplică Regulamentul (CEE, Euratom) nr. 1182/71 al Consiliului.

– Se modifică unele prevederi cu referire la procedura de negociere. Astfel, BCE poate să utilizeze procedura de negociere numai dacă, drept răspuns la o procedură de licitație deschisă sau restrânsă sau de dialog competitiv, au fost primite doar oferte neacceptabile sau neconfome. BCE poate să nu publice un nou anunț de participare în cazul în care include în procedura de negociere doar pe toți ofertanții care au participat la procedura inițială, care au fost eligibili, au îndeplinit criteriile de selecție și și-au depus ofertele în conformitate cu cerințele formale referitoare la ofertă. Dacă nu au fost primite oferte potrivite, sau nu a fost primită nicio ofertă, BCE poate de asemenea începe o nouă procedură de negociere fără publicarea unui nou anunț de participare și fără transmiterea unei noi documentații pentru procedura de achiziție către ofertanți, cu condiția de a nu afecta semnificativ condițiile inițiale ale contractului.

Totodată, prin Decizia 2020/380 se modifică o definiție, unele reglementări privitor la rectificarea documentației procedurii de achiziție, termenul pentru depunerea obiecțiilor și excluderea acestora și altele.

Decizia intră în vigoare la 1 mai 2020.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro