« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel București. Măsuri pentru prevenirea virusului COVID-19
10.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 9 martie 2020, în contextul răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul gripal COVID-19, pentru diminuarea acestui risc, pentru a asigura sănătatea şi securitatea în muncă a personalului Curţii de Apel Bucureşti, sănătatea justiţiabililor, dar şi pentru buna desfăşurare a activităţii de judecată, prin Decizia Preşedintelui Curţii s-au dispus o serie de măsuri, unele dintre acestea vizând şi publicul şi avocaţii, potrivit unui comunicat.

S-a recomandat completelor de judecată ca strigarea cauzelor şi implicit a justiţiabililor prezenţi pentru şedinţa de judecată să se facă în etape, pe loturi de 2-3 cauze, astfel încât să se evite aglomerarea în sălile de judecată şi să se asigure, în acelaşi timp, publicitatea şedinţelor de judecată. S-a recomandat completelor de judecată, ca prin intermediul jandarmilor responsabili de sala de judecată, să se îngrijească ca în timpul şedinţei de judecată, justiţiabilii şi avocaţii să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 m şi 50 cm.

S-a dispus ca în birourile de arhivă şi registratură, accesul publicului să se facă pe rând, grefierii acestor compartimente şi grefierii-şefi secţii urmând a lua măsurile necesare pentru introducerea pe rând a persoanelor în încăperi dar şi pentru păstrarea unei distanţe corespunzătoare între cei aflaţi la uşă, în aşteptare.

S-a dispus ca personalul Compartimentului administrativ, sub coordonarea directă a managerului economic să ia măsurile necesare şi să supravegheze igienizarea de către salariaţii societăţii care asigură curăţenia în incinta Palatului de Justiţie, prin dezinfectarea sălilor de şedinţă şi a Sălii Paşilor, de două ori pe zi, o dată la terminarea programului de activitate şi o dată în timpul şedinţei de judecată, conform programului agreat în prealabil de completul de judecată, în cazul şedinţelor de judecată prelungite. Dezinfectarea se va face cu produse dezinfectante pe bază de alcool şi clor.

Aceleaşi măsuri s-au dispus a fi luate şi pentru compartimentele arhivă/registratură la terminarea programului de lucru cu publicul, personalul acestor compartimente urmând a fi dotat în limita fondurilor necesare cu măşti de protecţie şi produse de dezinfectare a mâinilor şi a suprafeţelor.

S-a interzis accesul în incinta Palatului de Justiţie a persoanelor cu privire la care autorităţile competente au dispus măsuri de carantină sau de autoizolare, până la expirarea acestor măsuri. S-a dispus ca persoanele aflate în situaţia de mai sus să înştiinţeze instanţa prin cerere trimisă în scris, prin poştă sau prin mijloacele de comunicare rapidă-fax, poştă electronică, curier, etc.

S-a interzis accesul în incinta Curţii de Apel Bucureşti a persoanelor care au călătorit în zonele de risc, în ultimele două săptămâni sau care, deşi nu au călătorit, suspectează că au intrat în contact în România cu persoane care au călătorit în respectivele zone precum şi a celor care prezintă simptomatologia specifică infectării cu virusul gripal.

În acest sens, s-a dispus ca la intrarea justiţiabililor care se va face în incinta Curţii de Apel printr-un singur punct de acces, cel situat în Splaiul Independenţei, să se pună la dispoziţie chestionare, pe care le vor completa şi prin care vor declara pe proprie răspundere, dacă au călătorit în zonele de risc, dacă au intrat în contact cu persoane suspecte şi dacă prezintă simptomatologia specifică bolii-febră, tuse, dificultăţi respiratorii, dureri musculare.

În situaţia în care, în urma completării chestionarului, va rezulta că o persoană se află în situaţia de mai sus, prin grija personalului jandarmeriei va fi anunţată de îndată conducerea instanţei pentru luarea măsurilor legale şi pentru înştiinţarea completului de judecată. Asemenea chestionare vor fi completate şi de către avocaţi.

S-a recomandat justiţiabililor şi avocaţilor ca în Sala Paşilor să păstreze o distanţă de cel puţin 1 m şi 50 cm unii faţă de ceilalţi, astfel încât să fie evitat riscul unei eventuale infectări.

S-a adus la cunoştinţa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care are în subordine Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă, să nu prezinte la instanţă persoanele aflate sub puterea unei măsuri preventive privative de libertate, dacă aceste persoane sunt aduse din zonele de risc, până când starea de sănătate a acestora nu va fi clarificată, în sensul că nu sunt purtătoare de virus şi nici persoanele care prezintă simptomatologia specifică infectării cu virusul gripal.

S-a recomandat instituţiilor de mai sus, ca la instanţă să fie aduse numai persoanele admise la triajul epidemiologic efectuat în acest sens de medicul penitenciarului.

Decizia va fi aplicabilă începând cu data de 10 martie 2020. 

 
Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD