Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Alba Iulia. Fapta de a solicita un schimb de bancnote, calificată drept infracțiune de înșelăciune
11.03.2020 | Smaranda POPESCU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Smaranda Popescu

Smaranda Popescu

Judecătoria Alba Iulia a decis că fapta de a solicita angajatei schimbul unei bancnote de 500 de lei în bancnote de 50 de lei, timp în care inculpata i-a distras atenția angajatei, iar celălalt inculpat a sustras suma de 250 de lei din teancul de bancnote din care se efectua schimbul reprezintă infracțiune de înșelăciune. În plângerea prealabilă formulată se relatează că, în fapt, două persoane s-au prezentat la punctul de lucru unde se afla persoana vătămată și au solicitat schimbul unei bancnote de 500 de lei ca apoi să sustragă suma de 250 de lei și în final să renunțe la schimbul solicitat. Infracțiunea de înșelăciune este prevăzută în Codul Penal la art. 244. Instanța a considerat că în speță elementul material este reprezentat de acțiunea de inducere în eroare a angajatei cu privire la schimbarea unei bancnote de 500 de lei în bancnote de 50 de lei, deși nu se face referire la niciuna din cele două modalități de realizare a elementului material prevăzute de lege în varianta tip: prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau prin prezentarea ca mincinoasă a unei fapte adevărate. Urmarea imediată este realizată prin prejudiciul material produs în cuantum de 250 de lei. Legătura de cauzalitate dintre fapta inculpatului și prejudiciu a fost dovedită prin declarațiile persoanei vătămate, a inculpațiilor și a martorului. (Sentința Penală nr. 383/2019 din 28 iunie 2019, pronunțată Judecătoriei Alba Iulia)

Smaranda Popescu
Student, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti