Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Coronavirus (COVID-19): Imposibilitatea obiectivă de executare a contractelor


11.03.2020 | Cătălin MICU
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept civil, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cătălin Micu

Cătălin Micu

Răspândirea noului coronavirus COVID-19 determină adoptarea unor măsuri necesare pentru limitarea îmbolnăvirii, precum carantina, suspendarea evenimentelor culturale, închiderea temporară a unităților școlare publice, desfășurarea muncii la domiciliu și restricționarea deplasărilor spre și dinspre zonele grav afectate. În același timp, măsurile de prevenire a răspândirii virusului și/sau cele de limitare/eliminare a epidemiei provocate de acest virus au impact semnificativ asupra executării contractelor aflate în desfășurare și asupra activităților întreprinderilor. 

În contextul implementării acestor măsuri prin decizia autorităților guvernamentale și/sau locale sau chiar a organizațiilor private (cu scopul protejării personalului), unele contracte pot deveni imposibil de executat ori executarea acestora poate deveni excesiv de oneroasă.

Câteva aspecte pe care companiile ar trebui să le aibă în vedere:

Aspecte preliminare necesar a fi verificate de către companii
– Verificarea definițiilor date noțiunilor forță majoră, caz fortuit și impreviziune în contractele de furnizare servicii și/sau bunuri etc.;
– Verificarea existenței unor clauze de asumare a riscului producerii unui eveniment fortuit sau de asumare a intervenirii unei executări excesiv de oneroase în sarcina unei părți;
– Identificarea contractelor a căror executare ar putea fi influențată de epidemia COVID-19;
– Identificarea obligațiilor contractelor a căror executare ar putea fi influențată de răspândirea COVID-19 și a obiectului acestora, luând în considerare că, potrivit prevederilor legale, în cazul în care obligația are ca obiect bunurile de gen, așa cum sunt produsele fabricate în serie, invocarea imposibilității de executare este limitată;
– Verificarea documentelor necesare pentru obținerea certificatului de forță majoră, dacă este cazul.

Este fenomenul extinderii infectării cu COVID-19 eveniment fortuit?

 Noțiunea de eveniment fortuit reunește atât forța majoră, cât și cazul fortuit.

Forța majoră reprezintă un eveniment extern, ce nu poate fi prevăzut sau evitat, absolut invincibil. De regulă, sunt considerate cazuri de forță majoră cutremurele de intensitate ridicată, în zone cu activitate seismică scăzută, dezastre naturale sau starea de război. Menționăm că există numeroase publicații la nivel global care consideră epidemia de COVID-19 ar putea fi asociată cazului de forță majoră.

Având în vedere rapiditatea cu care noul virus se răspândește și dificultatea de a controla această situație, impactul pe care îmbolnăvirea îl are în rândul companiilor și, implicit, în activitatea desfășurată de acestea și, de asemenea, dezechilibrul creat în mediul de afaceri, apreciem că și în România se poate ridica discuția privind asocierea epidemiei de COVID-19 cu forța majoră prin raportare la modul în care este reglementată aceasta în Codul Civil.

Imposibilitate fortuită de executare

Indiferent de calificarea epidemiei de COVID-19 drept forță majoră, respectiv caz fortuit, efectele constatării acestui eveniment fortuit sunt aceleași:
– debitorul se află în imposibilitatea de a executa contractul, așa cum a fost încheiat;
-în consecință, debitorul obligației imposibil de executat este liberat;
– nu poate fi angajată răspunderea debitorului, pentru neexecutarea obligațiilor.

Trebuie menționat faptul că, pentru a opera aceste efecte, este necesar ca:
– debitorul obligației imposibil de executat are sarcina de a dovedi imposibilitatea de executare;
– neexecutarea obligației de către debitor trebuie să fie o consecință directă a producerii evenimentului fortuit.

Imposibilitatea de executare a obligațiilor contractuale poate fi temporară sau definitivă. Potrivit legii, atunci când imposibilitatea de executare este temporară, executarea obligației se suspendă pentru un termen rezonabil, în funcție de durata și de urmările evenimentului care a provocat imposibilitatea de executare. Atunci când imposibilitatea este totală și definitivă și privește o obligație contractuală importantă, se poate ajunge chiar la desființarea contractului. Așadar, în funcție de proporția răspândirii virusului COVID-19, părțile pot fie suspenda executarea obligațiilor contractului, până la remedierea situației, fie înceta executarea contractului, atunci când epidemia afectează total și definitiv executarea acestuia.

Impreviziunea

Pot exista situații în care epidemia de COVID-19 poate genera o executare mai oneroasă pentru părțile unui contract, și nu imposibil de executat, fie ca urmare a creșterii costurilor executării obligațiilor , fie ca urmare a scăderii valorii contraprestației.

Se pot distinge două ipoteze:
– executarea obligațiilor devine mai oneroasă, caz în care debitorul obligației va continua să își execute obligațiile contractuale, așa cum ele au fost prevăzute inițial;
– executarea obligațiile devine excesiv de oneroasă, din cauza unei schimbări excepționale care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligației, caz în care instanța poate dispune fie adaptarea contractului, fie încetarea contractului, în condițiile stabilite de aceasta.

Este important de menționat faptul că adaptarea, respectiv încetarea contractului pot fi dispuse doar dacă respectivul contract a cărui executare este susceptibilă de a fi afectată de răspândirea COVID-19 a fost încheiat înainte de instaurarea stării de epidemie, epidemia nu putea fi prevăzută la momentul încheierii contractului, debitorul obligației devenite excesiv de oneroasă nu și-a asumat riscul, în acest sens, iar debitorul obligației devenite excesiv de oneroasă a încercat negocierea adaptării contractului.

Aspecte necesar a fi luate în considerare în privința contractelor ce urmează a fi încheiate după constatarea stării de epidemie de COVID-19
– inserarea unor clauze care să protejeze compania de efectele epidemiei în contractele care urmează a fi încheiate;
– pregătirea unor planuri de negocieri și a unor mecanisme pentru a evita eventualele litigii cu privire la imposibilitatea de executare a contractelor.

Avocat Cătălin Micu
Partner ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro