Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Activitatea Curții de Apel București va fi restrânsă considerabil pentru diminuarea răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul gripal COVID-19
12.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 11 martie 2020, în contextul răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul gripal COVID-19, pentru diminuarea acestui risc, pentru asigurarea sănătăţii şi securităţii în muncă a personalului Curţii de Apel Bucureşti, a justiţiabililor şi a celorlalţi participanţi la actul de justiţie, dar şi pentru asigurarea bunei desfăşurări a activităţii de judecată şi a activităţii de relaţii cu publicul, Curtea a informat depre următoarele, potrivit unui comunicat:

Prin Hotărârea Colegiului de conducere al instanţei nr. 45/11 martie 2020, s-a hotărât ca în perioada 13 martie-31 martie 2020, activitatea Curţii de Apel Bucureşti să fie restrânsă considerabil, atât în ceea ce priveşte activitatea de judecată, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de relaţii cu publicul la compartimentele care desfăşoară astfel de activităţi.

S-a hotărât ca în materie penală, în perioada 13 martie – 31 martie 2020 să se judece numai cauzele urgente, respectiv cele care vizează inculpaţi aflaţi sub imperiul unor măsuri preventive dispuse în cauză, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, dar şi cauze în care există posibilitatea împlinirii termenului de prescripţie.

În celelalte cauze se vor acorda termene de judecată ulterior datei de 31 martie 2020, fie prin preschimbarea termenelor din perioada 13 martie – 31 martie 2020 (acolo unde există timpul necesar), fie prin amânarea cauzelor, părţile şi participanţii urmând a fi încunoştiinţaţi în timp util în legătură cu noile termene acordate.

S-a recomandat completelor de judecată care soluţionează cauze în materie penală să procedeze, în măsura posibilităţilor, la audierea persoanelor aflate în detenţie prin sistem de videoconferinţă.

S-a hotărât ca în materiile non-penale, în perioada 13 martie – 31 martie 2020, să fie judecate numai cauzele având unul dintre următoarele obiecte:
În materie civilă:
– ordonanţă preşedinţială
– ordin de protecţie
– suspendare provizorie
– suspendare executare
– măsuri asigurătorii
– cauzele care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor

În materia cauzelor cu profesionişti şi insolvenţă:
– ordonanţă preşedinţială
suspendare provizorie
– suspendare executare
– măsuri asigurătorii
– cauzele care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor

În materia litigiilor de muncă şi asigurări sociale:
– ordonanţă preşedinţială
– suspendare provizorie
– suspendare executare
– grevă
– cauzele care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor

În materia de contencios administrativ şi fiscal:
– ordonanţă preşedinţială
– suspendare provizorie
– custodie publică (inclusiv prelungire)
– litigii privind declararea ca indezirabili
– măsuri asigurătorii
– cauzele care, potrivit legii, se judecă fără citarea părţilor

S-a hotărât ca în materiile civile, dosarele care au termen de judecată fixat în perioada 13 martie – 31 martie 2020 să primească alt termen de judecată, ulterior datei de 31 martie 2020, fie prin preschimbarea termenului (acolo unde există timpul necesar), fie prin amânarea cauzelor, părţile şi participanţii la proces urmând a fi încunoştiinţaţi în timp util despre noul termen de judecată fixat.

În vederea evitării supraaglomerării şedinţelor de judecată din perioada aprilie – mai 2020, s-a aprobat prelungirea perioadei de fixare a primului termen de judecată pentru cauzele a căror procedură de regularizare se finalizează în perioada 13 martie – 31 martie 2020, de la 60 de zile la 120 de zile.

S-a hotărât ca lista cauzelor ale căror termene de judecată au fost preschimbate să fie afişată pe portalul instanţei, dar şi la uşile de acces în Palatul de Justiţie.

Tot astfel, în vederea deplasării unui număr cât mai mic de persoane la sediul Curţii de Apel Bucureşti s-a luat măsura ca în perioada 13 martie – 31 martie 2020, să fie redus programul de lucru cu publicul la Registratura generală a Curţii de Apel Bucureşti, dar şi la registraturile şi arhivele celor nouă secţii, la 2 ore pe zi, activitatea cu publicul urmând a se desfăşura în intervalul orar 10.00 – 12.00, cu recomandarea pentru părţi şi participanţii la procese, dar şi pentru alţi cetăţeni care apelează la serviciul public al justiţiei, ca toată corespondenţa să fie trimisă prin mijloacele de comunicare prevăzute de lege (poştă, curier, fax, e-mail), altele decât cele care presupun prezenţa la sediul instanţei, cu excepţia situaţiilor urgente ce necesită deplasarea în persoană sau prin reprezentant.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti