Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ziua Gărzii Naționale de Mediu
12.03.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul muncii, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Gărzii Naționale de Mediu este marcată, anual, la data de 12 martie.

Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a transmis următorul mesaj:

Marcăm un an de #VinereaVerde, cum altfel decât cu o plimbare. Deși primăvara se lasă așteptată, i-am provocat pe liderii autorităților locale și din județul Covasna să ne deplasăm pe jos între întâlnirile oficiale.

“Stop! Azi mașina stă pe loc!” este sloganul sub care am lansat Campania Vinerea Verde. Din martie 2021, au răspuns provocării președintele Klaus Johannis, reprezentanți ai guvernului, senatului, ambasadelor, instituțiilor subordonate, ai administrației locale și ai societății civile.

În decursul anului m-am bucurat să văd pornind multe inițiative pentru implicarea cetățenilor în protejarea mediului. Iată doar câteva dintre acestea:

– Transport public gratuit în fiecare vineri, în Cluj-Napoca. Felicitări Primăriei și Consiliului local Cluj-Napoca!
– Campania „Schimbă PET-ul cu biletul”, o inițiativă prin care peste 6.000 de locuitori din Constanța, Galați, Sibiu, Craiova, Iași, Timișoara, Buzău au colectat peste 3 000 de kg de deșeuri și au călătorit cu transportul în comun în fiecare zi de vineri.
– Programul „Pedibus – Hai la școală pe jos!” din Sfântu-Gheorghe și Odorheiul Secuiesc, prin care elevii sunt îndemnați să meargă pe jos până la școală.
– Proiectul „Verde la implicare – Seniori pe două roți” destinat seniorilor, cu vârsta de peste 50 de ani, din București – o iniţiativă prin care seniorii au fost invitați să pedaleze în parcurile din Capitală.
– Emisiunea de mărci poștale cu tema:„Stop! Azi mașina stă pe loc!”, prin care Romfilatelia a găsit o cale originală de a îndemna la responsabilitate privind protejarea mediului.

Mulțumesc celor care au răspuns la provocare!

Nu ne oprim aici, în continuare vă îndemn să vă alăturați comunității care a ales să se implice activ în ameliorare calității aerului și protejarea mediului înconjurător.

***

Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Marioara Artemis Gătej, a transmis următorul mesaj:

Sărbătorim, astăzi, Ziua Gărzii Naționale de Mediu și 19 ani de la înființarea instituției, într-un context în care problemele de mediu sunt din ce în ce mai importante și mai provocatoare pentru noi toți. Pe de-o parte, oamenii sunt tot mai îngrijorați de starea mediului, mai ales în contextul pandemiei care a creat numeroase probleme legate de gestionarea deșeurilor și de poluarea aerului, pe de altă parte, există o presiune din ce în ce mai mare din afara țării, inclusiv din partea UE, pentru ca țara noastră să își respecte angajamentele de mediu. Pentru noi, cei care suntem chemați să fim prezenți acolo unde se impune sau unde suntem solicitați, și care trebuie să luăm măsuri, să facem față tot mai multor cerințe și să lucrăm tot mai mult și mai bine, această presiune este uriașă. Și asta în condițile în care există, încă, multe probleme legate de salarizare, de finanțare și de logistică. Da, suntem prea puțini și avem prea puține resurse și dotări pentru a rezolva toate problemele de mediu, dar cu toate acestea, dovedim în fiecare zi că reușim să facem față acestor probleme!

De aceea, de ziua noastră, noi, cei care ne străduim zi de zi să fim la înălțimea așteptărilor cetățenilor, ne dorim ca rolul și munca noastră să fie conștientizate și valorizate. Dincolo de neajunsurile pe care trebuie să le depășim ca să ne continuăm activitatea, avem nevoie de ajutorul, de înțelegerea și susținerea cetățenilor pentru ca efortul nostru să fie mai ușor. Faptul că am devenit o instituție la care oamenii apelează tot mai mult, arată că suntem aproape de cetățeni și că eforturile noastre generează încredere. Iar meritul pentru aceste eforturi nu trebuie minimalizat. De aceea, vreau să mulțumesc tuturor colegilor pentru strădania, implicarea și responsabilitatea pe care le-au arătat în munca de zi cu zi și să îi asigur de sprijinul meu necondiționat în activitatea pe care o susținem. Am toată încrederea că, împreună, vom reuși să facem față provocărilor și să depășim toate obstacolele!

Vă urez, tuturor, un călduros „La mulți ani!” și mult spor în tot ceea ce faceți!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Gărzii Naționale de Mediu este marcată, anual, la data de 12 martie.

Prin Ordinul de Ministru nr. 224 din 27 februarie 2007, ţinându-se cont de momentul înfiinţării instituţiei, data de 12 martie a fost declarată Ziua Gărzii Naţionale de Mediu.

Garda Națională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Garda Națională de Mediu a transmis, cu această ocazie, următorul mesaj:

Pornim de la o realitate care schimbă viața Planetei: amprenta de carbon din traficul rutier.

Deplasarea la birou, acasă sau în vacanță face parte din viața fiecăruia dintre noi. Toată lumea se gândește la o mobilizare „în viteză” și „cu confort”, fără să ia în calcul amprenta de carbon pe care o lasă Planetei: peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier. Anual, fiecare dintre noi poluează Planeta cu peste 7000 de kg de CO2: pe cele mai multe dintre acestea le producem doar apăsând accelerația mașinii personale.

Ce putem face pentru a reduce amprenta de carbon?

Semnalul a fost dat de Ministerul Mediului Apelor si Pădurilor, care a lansat campania „Vinerea Verde” prin care, începând de vineri, 12 martie, în fiecare zi de vineri, angajații instituțiilor publice și cetățenii sunt invitați să renunțe la autoturismele personale pentru a le înlocui cu mijloace de transport nepoluante.

Sub sloganul, „STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.

Lansarea campaniei „Vinerea Verde” coincide cu Ziua Gărzii Naționale de Mediu și va fi marcată, la nivelul întregii instituții, inclusiv al conducerii GNM, printr‐o acțiune simbolică, prin care se va renunța la deplasarea cu mijloace de transport poluante.

În acest sens, comisarii Gărzii Naționale de Mediu din întrega țară s‐au mobilizat pentru susținerea campaniei, astfel încât, în fiecare vineri, unul din patru angajați ai GNM va veni la serviciu pe jos, cu trotineta ori bicicleta, sau cu mijloacele de transport în comun.

Sperăm ca angajații tuturor instituțiilor publice de la nivel central și local, din România, să ni se alăture în susținerea acestui program, într‐un efort de mobilizare fără precedent. Prin această campanie, dorim să convingem cât mai mulți angajați ai instituților publice să renunțe la deplasarea cu autoturismul personal, la locul de muncă.

Începând de vineri, 12 martie, în fiecare sfârșit de săptămână, vă asteptăm și pe voi să vă alăturați campaniei „Vinerea VERDE”, pentru a spune, cu toții: „Stop! Azi, mașina stă pe loc!

***

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis un mesaj:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează mâine, 12 martie, campania „Vinerea Verde”,
o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile
orașe.

Sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea
transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și
implicit, a emisiilor de carbon.

„Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să
vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în
comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

„Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul
Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă
voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu
maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante, poate chiar cu amprentă zero de
carbon (mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care
sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun). Vinerea Verde este o invitaţie
la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”
, a declarat
ministrul Barna Tánczos.

De asemenea, această inițiativă este o invitație la mișcare, atât pentru angajații Ministerului
Mediului, Apelor și Pădurilor și angajații instituțiilor publice din subordine, dar și pentru cei
din mediul privat:

„Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi
de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă
avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună
cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să
fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să
instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii
sau cu emisii cât mai mici”
, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Pentru a oferi un impuls către mobilitate alternativă, Ministrul Tánczos Barna, va veni mâine
la serviciu cu metroul, pe ruta Piața Romană – Piața Unirii. Ministrul se va afla la stația de
metrou Piața Romană în jurul orei 08:10. Totodată, în jurul orei 08:30, ministrul va face
declarații de presă privind ”Vinerea Verde” după primele ore de desfășurare (declarațiile vor
avea loc în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, B-dul Libertății 12, Sector 5).

În afara măsurii voluntare de a impulsiona mobilitatea alternativă a angajaților din instituțiile
publice și private, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în plan și un program dedicat care
prevede parcări pentru biciclete și infrastructură de alimentare a mașinilor electrice pentru
angajații acestor instituții.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

2020: Ziua Gărzii Naționale de Mediu este marcată, anual, la data de 12 martie.

Sindicatul angajaților din Garda Națională de Mediu a dat publicității următorul comunicat:

Sindicatul angajaților din Garda Națională de Mediu constată că, în ultima perioadă, s-a declanșat o adevărată campanie de denigrare publică, atât la adresa instituției, cât și a activității comisarilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. De la bun început, subliniem faptul că nu încercăm să acoperim situații punctuale în care unii angajați ai GNM nu și-au îndeplinit obligațiile de serviciu. Ceea ce vrem să evidențiem, este faptul că, pornind de la niște cazuri izolate, s-a creat în spațiul public un adevărat val de ură împotriva unei instituții a statului român. GNM este o instituție cu atribuții de control, organizată pe modelul european al instituțiilor similare din celelalte state membre UE, cu care există legături și schimburi de experiență permanente.

În aceste condiții, atacurile continue, construite de cele mai multe ori pe argumente incorecte, ne duc cu gândul la o campanie de denigrare publică în spatele căreia se ascund, probabil, interese financiare și politice uriașe. În momentul în care comisarii și ceilalți angajați ai GNM sunt supuși oprobriului public, intimidărilor și hărțuirii mediatice, este clar că imaginea instituției este afectată, iar activitatea de control a comisarilor GNM are de suferit.  Cine are de câștigat de pe urma acestei situații?

Având în vedere temele care au fost vehiculate în spațiul public și care au constituit surse de atac la adresa GNM, iată care sunt principalele subiecte pe care vrem să le aducem în atenția mass media și a publicului larg:

– GNM nu măsoară poluarea! Potrivit HG 1005/2012, Garda Națională de Mediu nu are atribuții în ceea ce privește monitorizarea și efectuarea de măsurători în domeniul poluării factorilor de mediu. competențe care revin altor instituții din domeniul protecției mediului (ANPM, ANAR etc). Prin urmare, GNM nu dispune de dotările necesare privind efectuarea de astfel de măsurători. Desigur, cetățenii care constată o poluare, pot și trebuie să sesizeze Garda Națională de Mediu. În acestea situații, reprezentanții GNM sunt obligați să ceară sprijinul altor autorități pentru efectuarea de măsurători.

– Numărul comisarilor de mediu este mult subdimensionat în raport cu volumul de solicitări. În medie, la nivelul unui județ, un comisar trebuie să acopere 10 unități administrativ teritoriale, în cele mai multe cazuri o problematică specifică și complexă. Pe lângă faptul că trebuie să cunoască legislația de mediu, care este foarte stufoasă, un comisar al GNM trebuie să aibă cunoștințe solide în diverse domenii (chimie, biologie etc.)

– Prin lege, activitate de permanență și serviciul de dispecerat nu sunt remunerate. Cu toate acestea, în situații critice, comisarii desemnati trebuie să fie disponibili, la solicitarea conducerii instituţiei şi a altor agenţii specializate de intervenţie alertate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, să se prezinte în cel mai scurt timp la serviciu, pentru intervenţie, în cazul producerii unor evenimente/incidente de mediu sau pentru prevenirea şi lichidarea eventualelor avarii.

– Subfinanțarea cronică. Deși în ultimii ani au primit o serie de dotări, bugetul instituției a fost diminuat, an de an, ajungând la limita supraviețuirii. În condițiile în care volumul de muncă și numărul de controale au crescut, instituția se confruntă cu lipsă acută de resurse financiare…

– Condițiile de muncă. Prin natura activității lor, comisarii de mediu sunt expuși la condiții vătămătoare și la alte multiple riscuri. În timpul controalelor, comisarii de mediu se confruntă cu situații care le pot pune în pericol sănătatea, cum ar fi contactul cu agenți poluanți (noxe, dejecții, deșeuri periculoase) inhalarea de substanțe toxice și praf sau expunerea la contaminarea bacteriologică, virusologică și la radioactivitate, dar și situații periculoase, în cazurile în care controalele vizează construcții dezafectate, zone infracționale, unele dintre ele aflate sub supravegherea forțelor de ordine.

– De multe ori, comisarii de mediu se confruntă cu agenți economici care încalcă legea în mod deliberat, respectiv cu grupuri infracționale organizate. În aceste situații, angajații GNM nu au mijloace minime de apărare, legale și nu pot beneficia de protecție juridică în cazul în care sunt chemați în instanță de către cei sancționați. Totodată, precizăm că reprezentanții GNM nu beneficiază de un statut special, care sa îi apere impotriva agresiunilor la care sunt supuși în timpul actelor de control.

– Garda Naţională de Mediu primeşte, sistematic, responsabilităţi sporite în domeniul în care activează (mai ales pe palierul  de   securitate   naţională, cum ar fi conlucrarea   cu   Europol şi   cu   Interpol,  prin   intermediul  Unităţii Naţionale Europol respectiv C.C.P.I. din cadrul I.G.P.R. etc.). Comisarii de mediu sunt implicaţi în investigarea complexă a modurilor de operare a grupărilor infracţionale specializate în operaţiuni ilegale cu substanţe chimice periculoase şi deşeuri, atât la nivel naţional cât mai ales la nivel internaţional (criminalitatea transfrontalieră de mediu). Cu toate acestea, comisarii GNM nu sunt sprijiniţi în obţinerea aplicării unor  încadrări salariale similare cu alte instituţii sau autorități din aceeași familie ocupaţională , în speţă instituţiile cu activitate de inspecţie şi control.

– Comisarii GNM nu beneficiază de nici un fel de protecţie instituţională (consiliere psihologică, asigurări medicale în cazul contaminărilor biologice/bacteriologice/chimice/radiologice sau asigurări de viață şi nici  compensații constând în drepturi  salariale   conform responsabilităţilor reale, în comparație cu  alte autorităţi specificate în Legea nr.56/2018)

Având în vedere situația în care se află angajații Gărzii Naționale de Mediu, ne exprimăm consternarea față de angrenarea instituției și a comisarilor GNM într-un adevărat serial mediatic în care am devenit ținta unei campanii de denigrare fără precedent, fiind acuzați fără temei real, inclusiv de aspecte ce nu țin de instituția noastră. Opinia publică trebuie să înțeleagă că infracțiunile de mediu se convertesc în profituri uriașe pentru anumiți indivizi și, proporțional, în pagube pentru mediu și societate. Politizând și blamând sistematic activitatea Gărzii Naționale de Mediu, aducând acuzații fără fundament angajaților GNM, nu facem altceva decât să slăbim o instituție a statului care luptă cu cei care încalcă legea, în scopul protejării naturii și păstrării unui mediu înconjurător sănătos.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti