Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Dreptul muncii și unele provocări generate de digitalizare
13.03.2020 | Raluca DIMITRIU

JURIDICE - In Law We Trust
Raluca Dimitriu

Raluca Dimitriu

Edificiul dreptului muncii este unul foarte elaborat, baroc – iar, în lucrările noastre, noi adesea nu facem decât să atașăm un nou ornament acestui edificiu. Dar cum vom proceda dacă însăși fundația acestui edificiu – respectiv relațiile sociale pe care le reglementează – se modifică? Digitalizarea produce o mutație de paradigmă chiar la fundația dreptului muncii. Aș spune că primele victime ale acestei mutații nu sunt lucrătorii sau angajatorii, ci chiar noi, cei care ne ocupăm cu studiul dreptului muncii. Va trebui să căutăm resursele necesare de creativitate pentru a recompune un drept al muncii construit pe acest nou fundament.

Digitalizarea duce la dispariția anumitor locuri de muncă manuală, dar ea nu atrage, în sine, creșterea șomajului, pentru că pe măsură ce dispar unele locuri de muncă, apar altele, care presupun utilizarea tehnologiei informațiilor. Uneori, digitalizarea provoacă lucrătorii la o atitudine mai degrabă antreprenorială, în sensul că îi determină să își gestioneze cariera așa cum un antreprenor își organizează afacerea.

Există două categorii de lucrători digitali: unii care prestează activitate în baza unui contract de muncă, (și aici avem fie telesalariați, fie lucrători care utilizează tehnologia informațiilor, dar care o fac de la sediul angajatorului). Indiferent de unde lucrează, ei sunt salariați. O altă categorie de lucrători digitali o formează cei care lucrează pe platforme digitale fără a avea neapărat contract de muncă, și al căror raport juridic, deși marcat de subordonarea care îndeobște caracterizează raportul de muncă, este mai dificil de încadrat juridic. În contextul unei asemenea diversități, gradele de vulnerabilitate a lucrătorilor digitali sunt și ele dintre cele mai diverse. Spre exemplu, însăși noțiunea de blue collar se schimbă; chiar și unii lucrătorii digitali pot fi considerați blue collars, dacă activitatea lor nu presupune o specializare înaltă. De aici dificultatea oricărei generalizări.

Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu
Academia de Studii Economice

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Liberi, în sfârșit? Efectele paradoxale ale digitalizării muncii„, ediția 336, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO