Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Aspecte legale de interes pentru companiile din România în contextul raspândirii rapide a virusului COVID-19
13.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Data fiind rapiditatea raspandirii virusului COVID-19 inclusiv in Romania, este important ca profesionistii locali sa aiba in vedere urmatoarele aspecte de ordin juridic, ce pot fi de ajutor pentru a constientiza si minimiza efectele negative asupra business-ului lor.

Sanctiune

Subliniem faptul ca nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, daca a avut loc ca urmare a raspandirii unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda (art. 352 din Codul penal). In cazul In care fapta este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.

Intrucat legea nu face nicio precizare asupra unei eventuale excluderi, apreciem ca, nu doar persoanele fizice, dar si persoanele juridice (indiferent de forma de organizare), persoanele fizice autorizate, profesiile liberale etc. pot fi subiecti activi ai infractiunii de zadarnicire a combaterii bolilor si, în consecinta, sanctionati penal daca le este dovedita vinovatia.

Astfel, inclusiv profesionistii poarta responsabilitatea respectarii masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase impuse si mediatizate de catre Ministerul Sanatatii, in functie de specificul activitatii desfasurate, sens in care devine imperios necesar sa ne responsabilizam si, deopotriva, sa respectam „litera legii”.

Gestionarea crizei

Pentru a gestiona cat mai facil si organizat situatiile de criza, precum raspandirea virusului COVID-19 in cadrul organizatiei, este recomandata implementarea unei Politici interne de management al situatiilor exceptionale, in cadrul careia sa se regaseasca, punctual, pasii de urmat de catre angajati/personalul de conducere in cazul incidentei pericolului de contractare/raspandire a bolilor infecto-contagioase.

Situatia salariatilor

Angajatii diagnosticati cu virusul COVID-19 beneficiaza obligatoriu de concediu medical si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, conform legislatiei aplicabile in materie de securitate sociala. Suplimentar si angajatii care se afla in carantina in spatiile organizate de autoritatile locale sau care sunt obligati sa se autoizoleze, in baza ordinelor emise de autoritatile din domeniul sanatatii, vor avea dreptul la concediu medical si la indemnizatie dupa cum s-a mentionat mai sus. Aceleasi dispozitii sunt valabile si in cazul membrilor familiei care locuiesc împreuna cu angajatii obligati sa se autoizoleze.

Un eventual diagnostic de infectare cu COVID-19 nu trebuie sa atraga discriminarea, hartuirea sau marginalizarea din partea angajatorului sau a colegilor. Angajatii au dreptul la protectie impotriva unor asemenea situatii, conform prevederilor legale aplicabile.

In functie de specificul muncii, este indicata (i) desfasurarea de catre angajati a activitatii la distanta (telemunca, modificarea CIM in sensul schimbarii temporare a locului muncii), (ii) utilizarea mijloacelor de comunicare electronica si (iii) limitarea contactului cu publicul.

Nerespectarea de catre angajat a prevederilor legale si/sau a masurilor interne impuse de catre angajator in situatii de urgenta poate conduce la aplicarea unor masuri  sanctionatorii pentru a preveni raspandirea sau contractarea virusului in cadrul companiei.

De asemenea, in cazul în care se declara stare de urgenta, angajatorul poate decide suspendarea contractelor individuale de munca din motive de forta majora, ceea ce presupune suspendarea drepturilor salariale.

Executarea contractelor cu clientii sau furnizorii

Cu titlu general, un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil poate fi considerat drept caz de forta majora.

Astfel, in functie de situatia de fapt, forta majora poate fi invocata in relatia cu colaboratorii daca organizatia dumneavoastra sufera consecinte negative semnificative, urmare a aparitiei situatiei de urgenta cauzata de COVID-19 si va aflati intr-o imposibilitate obiectiva de a indeplini obligatiile contractuale asumate in raport cu acestia (e.g., in cazul imposibilitatii livrarii echipamentelor comandate din cauza închiderii unor drumuri sau aplicarii masurilor de carantina in sensul interzicerii accesului în anumite localitati).

In masura in care considerati ca incidenta COVID-19 poate avea repercusiuni asupra capacitatii dumneavoastra de a va indeplini intocmai obligatiile contractuale, este recomandabila initierea din timp a discutiilor cu partenerii dumneavoastra contractuali pentru a decala/modifica sau suspenda (în functie de gravitatea situatiei) executarea obligatiilor contractuale pe care preconizati ca nu le puteti indeplini in termenii contractuali initiali.

Concluzie

Din moment ce nu avem nicio certitudine asupra amplitudinii impactului negativ pe care il va avea COVID-19 asupra economiei nationale/pietei locale, pentru a reduce efectele sale asupra continuitatii business-ului, recomandarea noastra pentru profesionistii din Romania este sa se asigure ca au implementat un plan de actiune pentru astfel de situatii, atat in ceea ce priveste relatia de munca cu proprii angajati, cat si raportat la executarea obligatiilor derivând din contractele comerciale in derulare.

***

Despre MUSAT & ASOCIATII

MUSAT & ASOCIATII (www.musat.ro) este una dintre primele case de avocatura infiintate in Romania, dupa 1 ianuarie 1990. Avand in prezent, 18 parteneri si peste 100 de avocati si consilieri, MUSAT & ASOCIATII acorda servicii de consultanta in toate sectoarele avocaturii de business, incluzand fuziuni & achizitii, privatizari, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenta, drept societar, telecomunicatii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piete de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

MUSAT & ASOCIATII este recunoscuta ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din Romania, iar publicatiile internationale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500 etc.) recomanda cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pietei avocatiale, multi dintre avocatii firmei fiind la rândul lor nominalizati de aceste publicatii ca facând parte din elita avocaturii de business din România.

In 2018, MUSAT & ASOCIATII a castigat premiul pentru cea mai mare tranzactie M&A în domeniul Pharma în Romania, pentru asistenta acordata Dr. Max in achizitia grupului A&D Pharma, precum si alte premii, acordate pentru ariile de practica: Fuziuni si achizitii/Privatizare, Infrastructura si PPP/Achizitii Publice si Drept Penal.

In 2016, MUSAT & ASOCIATII a castigat premiul pentru cea mai mare tranzactie în domeniul energiei pentru asistenta acordata Sterling Resources in procesul de vânzare a operatiunilor din Romania catre Carlyle International Energy Partners, precum si premiul pentru cea mai mare tranzactie din HORECA pentru asistarea Premier Capital în achizitionarea McDonald’s în Romania. Distinctiile au fost oferite de Ziarul Financiar, In cadrul Galei Avocatilor 2016, editia a VII-a.

In 2015, MUSAT & ASOCIATII a castigat premiul “Firma de avocatura a anului în Romania”, distinctie acordata anual de reputata publicatie britanica “The Lawyer” firmelor de avocati din Europa care au obtinut performante deosebite in anul de referinta.

In anul 2013, MUSAT & ASOCIATII a fost desemnata „Casa de avocatura a anului în Romania”, de catre International Financial Law Review, fiind pentru a doua oara câad Musat & Asociatii isi adjudeca acest valoros premiu, dupa distinctia primita in 2011, anul in care Romania a fost inclusa pentru prima data in lista tarilor nominalizate pentru premiile International Financial Law Review (IFLR).

De asemenea in 2012, MUSAT & ASOCIATII a fost recompensata cu premiul Gold Award la categoria „Cea mai buna casa de avocatura din Europa Centrala si de Est”, distinctie acordata de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente inregistrate in Romania de echipa de avocati Musat & Asociatii, in ceea ce priveste evolutia portofoliului de mandate in practica de fuziuni & achizitii si strategia de management adoptata.

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO