Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 9-13 martie 2020
13.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Galați. Luare de mită. Reținere

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 martie 2020, a inculpatului P.M., comisar-șef de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați, pentru comiterea a 13 infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – februarie 2020, inculpatul P.M., în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, de la mai multe persoane, diferite sume de bani și alte bunuri, care nu i se cuveneau, pentru:
– programarea „peste rând” a candidaților la examenul pentru obținerea permisului de conducere,
– înmatricularea cu prioritate a unor autoturisme,
– preschimbarea fără programare a permisului de conducere.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 13 martie 2020, inculpatul P.M. urmează să fie prezentat Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat. Percheziții domiciliare.

Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al DGPMB și Direcției de Investigații Criminale – IGPR au efectuat un număr de 73 percheziții domiciliare pe raza teritorială a municipiului București și a județelor Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă, într-o cauză vizând destructurarea a 5 grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat.

În cauză s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018, pe teritoriul României s-au constituit 5 grupuri infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au acționat în scopul comiterii de infracțiuni de furt calificat, cu un mod specific de operare (sustrageri de bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice) atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul mai multor state europene (Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania), grupurile infracționale organizate fiind sprijinite și de alte persoane, atât pe palierul de comitere de sustrageri de bunuri, cât și pe palierul de valorificare a bunurilor sustrase

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că pentru deplasarea la comiterea infracțiunilor, membrii grupurilor organizate foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul „van” (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice si dotate cu trapă (dotare absolut necesara cel putin pentru autovehiculul, care merge de regulă cu farurile stinse și din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor și înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor.

Membrii grupului infracţional participanţi la comiterea de furturi se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere de unde sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.

În același timp, prin acțiuni conjugate și unice, alți membrii ai grupului, aflați în alte autovehicule, se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din tir, bunuri care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar.

Pentru comunicare, membrii grupului care participau la săvârșirea infracțiunilor foloseau stații de emisie/recepție.
Având în vedere că activitatea infracțională a grupurilor organizate, în ceea ce privește comiterea de infracțiuni de furt calificat, având ca mod de operare sustragerea de bunuri din tiruri aflate în mișcare, s-a desfășurat atât pe teritoriul României, dar cu preponderență în statele europene, s-a încheiat acordul între România (prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), Finlanda şi Franța privind constituirea unei echipe comune de anchetă, la care, ulterior, s-au alăturat și autoritățile judiciare din Olanda și Suedia.

Ca urmare a amplei investigații penale astfel derulate de procurorii DIICOT – Structura Centrală s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de 47 suspecți, iar în baza unui ordin european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Paris s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de alți 24 de suspecți, dintre care 10 deja au fost arestați de către autoritățile Franceze.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara. Trafic de droguri de risc și mare risc. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților P.I.A., M.I.D. și P.F.A, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.

În cauză s-a stabilit că, începând cu anul trecut, în județul Timiș, ar fi acționat o grupare infracțională ce ar fi fost implicată în traficul intern de droguri de risc și mare risc, respectiv cannabis, cocaină și ecstasy, pe care le-ar fi comercializat inclusiv în cluburile din zona complexului studențesc din Timișoara.

La data de 05.03.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Timișoara – Serviciul Antidrog au efectuat 4 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 318 comprimate de ecstasy, cannabis, un cântar electronic și un grinder.

La data de 06.03.2020, Tribunalul Timiș a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a doi dintre inculpați, iar față de un altul a fost dispusă măsura controlului judiciar.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Structura Centrală. Furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat. Reținere.

procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 25 de inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat.

În cauză s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018, pe teritoriul României s-au constituit 5 grupuri infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au acționat în scopul comiterii de infracțiuni de furt calificat, cu un mod specific de operare (sustrageri de bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice) atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul mai multor state europene (Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania), grupurile infracționale organizate fiind sprijinite și de alte persoane, atât pe palierul de comitere de sustrageri de bunuri, cât și pe palierul de valorificare a bunurilor sustrase.

La data de 09.03.2020, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al DGPMB și Direcției de Investigații Criminale – IGPR au efectuat un număr de 73 percheziții domiciliare pe raza teritorială a municipiului București și a județelor Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, dintre care 18 în baza unui ordin european de anchetă, în urma cărora au fost ridicate 100 de terminale mobile, 200 de parfumuri de diferite mărci (sigilate și alte produse cosmetice de diverse mărci), peste 300 de perechi de încălțăminte, aproximativ 400 de articole vestimentare noi, laptop-uri şi ochelari de soare, 3 autoturisme de lux, 5 arme a căror deținere este supusă autorizării, utilaje tip motoferăstrău cu acumulatori, arme albe cu privire la care există indicii că ar fi putut fi folosite la comiterea unor infracțiuni, stații de emisie – recepție precum şi suma de aproximativ 20 000 lei.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Introducere în țară de droguri de risc, trafic de droguri de risc și mare risc, și efectuare de operațiuni ilicite cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de risc, trafic de droguri de risc și mare risc, și efectuare de operațiuni ilicite cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a stabilit faptul că pe raza județului Bacău a acționat un grup format din 7 persoane implicate în activităţi de trafic de droguri de risc și mare risc, respectiv comercializarea de de hașiș la prețul de 50 – 60 lei gramul, substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive la prețul de 70 lei /0,5 grame și droguri de mare risc la prețul de 35 lei/0,4 grame.

La data de 08 martie 2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău și lucrătorii de poliție din cadrul I.P.T.F. Oradea au efectuat, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, controlul asupra unui autoturism ce transporta colete din Italia (orasul Torino), cu destinația Bacău. Cu această ocazie, în interiorul unuia dintre colete a fost identificată o cantitate de aproximativ 630 grame substanță vegetală solidă (rezină de cannabis), ascunsă în diferite obiecte sau produse.

La data de 09.03.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare în urma cărora au fost depistate diferite cantități de droguri de risc si substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, instrumente de mărunțire, porționare, ambalare (grindere, cântare, țiple, folii aluminiu), telefoane mobile și tablete și sumele de 11.600 de lei, 300 de euro, 115 de lire sterline și 121 de dolari.
În cursul zilei de astăzi, cei 4 inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Trafic de minori. Reținere.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului R.V., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În cauză s-a stabilit că, la data de 05.03.2020, organele de urmărire penală  s-au sesizat din oficiu cu privire faptul că, la începutul anului 2020, prin inducere în eroare, inculpatul R.V., în vârstă de 39 de ani, a fi recrutat o victima de sex feminin în scopul obligării acesteia la practicarea prostituției. Suspectul a adăpostit victima diferite locații din municipiul Constanța și a făcut demersuri pentru a o vinde altui proxenet, tot în scop de exploatare sexuală.

La data de 09.03.2020, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a inculpatului R.V. în momentul în care acesta încerca tranzacționarea victimei către o altă persoană, în schimbul sumei de 500 de euro.

Concomitent, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat două percheziții domiciliare pe raza județului Constanța, în urma cărora au fost ridicate o agendă de mici dimensiuni, un telefon mobil și cheile ce proveneau de la sistemul de închidere al ultimei locații în care a fost adăpostită victima.

La data de 10.03.2020, Tribunalul Constanța a decis arestarea preventivă a inculpatului R.V. pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea. Comercializare produse din canabis. Percheziție domiciliară.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea au efectuat o percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Oradea, la sediul unei societăți comerciale, care prin intermediul unui magazin, care funcţiona la aceeaşi adresă şi prin intermediul unui site, comercializa produse din canabis, pe care le promova în mediul online ca având o concentraţie redusă de Tetrahidrocanabinol (THC), existând suspiciunea că nivelul concentraţiei depășea limita admisă de reglementările în vigoare.

Cu ocazia percheziției, au fost ridicate mai multe produse reprezentând materie vegetală sub formă de inflorescențe, respectiv 24 cutii cu o masă de 3,5 grame fiecare, 12 cutii cu o de 5 grame fiecare, 4 cutii cu o masă de 10 grame fiecare şi 11 plicuri cu o masă de 80 grame fiecare precum şi mai multe mai multe mostre din produse ce conţin, potrivit etichetării, CBD si THC.

:: Sursa: www.diicot.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.