
În Monitorul Oficial nr. 200 din 12 martie 2020, a fost publicată Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță către instituțiile de credit a actelor de executare silită, precum și condițiile în care aceasta se realizează, din 26 februarie 2020.
Pentru stingerea creanțelor fiscale, după expirarea termenelor prevăzute de Codul de procedură fiscală, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriți prin înființarea popririi asupra disponibilităților bănești existente în acestea.
Procedura reglementează:
Generarea, comunicarea adreselor de înființare a popririi și indisponibilizarea sumelor existente în conturile bancare
– Astfel, pentru comunicarea adreselor de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, organul fiscal competent va proceda la generarea acestora din aplicațiile informatice existente, pentru creanțele gestionate în aceste sisteme și pentru fiecare instituție de credit, unde debitorul are deschise conturi. În acest sens, organele fiscale competente vor transmite datele cuprinse în acestea către U.I.R., urmând procedura existentă privind transmiterea documentelor pentru tipărire/spațiul privat virtual.
– Sistemul informatic e-Popriri preia și prelucrează de la U.I.R. adresele de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești și le încarcă pe platforma e-Popriri, pentru fiecare instituție de credit, până la ora 24,00. Acestea se consideră a fi comunicate în prima zi bancară următoare zilei încărcării acestora, la ora de începere a zilei bancare.
– În situația în care, ulterior înființării popririi asupra disponibilităților bănești, organul fiscal competent constată existența unui cont nou deschis de debitori la alte instituții de credit decât cele la care au fost deja comunicate adrese de înființare a popririi, acesta comunică către U.I.R. adresele de înființare a popririi noi care cuprind soldul creanțelor din adresele de înființare a popririi deja comunicate celorlalte instituții de credit.
Procedura de analiză a sumelor indisponibilizate prin popririle înființate
– Procedura prevede că după primirea adresei de înființare a popririi, precum și ori de câte ori sunt încasate sume în conturile deschise de debitori, instituțiile de credit transmit un mesaj în format .pdf cu .xml atașat, semnat electronic, cu sumele pe care le pot plăti ca urmare a înființării popririi. Aceste informații se transmit într-un singur fișier, astfel:
1. până la ora 17.00 a următoarei zile bancare celei în care a fost comunicată adresa de înființare a popririi;
2. până la ora 17.00 a următoarei zile bancare celei în care au fost încasate sume în conturile deschise de debitori.
– La deschiderea programului de lucru al instituțiilor de credit, acestea descarcă fișierele cuprinzând mesajele privind ordonanțările de plată și, în aceeași zi, virează sumele de plată în contul indicat în adresa de înființare a popririi.
Validarea și înregistrarea plăților virate în contul deschis special la nivelul Trezoreriei Operative Centrale
– Sumele ce fac obiectul actelor de executare silită se virează de instituțiile de credit în contul 50.67.02 reprezentând „Disponibil din sume încasate din înființarea popririi (bancă/terți) asupra sumelor ce se cuvin debitorilor”, deschis la Trezoreria Operativă Centrală. Trezoreria Operativă Centrală validează automat, prin intermediul programului pus la dispoziția acesteia de Centrul Național pentru Informații Financiare, viramentele efectuate de instituțiile de credit
– În cazul în care viramentele nu sunt validate la nivelul Trezoreriei Operative Centrale, acestea se returnează în contul bancar din care au fost virate, în următoarea zi lucrătoare înregistrării în contabilitate a viramentelor.
Actualizarea sumelor rămase de recuperat ca urmare a stingerilor efectuate la nivelul organului fiscal competent
Astfel, în fiecare zi până la ora 11.00, sistemul informatic e-Popriri preia de la organele fiscale competente informațiile privind sumele rămase de recuperat din popririle înființate, respectiv:
a) numărul de evidență a plății;
b) codul de identificare fiscală al beneficiarului;
c) suma rămasă de recuperat.
Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire asupra disponibilităților bănești
În procedură este stipulat faptul că în situația în care poprirea înființată nu mai subzistă ca urmare a încetării executării silite din oricare dintre motivele prevăzute de lege, cu excepția cazului în care s-au stins în totalitate sumele ce au stat la baza înființării popririi, organul fiscal competent transmite către sistemul informatic e-Popriri statusul adresei de înființare a popririi, respectiv „ridicare”.
Aflaţi mai mult despre Codul de procedura fiscala, cont bancar, organ fiscal, poprireJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.