Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Craiova. Măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii infecţiilor cauzate de Covid-19
13.03.2020 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 13 martie 2020, având în vedere necesitatea suplimentării măsurilor necesare prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de COVID19 şi de gripa sezonieră, luând în considerare Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr.192/2020 şi Hotărârea nr. 8/2020 a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Craiova, pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii curente a Curţii de Apel Craiova, conducerea instanţei a dispus o serie de măsuri printre care, potrivit unui comunicat:

Activitatea de judecată în perioada 16 martie – 4 mai 2020 va fi limitată strict la soluţionarea cu titlu excepţional şi doar în măsura în care dispoziţiile de amânare ar fi de natură să aducă atingere unor drepturi şi libertăţi fundamentale sau să pună în pericol grav ordinea publică sau siguranţa cetăţenilor, a următoarelor categorii de cauze:

Secţia I-a Civilă

1) în materie civilă:
– ordonanță președințială, suspendare provizorie, suspendare executare, sechestru asigurător, sechestru judiciar;

2) în materie minori şi familie:
– adopţie, cauzele prevăzute de Legea nr.272/2004 privind stabilirea măsurilor de protecţie specială a minorilor, ordonanţă preşedinţială, sechestru asigurător, sechestru judiciar, suspendare executare, suspendare provizorie a executării;

3) în materia litigiilor de muncă:
– acţiune în constatare a nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei, ordonanță președințială, suspendare provizorie, suspendare executare, sechestru asigurător, sechestru judiciar;

4) în materie asigurări sociale:
– ordonanță președințială, suspendare provizorie, suspendare executare, sechestru asigurător, sechestru judiciar;

5) incidente şi incompatibilităţi ivite în cauzele care se vor judeca

6) cauzele care se judecă fără citarea părţilor.

Secţia a II a Civilă
– cereri de suspendare a executării hotărârilor;
– apeluri ordonanţe preşedinţiale;
– apeluri măsuri asiguratorii;

Secţia contencios administrativ şi fiscal
– cauze privind regimul străinilor, sub incidenţa OUG nr. 194/2000;
– litigii în materia achiziţiilor publice, ce au ca obiect medicamente, materiale sanitare şi echipamente medicale, hrană, spitale;
– cereri de reexaminare (taxă judiciară de timbru, ajutor public judiciar, etc.), cereri de acordare facilităţi sau de ajutor public judiciar, cereri de îndreptare, completare, lămurire, aferente cauzelor urgente enumerate mai sus;
– incidente procedurale – incompatibilităţi, abţineri, recuzări, în cauzele care se vor judeca; 

Secţia Penală
– cauzele date în competenţa J.D.L., cu excepţia contestaţiilor privind durata procesului, respectiv cererile şi propunerile având ca obiect măsuri preventive şi măsuri de supraveghere tehnică;
– cauzele privind inculpaţi faţă de care există măsuri preventive: cauze având ca obiect verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurilor preventive, privative sau neprivative de libertate, indiferent de stadiul procesual al acestora, precum şi contestaţiile împotriva încheierilor pronunţate în această materie; soluţionarea cauzelor în fond şi în apel, în mod excepţional, dacă în respectiva cauză nu există alte părţi, în afară de inculpaţii aflaţi sub puterea măsurii preventive.
– contestaţii măsuri asiguratorii;
– contestaţii în procedura prevăzută de art.124 alin.4 lit.b Cod penal, art.125 alin.4 lit.b Cod penal ( liberarea din centrul educativ sau centrul de detenţie);
– cauzele reglementate de Legea 302/2004 ( extrădarea, mandatul european de arestare, transfer de persoane condamnate de la caz la caz, condiţionat de respectarea condiţiei ca pedeapsa rămasă de executat să nu fie mai mică de 6 luni);
– cauze de fond în care există iminenţa prescrierii răspunderii penale.

Lista dosarelor astfel identificate, inclusiv cu precizarea datei şi a orei la care acestea se vor judeca, este stabilită la nivelul fiecărei secţii. La fixarea orelor se va ţine seama de necesitatea alocării unei perioade suficiente pentru igienizarea şi aerisirea sălilor.

Lista dosarelor ce se vor judeca la secţiile Curţii de Apel Craiova va fi adusă la cunoştinţa publicului prin afişare pe portalul instanţelor, pagina proprie de internet, vor fi comunicate către barourile de avocaţi şi parchete, măsuri ce au ca finalitate limitarea deplasării altor categorii de persoane la sediile instanţelor.

În toate celelalte cauze aflate pe rol în această perioadă, se va dispune amânarea / preschimbarea termenului după caz, ulterior datei de 4 mai 2020, cu informarea justiţiabililor asupra noilor termene de judecată.

În perioada 16 martie – 04 mai 2020 se suspendă accesul oricăror persoane care nu fac parte din personalul Curţii de Apel Craiova, în sediul acesteia, cu execepţia celor care au dosare pe rolul instanţei şi se încadrează în obiectele menţionate anterior.

Pentru perioada 16 martie – 04 mai 2020 se suspendă activitatea directă de lucru cu publicul la nivelul arhivei, registraturii şi oricăror alte compartimente care desfăşoară astfel de activităţi.

În toate această perioadă compartimentele în cauză continuă să primească şi să rezolve solicitările formulate de justiţiabili şi de reprezentanţii lor prin poştă electronică, fax sau telefonic, precum şi, pentru persoanele pentru care aceste mijloace nu sunt disponibile, prin poştă, în formă scrisă.

Comunicarea către justiţiabili sau reprezentanţii lor a oricăror fotocopii, certificate etc. se face prin poşta electronică, fax sau telefonic, precum şi, pentru persoanele pentru care aceste mijloace nu sunt disponibile, prin poştă, în formă scrisă.

Ordinul menţionat este aplicabil începând cu data de 16 martie 2020.

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO