Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

COVID-19. Securitatea cibernetică-20 în contextul work from home
14.03.2020 | Mircea TEIS

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Cyberlaw, Dreptul muncii, Dreptul sanatatii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mircea Teis

Mircea Teis

Avand in vedere pandemia coronavirusului declarata de OMS, precum si declaratiile publice ale unor oficiali, work from home a devenit principiul tot mai utilizat in majoritatea organizatiilor. Desi a fost gandit ca o solutie optima de asigurare a continuitatii activitatii in situatia de fata, acest mod de lucru poate genera repercursiuni grave asupra businessului din punct de vedere al securitatii, mai ales acum cand Romania a intrat in scenariul 3.

Criminalitatea informatica la cote alarmante

Pe masura ce virusul a depasit granitele Chinei si s-a extins in toata lumea, in mod evident, cererea de informatii cu privire la acest aspect a crescut, context speculat din ce in ce mai mult de atacatorii cibernetici.

Potrivit Check Point, unul din liderii mondiali in domeniul securitatii cibernetice, incepand cu luna ianuarie a acestui an, la nivel mondial, s-au inregistrat 4.000 de domenii noi care au legatura cu coronavirus. Aceste domenii sunt folosite in activitatile de spam si de phishing pe care le desfasoara atacatorii cibernetici, 10% din totalul organizatiilor din Italia fiind deja afectate in ultimele saptamani. 

Totodata, Interpol a emis un aviz pentru fortele de politie din intreaga lume in legatura cu aparitia unor cazuri de escrocherie pe fondul crizei create de Covid-19. Au fost raportate 30 de cazuri de escrocherii in Asia si in Europa, escrocherii care au condus la blocarea a 18 conturi bancare si inghetarea a peste 730.000 dolari in presupuse tranzactii frauduloase.

Pe langa activitatile de tip phising si spam, legea penala romana incrimineaza urmatoarele fapte care au legatura cu siguranta sistemelor si datelor informatice:
– accesul ilegal la un sistem informatic;
– interceptarea ilegala a unei transmisii de date informatice;
– perturbarea functionarii sistemelor informatice;
– operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice;
– transferul neautorizat de date informatice.

Accesarea datelor si resurselor organizatiilor in siguranta

Luand in considerare evolutia extrem de rapida a evenimentelor, multe organizatii au fost nevoite sa adopte din mers principiul work from home. Necesitatea adoptarii imediate a acestei solutii, cu exceptia celor ce opereaza preponderent in mediul virtual, va scoate la iveala diferite sincope in buna desfasurare a activitatii zilnice.

Pana la achizitionarea unor softuri perfect adaptabile pentru work from home, organizatiile trebuie sa managerieze „infrastructura” existenta, precum si securizarea acesteia (telecomunicatii, video-conferinte etc.) avand in vedere faptul ca atacatorii cibernetici profita de deficientele de comunicare inevitabile. 

Cu toate acestea, raspunderea pentru gestionarea amenintarilor cibernetice, revine atat in sarcina angajatorilor, cat si in sarcina angajatilor.

Descarcarea documentelor proprietate a companiei pe unitatile personale poate reprezenta un potential risc, iar riscul creste cu atat mai mult cu cat informatiile sunt mai sensibile. Daca unitatile sunt personale, este recomandat ca acestea sa fie securizate cu softuri adecvate.

Deschiderea email-urilor de tip phising, primite in mod aparent de la diferite organizatii oficiale, poate reprezenta un alt posibil risc. OMS a avertizat prin intermediul siteului propriu, www.who.int, faptul ca exista deja brese din punct de vedere al securitatii cibernetice. 

Folosirea echipamentelor proprietate a organizatiei in afara scopurilor de afaceri reprezinta cel mai mare risc la care se supun companiile in aceasta perioada. Comenzile plasate in mediul on-line, accesarea unor link-uri neverificate sau redirectionarea email-urilor de afaceri catre conturile personale sunt doar cateva exemple de activitati cu risc crescut.

Pe scurt, organizatiile ar trebui sa trateze cu seriozitate si sa acorde mai multa atentie acestui nou mod de lucru work from home, deoarece activitatile asociate lui pot determina fara echivoc declansarea unor investigatii ce intra in competenta DIICOT.

Av. Mircea Teis

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti