Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Achitare pentru evaziune fiscală. Soluționarea acțiunii civile
20.03.2020 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul achitării inculpatului pentru infracţiunea de evaziune fiscală, în baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza a II-a C. proc. pen., întrucât fapta nu a fost săvârşită cu intenţie, ci din culpă, instanţa penală poate soluţiona acţiunea civilă, aşa cum rezultă din interpretarea per a contrario a dispoziţiilor art. 25 alin. 5 C. proc. pen., inculpatul, ca autor al prejudiciului, răspunzând pentru cea mai uşoară culpă, conform art. 1357 alin. 2 C. civ. În acest caz, acţiunea civilă se soluţionează în acord cu Decizia nr. 17/2015 a Completului competent să judece recursul în interesul legii al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin obligarea la plata sumelor reprezentând obligaţia fiscală principală datorată şi la plata sumelor reprezentând obligaţiile fiscale accesorii datorate, în condiţiile Codului de procedură fiscală. În speță, s-a reținut că invocarea de către inculpat a bunei sale credinţe, în sensul notificării ANAF (25 octombrie 2016), după recuperarea documentelor contabile ale societăţii B. şi societăţii C, cu privire la faptul că în perioada iunie 2012 – iulie 2016 documentele contabile ale societăţilor s-au aflat în custodia organelor de politie, nu înlătură culpa sa în ceea ce priveşte neîndeplinirea obligaţiilor sale vizând înregistrarea operaţiunilor comerciale şi a veniturilor obţinute, precum şi declararea acestora. (Decizia nr. 209/A din 13 iunie 2019, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti