Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR își manifestă disponibilitatea de a colabora cu CSM, ÎCCJ și alte autorități competente în vederea punerii în aplicare a Decretului de instituire a stării de urgență


17.03.2020 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 17 martie 2020, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a dat publicității următorul comunicat semnat de prof. univ. dr. av. Traian Briciu, Președinte:

UNBR își manifestă întreaga disponibilitate de a colabora cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Înalta Curte de Casație și Justiție, cu autoritățile competente și cu ceilalți parteneri ai justiției în vederea punerii în aplicare a Decretului Președintelui României nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, Anexa nr. 1, Capitolul V, Domeniul Justiție.

Având în vedere că dispozițiile prevăzute de Capitolul V, Anexa 1 din Decretul sus menționat presupun concursul avocaților și al celorlalți parteneri ai justiției, considerăm că este nevoie solidaritate și cooperare coordonată la nivelul factorilor implicați.

În contextul emiterii Decretului prezidențial de instituire a stării de urgență, UNBR a convocat Comisia Permanentă și decanii barourilor în cadrul unei videoconferințe extraordinare, care a avut loc în seara zilei de 16 martie 2020, în care s-a hotărât ca fiecare barou să ia măsurile necesare pentru asigurarea permanenței serviciilor de asistență judiciară, în cauzele prevăzute în Decretul Președintelui României la art. 42 și 43 din Anexa nr. 1, Capitolul V, Domeniul Justiție.

Activitatea avocaților va continua în reprezentarea și asistența juridică a clienților, cu respectarea normelor sanitare impuse de Decretul sus-menționat și a restrângerilor
generate de reducerea activității în domeniul justiției în aceleași condiții normative.

Pentru contracararea dificultăților generate de aplicarea în concret, în domeniul justiției, a măsurilor dispuse prin Decretul Președintelui României privind instituirea stării de urgență dar și a posibilelor efecte economice globale, semnalate de decanii care au participat la videoconferința de aseară, a fost decisă constituirea unei comisii de lucru, privind evaluarea impactului stării de urgență asupra avocaturii și a măsurilor care trebuie luate la nivelul profesiei în aplicarea Decretului prezidențial.

Întrucât aplicarea măsurilor cu privire la justiție din Decretul prezidențial presupune o comunicare mai strânsă, mai rapidă și mai interactivă a UNBR cu avocații, comisia de lucru va prelua toate propunerile acestora privind măsuri pe care le-ar avea în vedere și pe care le-ar dori adoptate la nivel profesional și guvernamental și le va pune în dezbaterea Comisiei Permanente a UNBR din data de 18 martie 2020, în sistem videoconferință.

Avocații rămân alături de justițiabili și de ceilalți parteneri ai actului de justiție, pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti