« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Soarta termenelor în perioada stării de urgență
18.03.2020 | Valeriu MINA, Alexandra MĂRUȚOIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Valeriu Mina

Valeriu Mina

Alexandra Măruțoiu

Alexandra Măruțoiu

Prin Decretul nr. 195/16.03.2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 212/16.03.2020, Președintele României a instituit starea de urgență pe întreg teritoriul României, pe o durată de 30 de zile începând cu data de 16.03.2020.

Dată fiind natura specială a Decretului de instituire a stării de urgență, acesta adresează, cu respectarea rigorilor Ordonanței nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, restrângerea exercițiului unor drepturi cu scopul legitim de limitare a răspândirii masive a coronavirusului SARS-CoV-2 și, astfel, de protejare a vieții și sănătății cetățenilor români.

În speranța trecerii cu succes peste această perioadă critică, una dintre întrebările cele mai frecvente vizează soarta termenelor, atât substanțiale, cât și procedurale, pe durata stării de urgență.

În acest sens, Capitolul V din Decretul prezidențial nr. 195/16.03.2020, intitulat Domeniul justiției, reglementează cu titlu special regimul juridic al termenelor de prescripție și de decădere.

Conform art. 41 din Decret:

Prescripţiile şi termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgenţă instituite potrivit prezentului decret, dispoziţiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziţii legale contrare nefiind aplicabile.”

Prin urmare, termenele de prescripție și cele de decădere, atât substanțiale, cât și cele procedurale nu vor începe să curgă până la expirarea stării de urgență instituită prin Decretul nr. 195/2020.

Iar, termenele ce au început să curgă sunt suspendate în baza art. 41 din Decret din data de 16.03.2020.

Astfel devin inaplicabile dispozițiile art. 2532 pct. 9 teza a II-a din Codul civil potrivit cărora:

„(…) forţa majoră, când este temporară, nu constituie o cauză de suspendare a prescripţiei decât dacă survine în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie;”

Inaplicabile vor fi și toate acele dispoziții din legi speciale ce prevăd că, în ipoteza stării de urgență sau a celei de forță majoră, termenele de prescripție sau de decădere vor continua să curgă (vor începe să curgă pentru cele care nu și-au început cursul, nu se vor suspenda pentru cele aflate în cursul termenului).

Referirea anterioară la forța majoră este determinată chiar de modalitatea de reglementare aleasă de Președintele României, prin care se exclud de la aplicare dispoziții ce legiferează în cazul special al forței majore, art. 2532 pct. 9 Cod Civil având ca obiect de reglementare suspendarea cursului prescripției în cazul celui împiedicat de un caz de forță majoră temporară să facă acte de întrerupere.

În absența unor norme derogatorii în cuprinsul Decretului nr. 195/2020, continuă să fie aplicabile dispozițiile din materia suspendării prescripției, conform art. 2534 – 2535 Cod Civil referitoare la efectele suspendării prescripției, beneficiul suspendării prescripției și extinderea efectului suspensiv:
– Termenul de prescripție își reia cursul de la data la care starea de urgență a încetat.
– La calculul termenului de prescripție se are în vedere și perioada scursă anterior decretării stării de urgență, deci intervalul până la 16.03.2020.
– Prescripția nu se va socoti împlinită însă mai înainte de expirarea unui termen de 6 luni de la data când starea de urgență – cauza de suspendare – a încetat, cu excepția prescripțiilor de 6 luni sau mai scurte care nu se vor împlini decât după expirarea unui termen de 0 lună de la data încetării stării de urgență.
– Suspendarea va putea fi invocată numai de partea care a fost împiedicată să facă acte de întrerupere, respectiv de cel împotriva căruia prescripția curge, dacă prin lege nu se dispune altfel – iar Decretul nu dispune altfel.
– Suspendarea față de debitorul principal sau față de fideiusor produce efecte în privința amândurora.

În ceea ce privește termenele de decădere, dispozițiile art. 41 din Decret reprezintă norme speciale derogatorii de la cadrul general prevăzut de art. 2548 alin. (1) Cod Civil potrivit cărora:

„Termenele de decădere nu sunt supuse suspendării şi întreruperii, dacă prin lege nu se dispune altfel.”

Articolul 41 din Decret nu derogă de la dispozițiile art. 2548 alin. (2) Cod Civil potrivit cărora forța majoră împiedică, în toate cazurile, curgerea termenului, iar dacă termenul a început să curgă el se suspendă, articolul 2534 lin. (1) Cod Civil aplicându-se în mod corespunzător.

În cazul termenului de decădere, acesta nu ar trebui să fie socotit ca împlinit decât după 5 zile de la data când suspendarea a încetat.

Prin urmare, în cazul termenelor de decădere, dat fiind că art. 2548 alin. (2) Cod Civil nu reprezintă dispoziție legală contrară, acestea nu ar trebui să fie socotite ca împlinite în prima zi după încetarea stării de urgență, ci numai începând cu cea de a cincea 5 de la încetarea stării de urgență decretată de Președintele României la 16.03.2020.

Subliniem faptul că potrivit art. 205 din Legea nr. 71/2011 de punere în aplicare a Codului Civil, dispozițiile art. 2548 alin. (1) și (2) Cod Civil se vor aplica numai termenelor de decădere care au început să curgă după intrarea în vigoare a Codului Civil.

Pe de altă parte, în perioada stării de urgență activitatea de judecată va continua numai cu privire la cauzele de urgență deosebită stabilite ca atare de Colegiul de conducere al Instanței Supreme și de Colegiile de conducere ale Curților de Apel.

Cu privire la celelalte cauze civile, judecata acestora se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență, fără a fi necesară efectuarea unui act de procedură pentru dispunerea suspendării, conform art. 42 alin. (6) din Decret.

Judecata dosarelor civile non-urgente se va relua din oficiu, în 10 zile de la încetarea stării de urgență instanțele urmând a lua măsurile pentru fixarea termenelor și citarea părților.

Pentru termenele procedurale de exercitare a căilor de atac, în cauzele civile ce nu sunt de o urgență deosebită și a căror judecată este suspendată de drept pe durata stării de urgență, art. 42 alin. (7) din Decret prevede:

„Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele prevăzute la alin. (6), aflate în curs la data instituirii prezentei stări de urgenţă, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeaşi durată, de la data încetării stării de urgenţă. În cauzele prevăzute la alin. (6) în care au fost declarate căi de atac până la data emiterii prezentului decret, dosarele se înaintează instanţei competente după încetarea stării de urgenţă.”

Tot pe parcursul stării de urgență, termenele legale stabilite pentru soluționarea solicitărilor formulate în exercitarea liberului acces la informații de interes public, precum și a petițiilor, se vor dubla în conformitate cu art. 56 din Decret.

În concluzie, soarta termenelor în perioada stării de urgență este una de expectativă, suspendarea tuturor termenelor având ca scop protejarea drepturilor și intereselor persoanelor forțate să își limiteze activitățile în vederea sprijinirii Statului Român în încercarea de a limita impactul coronavirusului SARS-CoV-2.

Av. Valeriu Mina, Partener NNDKP
Av. Alexandra Măruțoiu, Asociat Senior NNDKP

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Secţiuni/categorii: Covid 19 Legal React, Drept civil, Opinii, SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD