Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Măsuri dispuse în contextul noului Coronavirus (COVID-19). Implicații penale pentru companii
18.03.2020 | Oana PITICAȘ

JURIDICE - In Law We Trust
Oana Piticaș

Oana Piticaș

În contextul pandemiei cu noul Coronavirus (COVID-19), companiile pot fi obligate să respecte anumite măsuri excepționale de prevenire adoptate de autoritățile publice, iar nerespectarea acestor măsuri poate determina atragerea răspunderii penale a companiei.

Astfel, art. 352 din Codul Penal reglementează infracțiunea de Zădărnicire a combaterii bolilor, potrivit căruia nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare sau amendă, indiferent dacă nerespectarea s-a făcut cu intenție (situație în care pedeapsa este amenda sau închisoarea de la 6 luni la 2 ani) sau din culpă, adică din neștiință sau neatenție (situație în care pedeapsa este amenda sau închisoare de la 1 lună la 6 luni).

Dacă incidența acestei infracțiuni cu privire la persoanele fizice care nu respectă măsurile de prevenire adoptate de autorități este clară și confirmată deja prin dosarele penale deschise în contextul pandemiei cu acest nou virus, trebuie să avem în vedere și faptul că această infracțiune poate fi incidentă inclusiv în cazul companiilor.

Pentru a putea înțelege mai ușor situațiile în care companiile ar putea cădea sub incidența acestei infracțiuni, trebuie avute în vedere următoarele aspecte:

1. Infracțiunea cunoaște o situație premisă, care constă în adoptarea de către autoritățile publice competente a unor măsuri concrete privitoare la prevenirea sau combaterea infecției cu noul Coronavirus.

În ceea ce privește o eventuală răspundere penală a societăților, este necesar ca aceste măsuri să fie destinate spre a fi aplicate/ implementate de către anumite societăți. Până în acest moment, măsurile întreprinse de autorități vizează, spre exemplu, obligația comercianților de a adopta măsuri destinate evitării formării cozilor de persoane, precum și obligația societăților cu peste 99 angajați, de a decala programul de lucru al acestora pentru a evita supraaglomerarea transportului în comun.

În funcție de evoluția pandemiei pe teritoriul României, companiile pot fi însă obligate să întreprindă și alte măsuri cu privire la activitatea lor/ a angajaților lor (inclusiv închiderea unor puncte de lucru sau oprirea activității) și este bine să ținem minte că nerespectarea acestora poate determina deschiderea unui dosar penal pentru societate.

2. Infracțiunea este una de rezultat, ceea ce înseamnă că nerespectarea unei măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea infectării cu noul Coronavirus constituie infracțiune doar dacă această nerespectare a avut ca urmare răspândirea infecției cu noul Coronavirus, i.e., cel puțin infectarea unei alte persoane. Trebuie menționat în acest context că stabilirea acestui rezultat este mai dificilă în cazul companiilor, dar nu imposibilă. Dacă anchetele epidemiologice pot depista cu o relativă ușurință persoanele care au intrat în contact cu persoanele diagnosticate cu Covid 19, în cazul unei persoane juridice care nu s-a conformat măsurilor dispuse de autorități este mult mai greu să se demonstreze legătura dintre această neconformare și răspândirea efectivă a virusului la alte persoane. Pentru a fi la adăpost de eventualele sancțiuni penale, companiile sunt îndemnate să adopte (i) măsurile de minimis impuse de autorități și (ii) măsuri suplimentare de protecție a angajaților lor, în măsura în care se impun asemenea măsuri.

3. În funcție de evoluția infecției cu noul Coronavirus în cazul persoanelor la care s-a răspândit acest virus prin nerespectarea măsurilor de prevenire adoptate, pot fi incidente și alte infracțiuni, precum cea de vătămare corporală sau vătămare corporală din culpă, loviri sau alte violențe etc.

4. Persoanele la care s-a răspândit noul Coronavirus se pot constitui parte civilă în dosarele penale deschise și pot solicita despăgubiri pentru toate prejudiciile suferite, în condițiile legii civile. Având în vedere că infectarea cu noul Coronavirus poate cauza inclusiv decesul persoanelor vulnerabile, despăgubirile solicitate pot fi foarte mari.

Având în vedere aceste aspecte, precum și rapiditatea cu care noul Coronavirus se răspândește pe teritoriul României, companiile trebuie să se informeze în permanență cu privire la măsurile de prevenire și combatere adoptate de autoritățile publice și să respecte aceste măsuri, pentru a evita pe cât posibil infectarea populației cu noul Coronavirus și aplicarea sancțiunilor drastice reglementate de lege.

Av. Oana Piticas, NOERR

:: English version


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.