Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

TZA. COVID-19 Știri Legislative. Închiderea temporară a unităților de învățământ. Zile libere pentru părinți
18.03.2020 | Șerban PÂSLARU, Mihai ANGHEL

JURIDICE - In Law We Trust
Șerban Pâslaru

Șerban Pâslaru

Mihai Anghel

Mihai Anghel

Acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor în situația închiderii temporare a unităților de învățământ

Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ („Legea nr. 19/2020”) a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 14 martie 2020, urmând să între în vigoare începând cu 17 martie 2020[1].

1. În ce situații se acordă zile libere părinților?

Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2020[2], în situația închiderii temporare a unităților de învățământ ca urmare a unor situații extreme decretate de autoritățile competente, părinții copiilor înscriși la aceste unități de învățământ vor putea beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor.

2. Condiții pentru acordarea zilelor libere

Pentru a putea beneficia de zile libere în condițiile Legii nr. 19/2020, părinții trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) Să aibă copii în vârstă de până la 12 ani sau, în cazul copiilor cu dizabilități, în vârstă de până la 18 ani, cu condiția ca aceștia să fie înscriși în cadrul unei unități de învățământ;
b) Locul de muncă ocupat de părinte să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

3. Categorii de salariați exceptați de la aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020

Cu titlu de excepție, legea prevede o serie de categorii de salariați care pot beneficia de zile libere numai cu acordul prealabil al angajatorului, în cazul în care aceștia își desfășoară activitatea în unitățile sistemului energetic național, unitățile operative din sectorul nuclear, unitățile cu foc continuu, unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

Totodată, potrivit prevederilor art. 32 din Anexa 1 a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prevederile Legii nr. 19/2020 nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii ce pot fi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri, și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor. Salariații din aceste sectoare considerate de importanța națională beneficiază de o majorare salarială în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în cazul în care nici celălalt părinte nu beneficiază de zile libere potrivit Legii nr. 19/2020.

4. Numărul de zile libere de care pot beneficia părinții

Părinții care îndeplinesc condițiile menționate în paragrafele anterioare beneficiază de zile libere plătite pe toată perioada în care autoritățile au decis închiderea unităților de învățământ.

5. Indemnizația pentru zile libere

Pentru fiecare zi liberă acordată, salariații primesc o indemnizație în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, plafonată însă la 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Astfel, în anul 2020, câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 5.429 lei. Cu titlu de exemplu, pe durata lunii martie a anului 2020, care are 22 de zile lucrătoare, indemnizația pentru o zi liberă acordată nu va putea fi mai mare de 185 lei.

Indemnizația urmează a fi suportată într-o primă fază de angajator, urmând ca aceasta să fie decontată din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale.


[1] Legiuitorul nu a precizat termenul de intrare în vigoare a legii astfel încât se aplică termenul de 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
[2] Prevederile legii se aplică atât salariaților din mediul public, cât și salariaților din mediul privat.


Av. Șerban Pâslaru
Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

Av. Mihai Anghel
Managing Associate ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

:: English version


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.