Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Impactul decretării stării de urgență în justiție
18.03.2020 | Alice ENE, Laura ANGHEL

JURIDICE - In Law We Trust
Alice Ene

Alice Ene

Laura Anghel

Laura Anghel

Măsurile dispuse prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență („Decretul”) în domeniul justiției se regăsesc în art. 41-47 din Anexa 1 – Măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă și privesc, în principal, următoarele excepții sau completări ale prevederilor civile de drept substanțial și procedural având aplicabilitate imediată și obligatorie:

1. Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență

Prin art. 41 al Decretului se menționează că dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Codul civil[1] sau alte dispoziții legale contrare nu sunt aplicabile. Așadar, măsurile excepționale decretate au caracterul unei forțe majore care, deși este temporară, constituie o cauză de suspendare a prescripției și chiar a termenelor de decădere.

De asemenea, Decretul se referă la „termenele de decădere de orice fel”, prin urmare inclusiv cele prevăzute de normele de procedură civilă, deși acestea, potrivit art. 2.548 alin. (1) din Codul civil, nu sunt supuse suspendării și întreruperii.

De exemplu, potrivit art. 185 alin. (1) din Codul de procedură civilă, când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, actul de procedură făcut peste termen fiind lovit de nulitate. Dacă pentru repunerea în termen prevăzută de art. 186 din Codul de procedură civilă, partea trebuia să dovedească faptul că întarzierea s-a datorat unor motive temeinic justificate (inclusiv forța majoră), prin efectul Decretului s-a instituit o forță majoră ce nu mai trebuie dovedită, întrucât termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar dacă au început să curgă, acestea se suspendă pe toată durata stării de urgență, respectiv 30 de zile începând cu 16.03.2020.

2. Judecarea proceselor civile, altele decât cele de o urgență deosebită, se suspendă de plin drept pe durata stării de urgență, fără a mai fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest sens

Această măsură reprezintă o adăugire la art. 412 alin. (1) pct. 8) din Codul de procedură civilă – suspendarea de drept a cauzelor. Unele dintre instanțele de judecată au început deja să suspende de drept cauzele care nu sunt urgente, chiar și anterior intrării în vigoare a Decretului, dispunând preschimbarea din oficiu a termenelor de judecată, în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (2) al Anexei 1 din Decret.

Decretul prevede ca după încetarea stării de urgență, judecarea cauzelor se reia din oficiu – în termen de 10 zile, instanța urmând măsuri pentru fixarea termenelor de judecată și citarea părților. Raportat la această dispoziție, s-ar putea concluziona totuși că, în cazul termenelor deja  preschimbate în perioada stării de urgență care depășesc perioada acesteia, se poate solicita de către părți acordarea unor noi termene rezonabile imediat după încetarea stării de urgență, în măsura existenței unei astfel de disponibilități în condica de ședințe a instanțelor.

3. Termenele de exercitare a căilor de atac, aflate în curs la data de 16.03.2020, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeași durată, de la data încetării stării de urgență

Decretul are în vedere, așadar, atât întreruperea termenelor de exercitare a căilor ordinare (apelul), cât și a căilor extraordinare de atac (recursul, contestația în anulare și revizuirea).

Astfel, prevederile decretate adaugă la art. 184 alin. (3) și (4)[2] din Codul de procedură civilă, dar și la prevederile art. 469 Cod procedură civilă – Întreruperea termenului de apel, aplicabil și recursului, dar și prevederilor privind exercitarea contestației în anulare și a revizuirii, chiar dacă în aceste secțiune ale Codului de Procedură Civilă nu sunt prevederi speciale care să permită întreruperea acestor termene.


[1] Art. 2.532 din Codul civil: „prescripția nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă”: (…) pct. 9. ”în cazul în care cel împotriva căruia curge sau ar urma să curgă prescripția este împiedicat de un caz de forță majoră să facă acte de întrerupere, cât timp nu a încetat această împiedicare; forța majoră, când este temporară, nu constituie o cauză de suspendare a prescripției decât dacă survine în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripție
[2] Art 184 CPC „(3) Termenul procedural nu începe să curgă, iar dacă a început să curgă mai înainte, se întrerupe față de cel lipsit de capacitate de exercițiu ori cu capacitate de exercițiu restrânsă, cât timp nu a fost desemnată o persoană care, după caz, să îl reprezinte sau să îl asiste.
(4) Termenul procedural se întrerupe și un nou termen începe să curgă de la data noii comunicări în următoarele cazuri: 1. când a intervenit moartea uneia dintre părți; în acest caz, se face din nou o singură comunicare la ultimul domiciliu al părții decedate, pe numele moștenirii, fără să se arate numele și calitatea fiecărui moștenitor; 2. când a intervenit moartea reprezentantului părții; în acest caz, se face din nou o singură comunicare părții”.


Av. Alice Ene, VOICU & FILIPESCU
Av. Laura Anghel, VOICU & FILIPESCU


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.