Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

COVID-19. Răspunderea penală în materie concurențială
18.03.2020 | Mircea TEIS

Secţiuni: Concurență, Covid 19 Legal React, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mircea Teis

Mircea Teis

Odata cu declararea pandemiei de catre OMS si a intrarii Romaniei in scenariul 3, companiile vor trebui sa ia masuri urgente pentru a trece prin aceasta situatie cat mai putin afectate.

Inevitabil, situatia de urgenta creeaza disfunctionalitati ale mediului de business. Alaturi de panica individuala generalizata, aceste aspecte pot conduce la adoptarea unor decizii „la cald” menite sa salveze situatia pe termen scurt. Insa, pe termen mediu si lung, exista riscul ca aceste decizii sa se traduca in atragerea raspunderii celor implicati, chiar si din punct de vedere penal.

In acest context, Consiliul Concurentei a atras deja atentia asupra faptului ca in perioada urmatoare va urmari indeaproape comportamentul organizatiilor cu privire la practicile anticoncurentiale, platforma „Whistleblowing Centre” putand fi accesata oricand in acest scop. Astfel cum se prevede in comunicatul de presa disponibil pe pagina Consiliului Concurentei, masurile recomandate, in conformitate cu cele stabilite de CNSSU, sunt limitative.

Una dintre probleme majore cu care se confrunta societatea in momentul de fata este cresterea nejustificata a pretului la anumite produse de baza, inclusiv la cele care privesc siguranta din punct de vedere al igienei sau al prevenirii infestarii cu coronavirus.

Acest aspect este unul generalizat si a ajuns deja pe masa organelor abilitate la nivel mondial (cresterea pretului la masti de protectie, servetele igienizante etc).

Italia si Polonia au demerat anchete cu privire la acest aspect, iar Regatul Unit a anuntat masuri drastice impotriva celor care incalca regulile antitrust.

Mai mult decat atat, organele abilitate din Franta au aplicat firmei Apple o amenda de 1,1 miliarde euro pentru presupuse fapte anticoncurentiale savarsite in urma cu mai bine de zece ani, potrivit unui comunicat al firmei. Insa, un aspect de retinut este dat de faptul ca aceasta amenda vine in contextul in care toate statele UE au anuntat ca vor lua masuri drastice impotriva celor care incalca regulile antitrust.

Pe langa cresterea nejustificata a preturilor, situatiile ce vor fi intens monitorizate, astfel cum se arata in comunicatul Consiliului, sunt: eliminarea de pe piata a concurentilor, schimbul de informatii sensibile (preturi, politica comerciala etc), incercarea de excludere a concurentilor de pe piata, abuzul de pozitie dominanta.

Astfel cum prevede Codul penal, persoana juridica raspunde penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate, in interesul sau in numele sau.

Un alt aspect important este dat de faptul ca raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea aceleiasi fapte (ex: reprezentanti legali sau conventionali).

Din punct de vedere al legislatiei penale, in mod cert, pentru ca o fapta sa poata fi considerata drept infractiune este necesara indeplinirea cumulativa a unor conditii ce trebuie raportate in concret, atat din punct de vedere tehnic, respectiv al elementelor constituvie ale infractiunii, cat si din punct de vedere al contextului, respectiv al cauzelor justificative si/sau de neimputabilitate.

Demn de mentionat este si faptul ca sesizarea penala se poate face de catre Consiliul Concurentei, dar si din oficiu, in situatia in care organele de urmarire penala afla ca s-a savarsit o infractiune, astfel cum prevad dispozitiile art. 292 din Codul de procedura penala.

Av. Mircea Teis

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti