Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ
Înalta Curte de Casaţie şi JustiţieJurisprudenţă curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRecurs în interesul legii

ÎCCJ. Exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Instigare. Desfiinţarea unui înscris
19.03.2020 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Jurisprudență, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta avocatului de a emite o împuternicire avocaţială de substituire pentru o persoană care nu are calitatea de avocat şi de a-i solicita să asigure asistenţa juridică a inculpatului la efectuarea unor acte de urmărire penală, acţiune realizată de persoana care nu are calitatea de avocat, întruneşte elementele de tipicitate ale instigării la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută în art. 47 raportat la art. 348 C. pen..

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai statuat că dispoziţiile art. 25 alin. (3) C. proc. pen. referitoare la desfiinţarea unui înscris şi dispoziţiile art. 25 alin. (4) din Legea nr. 51/1995 privind nulitatea actelor specifice profesiei de avocat, efectuate în mod public de o persoană care nu a dobândit calitatea de avocat în condiţiile acestei legi, sunt aplicabile în cazul împuternicirii avocaţiale de substituire emise pentru o persoană care nu are calitatea de avocat, însă nu sunt incidente în cazul proceselor-verbale întocmite de organele de urmărire penală, semnate de persoana care nu a dobândit calitatea de avocat, întrucât procesele-verbale nu constituie acte efectuate de această persoană, ci de un organ judiciar. Nulitatea proceselor-verbale întocmite în cursul urmăririi penale de organele de urmărire penală, semnate de persoana care nu a dobândit calitatea de avocat, poate fi constatată numai de judecătorul de cameră preliminară, în procedura camerei preliminare.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că fapta inculpatei A. care a emis împuternicirile avocațiale de substituire din 11 martie 2015 și 12 martie 2015 pentru inculpata B., cunoscând că aceasta nu avea calitatea de avocat, și a trimis-o pe aceasta, pentru a asigura asistență juridică clientei sale – inculpata C., în datele de 11 martie 2015 și 12 martie 2015, cu ocazia efectuării actelor de urmărire penală de desigilare a documentelor și audieri de martori în cauza în care clienta sa era cercetată în stare de arest preventiv, respectiv dosarul Direcției Naționale Anticorupție, acte de urmărire penală la care inculpata B. a asistat, asigurând astfel asistență juridică clientei inculpatei A. în data de 11 martie 2015 și în data de 12 martie 2015 până la momentul în care a fost depistată că nu are calitatea de avocat, și anume când a fost chemată și s-a prezentat la procurorul de caz pentru a asista la audierea unei martore, ocazie cu care a prezentat procurorului împuternicirea avocațială de substituire din 12 martie 2015, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de instigare la exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, prevăzută în art. 47 C. pen. raportat la art. 348 C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. pen.

(Decizia nr. 332/A din 24 octombrie 2019 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect apelul)

Av. Adrian Șandru
act | Botezatu Estrade Partners

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti