JURIDICE.ro
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

ÎCCJ. Exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Instigare. Desfiinţarea unui înscris
19.03.2020 | Adrian ŞANDRU

JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că fapta avocatului de a emite o împuternicire avocaţială de substituire pentru o persoană care nu are calitatea de avocat şi de a-i solicita să asigure asistenţa juridică a inculpatului la efectuarea unor acte de urmărire penală, acţiune realizată de persoana care nu are calitatea de avocat, întruneşte elementele de tipicitate ale instigării la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută în art. 47 raportat la art. 348 C. pen..

Mai mult, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai statuat că dispoziţiile art. 25 alin. (3) C. proc. pen. referitoare la desfiinţarea unui înscris şi dispoziţiile art. 25 alin. (4) din Legea nr. 51/1995 privind nulitatea actelor specifice profesiei de avocat, efectuate în mod public de o persoană care nu a dobândit calitatea de avocat în condiţiile acestei legi, sunt aplicabile în cazul împuternicirii avocaţiale de substituire emise pentru o persoană care nu are calitatea de avocat, însă nu sunt incidente în cazul proceselor-verbale întocmite de organele de urmărire penală, semnate de persoana care nu a dobândit calitatea de avocat, întrucât procesele-verbale nu constituie acte efectuate de această persoană, ci de un organ judiciar. Nulitatea proceselor-verbale întocmite în cursul urmăririi penale de organele de urmărire penală, semnate de persoana care nu a dobândit calitatea de avocat, poate fi constatată numai de judecătorul de cameră preliminară, în procedura camerei preliminare.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că fapta inculpatei A. care a emis împuternicirile avocațiale de substituire din 11 martie 2015 și 12 martie 2015 pentru inculpata B., cunoscând că aceasta nu avea calitatea de avocat, și a trimis-o pe aceasta, pentru a asigura asistență juridică clientei sale – inculpata C., în datele de 11 martie 2015 și 12 martie 2015, cu ocazia efectuării actelor de urmărire penală de desigilare a documentelor și audieri de martori în cauza în care clienta sa era cercetată în stare de arest preventiv, respectiv dosarul Direcției Naționale Anticorupție, acte de urmărire penală la care inculpata B. a asistat, asigurând astfel asistență juridică clientei inculpatei A. în data de 11 martie 2015 și în data de 12 martie 2015 până la momentul în care a fost depistată că nu are calitatea de avocat, și anume când a fost chemată și s-a prezentat la procurorul de caz pentru a asista la audierea unei martore, ocazie cu care a prezentat procurorului împuternicirea avocațială de substituire din 12 martie 2015, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de instigare la exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, prevăzută în art. 47 C. pen. raportat la art. 348 C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. pen.

(Decizia nr. 332/A din 24 octombrie 2019 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect apelul)

Av. Adrian Șandru
act | Botezatu Estrade Partners


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.