Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Drept penal Procedură penală SELECTED

Nelegala citare a inculpatului în prima instanță

16 ianuarie 2023 | Nicu VÎRTOSU
Nicu Vîrtosu

Nicu Vîrtosu

În procesul de realizare a justiției penale, este necesară și utilă participarea atât a persoanelor care sunt subiecți procesuali (părți) ai procesului, cât și a altor persoane care sunt subiecți ocazionali ai procesului. Pentru a determina participarea unor astfel de persoane la desfășurarea procesului penal, organul de urmărire penală și instanța de judecată trebuie să procedeze la chemarea acestora. Actul de procedură prin care persoanele sunt chemate în fața organului judiciar se numește citație.

 Importanța citării legale a inculpatului accentuată de către Curtea de Apel Suceava în decizia penală nr. 17/ 10.01.2023.

Voi începe întâi de toate cu succinta prezentare a cauzei, sub aspectul procedurii parcurse.

Astfel, prin rechizitoriul parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, la data de 03.07.2017, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B.V. pentru săvârșirea infracțiunii de “contrabandă în formă agravantă”, prevăzută și pedepsită de art. 270 alin. 1 și 3 combinat cu art. 274 din Legea nr. 86/2006, modificată și completată prin OUG nr. 54/2010, cu aplicarea art. 75 alin. (2) lit. b, art. 76 alin. 1 din Codul Penal, precum și infracțiunea de “trecerea frauduloasă a frontierei de stat”.

În actul de sesizare s-a reținut că la data de 28.09.2016, în jurul orelor 05:00, inculpații P.I.I, Z.V, V.G.A. și B.V, în executarea unui plan infracțional conceput anterior, împreună cu mai multe persoane neidentificate, au trecut fraudulos frontiera de stat din Ucraina și România, introducând și transportând ilegal în țară o cantitate de 3.500 pachete de țigări.

În camera preliminară s-a luat act că inculpatul nu a formulat cereri și excepții. De asemenea, nu au fost ridicate cereri și excepții nici din oficiu, ca urmare, s-a constatat legalitatea sesizării instanței, a probelor administrate și a actelor de urmărire penală și s-a dispus începerea judecății. Încheierea judecătorului de cameră preliminară a rămas definitivă prin neexercitarea contestației.

Prima instanță l-a condamnat pe inculpatul B.V. la pedeapsă cu închisoarea, urmând să execute un mandat de condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare. Sentința de condamnare a rămas definitivă prin neapelare.

Judecătoria Rădăuți a emis Mandat European de Arestare pe numele inculpatului B.V., cetățean ucrainean, acesta fiind prins de autoritățile din Polonia și predat statului român în vederea punerii în executare a mandatului de pedeapsă cu închisoarea de 3 ani și 6 luni.

Curtea de Apel Suceava, examinând hotărârea apelată prin prisma criticilor formulate, dar și din oficiu, sub toate aspectele de fapt și drept ale cauzei, conform art. 417 alin. (1) și (2), art. 420 Cod Procedură Penală, și în baza actelor și lucrărilor dosarului, Curtea admite apelul declarat de B.V., desființează în parte sentința penală apelată (numai în ceea ce îl privește pe inculpatul B.V.), și dispune rejudecarea cauzei de către Judecătoria Rădăuți.

Anulează formele de executare emise pentru B.V. și dispune punerea de îndată în libertate a acestuia de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii emis de Judecătoria Rădăuți. Definitivă.

Astfel, Curtea de Apel Suceava a apreciat că inculpatul nu a fost legal citat de către prima instanță. După începerea judecății, prima instanță a dispus citarea inculpatului apelant B.V. la adresa indicată din Republica Ucraina cu scrisoare recomandată. Totodată, prima instanță a dispus citarea inculpatului și prin afișare la ușa instanței.

În ceea ce privește procedura de comunicare a unor acte judiciare către inculpații care se află pe teritoriul Ucrainei, instrumentul juridic internațional aplicabil între România și Ucraina este Convenția Europeană de asistență judiciară în materia penală, adoptată la Strasbourg, la data de 20.04.1959, ratificată de România prin Legea nr. 236/1988.

Prin urmare, în legătură cu modalitatea de comunicare a actelor de procedură către persoanele care domiciliază în Ucraina, aceasta se realizează prin Ministerul Român de Justiție, care transmite cererea Ministerului Justiției al Ucrainei, autoritatea centrală străină urmând să înainteze cererea de asistență judiciară internațională și înscrisurile anexate acestei autorități competente, potrivit legii.

Cum în prezenta cauză, procedura de citare și comunicare a hotărârii s-a realizat exclusiv prin scrisoare recomandată, iar documentele nu au fost transmise inculpatului întrucât au fost restituite la dosar. Curtea apreciază că inculpatul B.V. a exercitat calea de atac a apelului în termen, luând cunoștință de hotărârea de condamnare la data arestării sale în vederea executării Mandatului European de Arestare.

Așadar, în speță sunt incidente dispozițiile art. 421 pct. 2 lit. a) teza I Cod procedură penală (conform acestui text de lege instanța de apel admite apelul, desființează sentința primei instanțe și dispune rejudecarea de către instanța a cărei hotărâre a fost desființată pentru motivul că judecarea cauzei a avut loc în lipsa unei părți nelegal citate, sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această posibilitate, invocată de acea parte).

Inculpatul a fost asistat de av. Nicu Vîrtosu

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership