Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Strămutare solicitată prin administrator judiciar – taxa de timbru datorată de societatea în insolvență


2 martie 2023 | Cătălin I. RADBÂȚĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Contencios administrativ, Jurisprudență ÎCCJ, Jurisprudență ÎCCJ curentă, SELECTED
Cătălin I. Radbâță

Cătălin I. Radbâță

Cu privire la taxele judiciare de timbru, art. 115 alin. (1) din Legea nr. 85/2014 stabilește că „[t]oate acţiunile introduse de administratorul judiciar sau de lichidatorul judiciar în aplicarea dispoziţiilor prezentului capitol, inclusiv pentru recuperarea creanţelor, sunt scutite de taxe de timbru.”

De asemenea, potrivit art. 58 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 85/2014, printre atribuțiile administratorului judiciar se regăsește și „încasarea creanţelor, urmărirea încasării creanţelor referitoare la bunurile din averea debitorului sau la sumele de bani transferate de către debitor înainte de deschiderea procedurii, formularea şi susţinerea acţiunilor în pretenţii pentru încasarea creanţelor debitorului, pentru aceasta putând angaja avocaţi”.

Drept urmare, chiar dacă o acțiune a debitorului formulată prin administrator judiciar este făcută în afara cadrului dosarului de insolvență, dacă această are ca obiect pretenții pentru încasarea creanțelor societății debitoare, atunci va fi scutită de taxă judiciară de timbru. De exemplu, o acțiune inițiată în fața instanței de contencios privind executarea sau rezilierea unui contract de achiziție publică, prin care se reclamă daune, sau acțiuni între profesioniști pentru realizarea creanțelor.

Desigur, deși multe acțiuni ale debitorului insolvent vor fi scutite de taxă de timbru, totuși scutirea nu operează în orice fel de acțiuni. În cazul strămutării de exemplu, chiar dacă procesul care se vrea a fi strămutat ar avea ca obiect pretenții pentru încasarea creanțelor, pentru strămutare se datorează taxă de timbru.

În acest sens, prin Încheierea din 02.02.2023 vizând o cerere de reexaminare taxă de timbru stabilită pentru strămutare, Înalta Curte a arătat următoarele:

– „strămutarea reprezintă o instituție procesuală prin intermediul căreia, în situațiile strict determinate de lege și în scopul asigurării imparțialității depline a actului de justiție, se poate transfera judecata unui litigiu de la instanța competentă la o altă instanță de același grad.

– Având în vedere natura juridică, scopul și finalitatea acestei instituții, rezultă că în cadrul strămutării nu sunt dezbătute aspecte legate de fondul cauzei, taxa judiciară de timbru fiind stabilită independent de natura pricinii în raport de care s-a formulat o atare solicitare.”

– Prin urmare, „nu orice cerere formulată de administratorul/lichidatorul judiciar este scutită de plata taxei judiciare de timbru, ci numai cele care sunt exhaustiv menționate de legiuitor, respectiv cele pentru recuperarea creanțelor.

– În consecință, faptul că cererea de strămutare a fost introdusă de administratorul judiciar al petentei aflate în insolvență, nu are nicio relevanță în cadrul soluționării unei cereri de strămutare, care evident nu este o acțiune de recuperare a creanțelor și pentru care legiuitorul prevede o taxă de timbru distinctă, specifică unui asemenea incident procedural”.

Av. Cătălin I. Radbâță – Avocat RN LEX Litigation & Insolvency – Baroul Brașov
Practician în insolvență – RN LEX IPURL – UNPIR București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică