Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Modificarea Codului Penal în contextul noului coronavirus
19.03.2020 | Oana PITICAȘ

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Piticaș

Oana Piticaș

Având în vedere evoluția pandemiei cu noului coronavirus pe teritoriul României, în ședința de Guvern din data de 18 martie 2020 a fost adoptat un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Penal. Modificările preconizate privesc:

1. Introducerea unei variante agravate în ceea ce privește infracțiunea de fals în declarații

Astfel, la art. 326 din Codul Penal urmează a fi introdus un nou alin. (2), potrivit căruia falsul în declarații săvârșit pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

„Textul de lege, în măsura în care va fi adoptat ca atare, va permite sancționarea penală mai aspră a acelor persoane care, cu ocazia completării unei declarații în sensul art. 326 Cod Penal, declară informații false sau omit să declare informații cu privire la infectarea cu noul tip de coronavirus.”, spune Oana Piticas, Senior Associate firma de avocatură Noerr.

2. Majorarea pedepselor pentru zădărnicia combaterii bolilor și introducerea unor variante agravate

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, pedeapsa pentru varianta tip (varianta actuală) a infracțiunii reglementate de art. 352 Cod Penal va fi majorată de la închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă (pedeapsa actuală) la închisoare de la 1 la 5 ani, fără a reglementa alternativ și pedeapsa amenzii.

De asemenea, vor fi introduse mai multe variante agravate, respectiv:

– Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare impuse, care se va sancționa cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Practic, în această categorie vor intra toate situațiile în care nu sunt respectate măsurile de carantinare sau de spitalizare impuse de către autorități, indiferent dacă persoana este sau nu diagnosticată cu COVID-19 sau dacă nerespectarea măsurii a avut ca urmare infectarea sau nu a unei alte persoane;

– Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boalăeste o variantă agravată care se va aplica situațiilor în care se demonstrează că o persoană diagnosticată cu COVID-19 (și care cunoaște acest diagnostic) a infectat cu intenție o altă persoană, indiferent dacă au fost sau nu impuse măsuri de carantină/izolare de către autorități. Este singura variantă a infracțiunii pentru care se va incrimina și tentativa;

– Variante agravate care privesc faptele de mai sus, în măsura în care acestea au cauzat vătămarea corporală sau moartea unei/mai multor persoane.

Pentru situația în care faptele de mai sus au cauzat decesul a mai mult de 3 persoane, pedeapsa ajunge și la 15 ani de închisoare.

3. Introducerea unei noi infracțiuni la art. 352¹, respectiv omisiunea declarării unor informații

Este vorba despre o infracțiune ce are ca element material omisiunea unei persoane de a declara medicilor sau autorităților că este posibil să fi intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19 și care, dacă va fi reglementată, va fi sancționată cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

În cele ce urmează vom aștepta publicarea ordonanței de urgență în monitorul oficial și vom reveni cu o analiză elaborată a noilor prevederi legale, odată ce acestea vor fi intrat în vigoare.

Av. Oana Piticaș, NOERR

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti