Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Creepy cases, Drept penal, Jurisprudență Tribunale, Next, SELECTED

Tribunalul Iași. Veneticul ucis cu un scaun

20 aprilie 2023 | Andrei PINTILIE
Andrei-Ioan Pintilie

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, la data de 9.06.2008, în timp ce inculpatul se afla la domiciliu doar cu victima a izbucnit un conflict verbal, aceasta reproșând inculpatului ca este un „venetic” în acea casă. Fiind sub influența băuturilor alcoolice, inculpatul a reacționat violent și a lovit victima cu un scaun în cap, cauzându-i un politraumatism cu contuzie cerebrală, așa cum rezultă din raportul de necropsie medico-legală. Inculpatul a transportat victima în camera sa, nu a spus soției ce s-a întâmplat, iar la data de 11.06.2008 victima a decedat, moment în care inculpatul a anunțat organele de poliție prin intermediul unor vecini. Din raportul de necropsie medico-legală a rezultat că decesul victimei a fost violent datorându-se unei insuficiențe cardio-respiratorii consecutivă unui politraumatism cu contuzie cerebrală, multiple echimoze și excoriații, complicat în evoluție cu bronhopneumonie. Conform avizului Comisiei de Avizare și Control al actelor Medico-legale din cadrul IML Iași, moartea victimei a fost violentă secundară, determinată de complicațiile pulmonare apărute în evoluția leziunilor traumatice, precizându-se totodată că un tratament medical calificat ar fi putut crea șanse de supraviețuire a victimei. Potrivit raportului de expertiză medico-legală psihiatrică, inculpatul nu prezintă tulburări psihice, iar fapta de care este învinuit a fost comisă cu discernământ.

 În drept, fapta săvârșită de către inculpat întrunește elementele constitutive, atât pe latura obiectivă, cât și pe latura subiectivă, ale infracțiunii de omor deosebit de grav, având în vedere și fișa de cazier a inculpatului potrivit căreia acesta a mai săvârșit, în stare de minoritate, infracțiunea de tentativă de omor calificat, sens în care, în baza art. 334 C.p.p. va dispune schimbarea încadrării juridice a faptei din infracțiunea de omor în infracțiunea de omor deosebit de grav. Sub aspectul legăturii de cauzalitate către inculpat (respectiv lovirea victimei cu un scaun în cap) și urmarea produsă (respectiv decesul victimei) instanța constată că acesta exista câtă vreme fără activitatea desfășurată de către inculpat nu s-ar fi produs victimei un politraumatism cu contuzie cerebrală, în evoluția cărora au apărut complicațiile pulmonare care au determinat decesul victimei, astfel încât activitatea infracțională a inculpatului a constituit contribuția generatoare, sine qua non a rezultatului produs. Sub aspectul laturii subiective, instanța reține, din probele aflate la dosar, că inculpatul a acționat cu vinovăție sub forma intenției indirecte, prevăzând rezultatul faptei sale, rezultat pe care nu l-a urmărit dar a cărui posibilă producere a acceptat-oconcluzie determinantă de împrejurări vizând mijlocul cu care inculpatul a lovit partea vătămată (un scaun), zona sensibilă corpului vizată (capul), vârsta înaintată a victimei (79 ani) , intensitatea loviturii aplicate(conform declarației inculpatului din cursul urmăririi penale și din cuprinsul procesului verbal de cercetare la fața locului a rezultat că scaunul s-a rupt in bucăți), atitudinea inculpatului „post factum” când a ascuns ca a lovit victima de soția sa, nu a anunțat ambulanța și nici nu a transportat victima la spital pentru a beneficia de un tratament medical adecvat, deși acesta ar fi putut crea șanse de supraviețuire victimei (potrivit avizului Comisiei de Avizare și Control al actelor Medico-legale din cadrul IML Iași).

Pedeapsa aplicată: Instanța condamnă inculpatul la o pedeapsă de 8 ani închisoare și 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a și b, teza a doua C.p. pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav. În baza art. 71 C.p. interzice inculpatului exercițiul drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a și b, teza a doua C.p. În baza art. 88 C.p. se va deduce din pedeapsa aplicata perioada reținerii și arestului preventiv începând cu 11.06.2008 și până la 16.07.2010.

Sentința penală nr. 405/2010, disponibilă aici.

Andrei Pintilie
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro


Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories